I veckan träffade jag en gammal elev som skulle ut och plocka kråkbär till en som gärna ville ha dem i sin frys. Och såhär är det, varje gång jag går i skogen funderar jag alltid över hur mycket kråkbär som finns utan att man (nästan) någonsin plockar dem. Så igår plockade jag dem helt enkelt 😍 och bestämde mig för att göra något gott av dem
Har förstått att många gör saft, men för mig blev det sylt 🍂

Kråkbärssylt med vanilj 💛
- 2,5 dl kråkbär
- 0,25 dl björksocker
- 0,25 dl chiafrön (kan behövas lite mer eftersom kråkbär innehåller mycket vätska)
- 1 krm vaniljpulver (kråkbär behöver ’lyftas’ lite mer än andra syltar, så smaka dig fram och strö gärna på lite extra)
Koka upp bären (jag mosade lite med en gaffel medan), blanda i resten och låt svälla och svalna

Kråkbär behöver lite mer ’hjälp’ för att få fram sin smak – om du har testat något som funkar super får du gärna säga till 💛
Med sin vackra färg innehåller kråkbär dessutom massevis med bra antioxidanter 🙌
Om du vill grotta ner sig i antioxidanter finns en enkel och bra förklaring här https://www.immun.se/vad-ar-en-antioxidant
Några djur klarar sig under större delen av vintern på detta lilla bär så såklart ska vi inte plocka bort allt, men, det finns ju miljonermiljarder av dessa i vår skog- och fjällvärld så lite ska vi absolut ha i frysen 😍


