Nu är det snart fettisdag och såklart börjar det pratas om semlor. Själv har jag aldrig gillat semlor särkilt mycket men de jag gör själv älskar jag och det beror på att hemmagjord mandelmassa är nåt helt annat än den man köper.

Trixet med glutenfria semlor är att få till en bulle som inte är varken torr eller svampig. Jag har fått till ett jättebra recept och om du inte gillar semlor kan du fylla den med vaniljkräm, sylt eller fyll den som en kanelbulle.
Denna semla passar inte dig som går på strikt lågkolhydratkost.

Semlor 8 st 225 °

 • 75 g smör (eller kokosolja)
 • 2,5 dl mandelmjölk eller annan mjölk
 • 2 dl mandelmjöl
 • 2 dl fullkornsrismjöl
 • 1 dl potatismjöl
 • 25 g jäst
 • 1 msk fiberhusk
 • 1 dl björksocker
 • 1 msk kardemumma
 • 1 tsk bakpulver
 • 1 nypa salt
 • 1 ägg till att pensla på

Smält smöret och häll i mjölken. Låt svalna till fingervarmt. Blanda ihop alla torra ingredienser och häll sedan ner smör och mjölkblandningen. Arbeta ordentligt. Degen ska vara ganska lös men ändå gå att rulla till en boll. Den går ihop sig när den jäser. Låt jäsa 30 min. Slå på ugnen på 225 ° och lägg en tom plåt i botten av ugnen.
Rulla till 8 bullar eller 16 st om du vill göra minisemlor.
Jäs bullarna ytterligare 30 min. Pensla med ägg. Sätt in bullarna i mitten på ugnen, häll ca 2 msk vatten på den tomma plåten i botten och stäng luckan fort. Låt luckan vara stängd tills bullarna är klar och fått fin färg efter ca 8-10 min. Låt svalna.

Mandelmassa till 8 semlor

 • 100 g mandlar
 • 2 dl mandelmjöl
 • 6 dadlar eller 1/2 dl björksocker
 • 1 dl grädde (eller kokosgrädde)
 • flingsalt

Rosta mandlarna i en torr stekpanna tills de fått fin färg. Hacka dom grovt.
Lägg grädde, mandelmjöl och dadlar i en matberedare och mixa ihop. Blanda ner de hackade mandlarna och kör runt en liten stund – de ska fortfarande vara i ganska stora bitar så inte för länge. Rör sedan ner flingsalt. Smaka av. Jag gillar ganska mycket salt i min mandelröra.

Skär av toppen på bullarna, lägg på mandelmassa och vispad grädde (eller kokosgrädde). Njut!

 

 

 

Ett svar till “Janas bästa semlor”

 1. […] Nu har det varit fettisdag och hela februari brukar vara semlor på längden och tvären men kan vara svårt att få till när det ska vara glutenfritt och sockerfritt så därför kommer här ett recept åt er som famlar i mörkret efter en semla 😊 Denna semmelkladdkaka blev jättegod! Jag gjorde lite ändringar men grundreceptet kommer från https://bydiadonna.femina.se/glutenfritt/semmelkladdkaka/ om du vill ha en mer traditionell semla så hittar du ett tidigare recept här. […]

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Skapa en webbplats eller blogg på WordPress.com

%d bloggare gillar detta: