Recept

Kimchi 

Recept från www.tasteline.se

  • 1 kg salladskål, det går också att använda pak choi, ett slags asiatisk mangold
  • 1 dl havssalt
  • 125 g färsk rättika
  • 1 msk riven ingefära
  • 1½ msk pressad vitlök
  • 1½ dl hackad purjolök
  • 2 msk koreanskt chilipulver

(kan bytas mot 2 msk kajennpeppar och 2 msk paprikapulver)

  • ½ msk socker
  • ½ msk asiatisk fisksås

Gör så här:Riv eller skär kålbladen i stora, grova bitar. Lägg kålen i en stor bunke med vatten och salta. Lägg på en tallrik med en tyngd på så att kålen blir pressad ner under vattnet. Låt stå en dag i rumstemperatur. Skölj bort överflödigt salt. Skala och strimla rättikan. Blanda ingefära, vitlök, purjolök, rättika, chilipulver, socker och fisksås till en röd pasta och gnid in i kålen, även mellan bladen. Rulla ihop och lägg ner kålbladen tätt i en burk med lock som sluter tätt. Låt stå i rumstemperatur i ett dygn för att få i gång mjölksyrajäsningen. Ställ burken i kylskåp i en vecka, sedan är det klart att äta!

Se även detta recept: Mandelmanns Kimchi

Kombucha

Recept från www.koket.se

Du behöver

Första satsen

  • 5 dl vatten
  • 1 tsk te, svart eller grönt
  • 0,5 dl strösocker
  • kombuchasvamp
  • ca 2 dl färdigbryggd kombucha eller 2 dl kombuchastart (vätskan följer med när man köper kombuchasvamp)
Andra satsen

  • 3 l vatten
  • 2 msk te, svart eller grönt
  • 2,5 dl strösocker
  • 3 dl kombucha (från sats 1)
  • kombuchasvamp

Tips på smaksättning: äpple/kanel, granatäpple, hallon/ingefära, blåbär/vanilj, citron/ingefära

Gör så här

  1. Första satsen
    Koka upp 2,5 dl vatten och te i en stor kastrull
  2. Dra av från värmen och rör ner sockret. Låt dra 30 minuter under lock eller täckt med tunn handduk eller silduk.
  3. Sila sedan genom en finmaskig sil ner vätskan i en glasburk som rymmer 1 liter.
  4. Tillsätt ytterligare 2,5 dl kallt vatten och låt svalna övertäckt.
  5. Tillsätt svampen med rena händer och kombucha/kombuchastart när vätskan svalnat till rumstemperatur.
  6. Lägg helst svampen på ytan med den helt släta och glansiga sidan uppåt. Är svampen väldigt tunn och helt nyproducerad kan den bara stjälpas ner i vätskan och försiktigt bred ut så att den inte ligger som en klump.
  7. Låt stå övertäckt med tunn handduk eller silduk och gummiband i rumstemperatur 1-2 veckor. Man kan ibland se att det finns små bubblor i kombuchan när den jäst en tid, då vet man med säkerhet att jäsningen fungerar som den ska.
  8. Efter 1-2 veckor är det dags att blanda första satsen med den andra satsen för att få en större sats.
  9. Andra satsen
    Koka upp 1,5 liter vatten och te i en stor kastrull.
  10. Dra av från värmen och rör ner sockret. Låt dra 30 minuter under lock och sila sedan bort tebladen genom en finmaskig sil. Sila ner vätskan i en glasburk som rymmer 4 liter.
  11. Tillsätt ytterligare 1,5 liter vatten.
  12. Låt svalna övertäckt med tunn handduk eller silduk. Det är viktigt att vätskan svalnar helt, annars dör svampen i den varma vätskan.
  13. När vätskan är rumstempererad tillsätter man 3 dl kombucha från första satsen och lägger sen försiktigt svampen på toppen av vätskan.
  14. Täck med handduk och gummiband. Låt stå 1-2 veckor i rumstemperatur. Smaka på vätskan efter 1 vecka och avgör hur syrlig den ska vara, ju längre den står, desto syrligare blir den.
  15. När vätskan jäst 1-2 veckor är den redo att buteljeras. Förbered en ny sats som hinner svalna före buteljering så att svampen kan flyttas över till den när den färdiga vätskan fyllas i flaskorna. Se till att spara 3 dl vätska till den nya satsen tillsammans med svampen.
  16. Använd små pet-flaskor eller glasflaskor med patentkork. Se till att flaskorna är väl rengjorda och sila sen över kombuchan med sil och tratt. Häll så att det finns cirka 5 cm luft kvar i flaskhalsen. Sätt på korken.
  17. Låt stå i rumstemperatur 1-5 dagar så att drycken blir ordentligt kolsyrad. Om man använder pet-flaskor kan man känna på flaskan för att kontrollera att drycken är tillräckligt kolsyrad. Är plasten spänd och hård är den redo att ställas i kylen. Används glasflaskor får man öppna en flaska efter kanske 2 dagar för att veta hur pass kolsyrad den har hunnit bli. Ibland kan det bildas små fällningar överst i flaskan, men det gör inget. Det är bara att sila kombuchan innan den dricks.
  18. Förvara drycken i kylen upp till en månad.
  19. Smaksatt kombucha
    Gör kombuchan precis som vanligt fram till steg 15 (när det är dags för vätskan att buteljeras)
  20. Förbered en ny sats 2 som hinner svalna före buteljeringen så att svampen kan flyttas över till den. Se till att spara 3 dl vätska till den nya satsen tillsammans med svampen.
  21. Blanda den fermenterade kombuchan (utan svamp) med 200 g rumstempererad och mosad eller puréad frukt eller bär i en stor glasburk.
  22. Täck med silduk och gummiband. Låt stå i rumstemperatur 1-2 dagar.
  23. Sila och buteljera, lämna cirka 5 cm luft i flaskhalsen.
  24. Låt flaskorna stå i rumstemperatur cirka 1-3 dagar för att kolsyras helt.
  25. Ställ i kyl för att avstanna jäsningen. Förvara i kylen upp till 1 månad.

Bästa mumsiga algerna, 2 portioner

Källa: www.reneevoltaire.se

  • 1 påse Aramealger
  • 1 rödlök, skalad
  • 1 stor bit ingefära, skalad
  • 1 vitlöksklyfta, skalad
  • 3 selleristjälkar
  • 2 morötter, skalade
  • 1/ 2 broccolistånd (jag spar stjälken till min grönsaksjuice)
  • lite olivolja att steka i
  • 3 msk Tamarisoja
  • 1 msk sesamolja

Blötlägg halva påsen med Aramealger i 10 min tills de är mjuka. Sila bort vattnet.  Hacka rödlöken, ingefäran och vitlöken. Skriva selleri tunt och riv eller strimla morötterna. Hacka broccolin grovt. Hetta upp en panna med lite olivolja och stek löken mjuk. Lägg i alla övriga ingredienser och låt steka ca 10 min.

Servera med babyspenat eller ruccola och toppa med cashewnötter.

Soppa med kyckling och wakame 4 portioner

  • 400 g kycklingkött
  • 200 g torkad wakame
  • 2 msk rapsolja
  • 1 äpple
  • 1 morot
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 gul lök
  • ½ purjolök
  • 5 dl hönsbuljong
  • 1 dl tamarisoja
  • 2 msk kokossocker – kan uteslutas

Gör så här:

Lägg wakamen i blöt. Tärna äpple och morot, hacka vitlöken och lök, ansa och strimla purjolöken fint. Fräs äpple, morot, vitlök, lök och purjolök
i rapsoljan. Häll på buljong, soja och ev. kokossocker. Ta upp wakamen ur vattnet och krama ur den. Lägg i den i soppan och koka upp. Tillsätt den strimlade kycklingen och sjud soppan på svag värme i 5 minuter. Veggo? Byt kyckling mot quorn och hönsbuljong mot grönsaksbuljong.

Japansk rotsaksmiso 4 port 

Topping 

  • 2 salladslökar
  • 1 röd spansk peppar
  • 1 noriark
  • 1 msk sesamfrön

Rotsaksmiso 

  • 250 g champinjoner
  • 1/2 msk riven färsk ingefära
  • 270 g tofu eller strimlad kyckling
  • 1 l misobuljong (misopasta och vatten)
  • 2 msk rapsolja
  • 420 g vegetarisk grönhydrat pytt (rödkål, lila morot, rödlök, brysselkål)
  • salt

Topping: Ansa salladslökarna, skär dem och chilin i tunna skivor. Dela noribladet i 3 långa remsor och skär dem sedan i tunna strimlor. Rosta sesamfröna i en torr stekpanna på medelvärme och låt svalna.
Rotsaksmiso: Ansa och skär champinjonerna i kvartar. Skala och riv ingefäran. Skär tofun eller kycklingen i 2 cm stora tärningar. Koka upp buljongen.

Stek champinjonerna i oljan i en het stekpanna ca 3 minuter tills de börjar få färg. Tillsätt pytt och ingefära och stek tills pytten är mjuk, ca 10 minuter. Tillsätt tofun och stek ytterligare någon minut tills den är varm (om du steker kyckling måste den vara helt genomstekt). Smaka av med salt.
Fördela pytten i djupa tallrikar eller skålar. Häll på miso och toppa med chili, nori, salladslök och sesamfrön.

Kokospannacotta 6 port

  • 1 burk kokosmjölk
  • 3 dl mjölk, valfri sort
  • 0,75 dl kokossocker/björksocker eller honung (alt stevia i mindre mängd)
  • 3⁄4 tsk agar agar pulver
  • 1 tsk äkta vaniljpulver
  • Kokosolja till formarna
    Hallonsås:
250 g frusna hallon
0,5 dl kokossocker/björksocker eller honung (alt stevia i mindre mängd)
    zest och juice från 1⁄2 ekologisk citron
    Börja med pannacottan. Smörj 6 runda små formar med lite rapsolja och ställ åt sidan. Ta fram en mellanstor kastrull och häll i kokosmjölk, mjölk, sötning, vaniljpulver och agar agar pulver. Rör runt och låt stå i 10 minuter så att agar agar pulvret löses upp. Värm försiktigt tills ingredienserna börjar småputtra. Vispa runt och låt puttra i några minuter. Häll över i de förberedda formarna och låt svalna i kylen i minst en timme. För att göra hallonsåsen koka ihop bären tillsammans med citronsaften, skalet och sötning. Låt puttra i några minuter och låt svalna. Servera pannacottan antingen i formarna eller upp och ned vända i en mindre skål toppat med hallonsåsen.

Spirulina smoothie – Mango & spenat 4 portioner

Källa: www.reneevoltaire.se

  • 1 paket fryst mango
  • 1 påse bladspenat
  • 1–2 bananer
  • 6 dl vatten
  • 2–4 tsk spirulina

Mixa och drick!

Spirulina smoothie – Grön & fräsch 1 person

Källa: www.reneevoltaire.se

  • ½ avokado
  • 1 kiwi, 1 näve babyspenat
  • 1 dl färskpressad apelsinjuice
  • 1–2 tsk spirulinapulver
  • ½ banan

Mixa och drick!

Spirulinabars 16 st

Källa: www.reneevoltaire.se

  • dadlar, urkärnade
  • 2 dl cashewnötter1⁄2 dl solrosfrön
  • 1 msk spirulina
1 tsk kanel
  • 1⁄2 tsk ingefära, mald
  • 1⁄2 äpple, rivet och urkramat
  • 1 nypa salt

Mixa alla ingredienser utom det rivna äpplet till en grov smet. Rör ner rivet äpple och tryck ut smeten i en plastfolieklädd form. Låt stå kallt och skär till bars. Förvara i kyl!

Guldmjölk

Gurkmejapasta

  • 1/2 dl gurkmeja
  • 1 1/2 – 2 dl vatten
  • 1/3 tsk svartpeppar

Håller i ca 2 veckor i kylskåp.

Guldmjölk

  • 1 tsk gurkmejapasta
  • 3 dl valfri, osötad mjölk (tex havremjölk)
  • ca 1/2 tsk mald kardemumma
  • 1/2 tsk flytande vaniljextrakt
  • en nypa cayennepeppar
  • en nypa svartpeppar
  • 1 tsk ekologisk, kallpressad kokosolja
  • 1/2 tsk honung
  • Gör så här

Börja med att koka ingredienserna till gurkmejapastan på svag värme i cirka 10 minuter.

Guldmjölken

Låt 1 tsk gurkmejapasta sjuda i en kastrull ihop med mjölk och kryddor på låg värme under omrörning i någon minut tills drycken börjar ryka. Tänk på att måttet för kardemumma kan variera beroende på om du maler kardemumman själv eller köper färdig. Ta lite i taget och smaka av. Ta av kastrullen från plattan och rör i 1 tsk kokosolja samt 1/2 tsk honung. Söta mer efter behag. Drick omedelbart och rör om då och då. Guldmjölk kan med fördel drickas 1-2 gånger om dagen, gärna på kvällen.

Ingefärsshot

4 små eller 2 större shots

  • ca 1 dl plockade blad av mynta och persilja
  • ca 1 dl babyspenat
  • 1 selleristjälk
  • 1/2 mogen avokado
  • 1 citron/lime
  • 3 cm skalad ingefära
  • 3 dl färskpressad äppeljuice

Gör så här:

  1. Lägg alla gröna blad i en mixerkanna. Skär sellerin i bitar. Skala och kärna ur avokadon. Lägg fruktköttet i kannan.
  2. Pressa i citronsaft och sedan saften från ingefäran med hjälp av en vitlökspress eller en råsaftcentrifug. Häll på äppeljuicen och mixa väl.

Chiapudding

  • 2 msk chiafrön
  • 2,5 dl kokosmjölk
    (alt mandel, cashew, hasselnöt eller havremjölk)
  • 2 skopor Holistic vaniljprotein

Mixa i en skål, täck över och ställ i kylen över natten. Toppa med frukt/bär som ex kiwi och kokoschips.

Lyxig chiapudding

av Leila Söderholm

  • 2-3 msk frön (chiafrön)
  • 2 dl mandelmjölk
    (alt kokos, cashew, hasselnöt eller havremjölk)
  • 1 msk Gojibär
  • 1 msk hackade mandlar
  • 2 msk frysta blåbär

Blanda allt i ett glas och in i kylen på kvällen. Färdigt att äta på morgonen!

Chiagröt

av Emma Barremyr

  • 3 dl mandelmjölk
    (alt kokos, cashew, hasselnöt eller havremjölk)
  • 1/2 dl chiafrön
  • 1 dl blåbär
  • 1 nypa vaniljpulver
  • 1 skivad banan
  • 1 näve hallon
  • 1 nypa riven kokos

Rör ihop mandelmjölk och chiafrö och ställ in i kylen över natten (rör runt ett par extra gånger så att det inte bildas klumpar). På morgonen blandas chiagröten ihop med blåbär och toppas sen med banan, hallon och riven kokos.