IgÄr gjorde Ann Fernholm ett inlÀgg om alla tillsatser i glass och det Àr en riktig vÀrsting! HÀr fÄr du lite inspiration till egen glass- bÄde mejerifria och veganska och vanlig grÀddglass. Alla utan vitt socker.
I onsdags var jag med mina fina kollegor pÄ Aurora spa pÄ Camp Ripan och Ät en fantastisk middag som avslutades med glass och deras Havtornssorbet var grym!
Jag har i mĂ„nga Ă„r till och frĂ„n gjort egen glass och det Ă€r jĂ€ttelĂ€tt och slĂ„r alla köpesglassar med hĂ€stlĂ€ngder och inspirerad av Ripan gjorde jag en Havtornsglass pĂ„ kokosmjölk och björksocker. AlltsĂ„ bĂ„de vegan och utan vitt socker. Bjuder Ă€ven pĂ„ nĂ„gra av mina andra favoriter đ„°
Havtornsglass 2 port
Mjölkfri/vegansk, blodsockervÀnlig utan vitt socker
- 250 ml kokosmjölk
- 1,5 dl havtorn – tinade
- 1 dl björksocker
- 1 krm vanilpulver
Om du vill göra detta riktigt snabbt sÄ kör du ner alltihop i en bunke och mixar. Sila sedan innan du sÀtter det i glassmaskin.
Om du vill vara lite mer noggrann och fĂ„ en djupare smak sĂ„ vĂ€rmer du kokosmjölk med björksocker och vanilj och klĂ€mmer bĂ€ren till en havtornsjuice i en sil. Blanda ner juicen och lĂ„t blandningen svalna. SlĂ„ pĂ„ glassmaskinen och hĂ€ll i smeten. Denna gĂ„r utmĂ€rkt att göra med andra bĂ€r đ

Snabbaste glassen utan maskin
2 port. Mejerifri, vegansk, utan vitt socker och megasnabb đđŒââïžđđŒââïžđđŒââïž
- 4 frysta bananer (frys in i smÄ bitar)
- 2-3 msk kakao alternativt 1 dl fryst mango
Kör i mixer tills du fĂ„tt en jĂ€mn smet. Om den blivit för lös – lĂ€gg i frysen en stund innan servering.
Vaniljglass – sjuden 4 port
BlodsockervÀnlig utan vitt socker- gÄr att göra mjölkfri med kokosmjölk.
- 4 Àggulor
- 1 dl björksocker
- 6 dl grÀdde- funkar Àven med kokosmjölk
- 2 krm vanilj
Vispa Ă€ggulor och björksocker vĂ€l. TillsĂ€tt 3 dl grĂ€dde och lĂ„t detta sjuda i kastrull pĂ„ lĂ„g temp till 85 grader sĂ„ att krĂ€men tjocknar. Vispa under tiden. LĂ„t svalna till rumstemp. Blanda i resterande grĂ€dde tillsammans med vanilj. SlĂ„ pĂ„ glassmaskinen- hĂ€ll i smeten och kör đ
Janas chokladbomb 4 port
BlodsockervÀnlig utan vitt socker- gÄr att göra mjölkfri med kokosmjölk.
- 2 krm vaniljpulver
- 4,5 dl grÀdde eller kokosmjölk
- 1 dl starkt kaffe
- 100 g 70-85% choklad
- 4 Àggulor
- 0,5 dl björksocker
Vispa Ă€ggulor och björksocker vĂ€l. TillsĂ€tt 2 dl grĂ€dde och lĂ„t detta sjuda i kastrull pĂ„ lĂ„g temp till 85 grader sĂ„ att krĂ€men tjocknar. Vispa under tiden. SmĂ€lt chokladen tillsammans med kaffet. Rör ner i smeten. LĂ„t svalna till rumstemp och tillsĂ€tt resterande grĂ€dde tillsammans med vanilj. SlĂ„ pĂ„ glassmaskinen- hĂ€ll i smeten och vĂ€nta medan snĂ„lvattnet rinner đ€€