Ibland stĂ„r tvân pĂ„ med annat Ă€n barnfilm hemma hos mig och igĂ„r dök en kille upp i rutan. Han gjorde en sĂ„n snygg cheesecake och min lilla bagare tyckte att vi borde göra en sĂ„n. SĂ„ imorse gjorde vi en variant (utan vitt socker och gluten) av tv-killens cheesecake och den blev himmelsk god ska ni veta đ„°

Eftersom vi hade för lite grÀdde i kylen gjorde vi ett halvt recept och la den i lite olika formar, men ni fÄr förstÄs ett helt recept sÄ att det fyller ut en springform och blir en tÄrtvariant
Cheesecake med kolasĂ„s đ
- 250 gram valfria kaksmul eller digestive (jag anvÀnde vÄra hembakade kolakakor)
- 100 gram smÀlt smör
Blanda kaksmul och smör i en skÄl och tryck ut det i en springform
- 2 Àgg (gulan i en skÄl, vitan i en annan)
- 5 dl grÀdde
- 200 gram fÀrskost
- 1 dl björksocker
- 100 gram valfri choklad (om du vill)
- 1 krm vaniljpulver
Vispa grÀdden (inte för hÄrt) i en skÄl
Vispa Àggvitorna till vitt skum i en annan skÄl och vÀnd sen ner dem i den lÀttvispade grÀdden
Vispa Ă€ggulorna, fĂ€rskosten och björksockret tills det blir lite fluffigt – vĂ€nd ner i grĂ€ddeĂ€ggvitablandningen och blanda sist i den hackade chokladen och strö pĂ„ vaniljpulvret

HÀll ut smeten över kakbotten och stÀll in i frysen ett par timmar
KolasĂ„s đ
- 1 dl grÀdde
- 1 dl kokossocker
- 1 dl agavesirap
- 1 krm vaniljpulver
- 1 dl hackad mandel (valfritt)
Koka pÄ medelvÀrme tills den blir lite hÀrligt simmig och blanda sist i de hackade mandlarna
NÀr cheesecaken stelnat skÀr du den med en varm kniv (blöt den i varmt vatten innan varje skÀr sÄ slipper kakan gÄ sönder)
LÀgg upp som du vill (gÄr att variera massvis) och ringla sen över kolasÄsen
KLART đđ

