Alger

Alger kallas havets sallad och innehåller betydligt mer hälsosamma ämnen än vanlig sallad. De är fulla av mineraler som kalcium, jod och järn och innehåller vitaminer och antioxidanter samt omega 3. De fungerar både stärkande och renande.

Klorofyll

Klorofyll är växternas blod och ett av de nyckelämnen som finns i alger och spannmålsgräs (vete/korngräs).  Den kemiska strukturen av klorofyll är nästan identiskt med hemoglobin som bildar människans blod. Den enda skillnaden är att klorofyllmolekylen är byggd runt en magnesiumatom och hemoglobin är byggd runt en järnatom. Därför har det visat sig vara användbart att använda klorofyll för att bygga upp antalet blodceller hos människan.

  • Klorofyll har antioxidativa, antiinflammatoriska och sårläkande egenskaper
  • Klorofyll motverkar dålig lukt och inflammation
  • Klorofyllrika tillskott innehåller K-vitamin som gynnar blodets koagulering
  • Klorofyll motverkar stenbildning i njurar och galla
  • Klorofyll motverkar tumörer och cancer
  • Klorofyll motarbetar åderförkalkning samt verkar sänka förhöjda kolesterolvärden

Människor som inte dagligen äter mörkgröna grönsaker saknar klorofyll i kosten och bör komplettera med alger (spirulina/klorella) eller spannmålsgräs (vete/korngräs). Klorella är den rikaste källan till klorofyll.

När ska man inte ta tillskott

Eftersom klorofyllrika tillskott innehåller K-vitamin som påverkar blodets koagulation bör man inte inta det samtidigt som man tar starka blodförtunnande mediciner som tex Waran. Konsultera din läkare om du ska ta tillskott eller börja äta stora mängder klorofyllrika livsmedel som tex spenat, broccoli etc.

Om man tar tillskott av både fiskolja och E-vitamin bör man undvika tillskott av klorofyllrika livsmedel då alla dessa har blodförtunnande effekt.

alger2
Alger sägs ha följande hälsoeffekter:

  • Stärkande för blodet och immunförsvaret.
  • Renande för lymfan.
  • Motverkar en dåligt fungerande lever.
  • Främjar sköldkörtelns aktivitet.
  • Skyddar mot bakterieinfektioner.
  • Hjälper kroppen att avgiftas.
  • Förbättrar matsmältningen.
  • Stärkande för hår och hud.
  • Förbättrar viktnedgång.

Alglexikon

 Agar-agar – utvinns ur rödalger, har gelébildande egenskaper och används av veganer som alternativ för gelatin. Finns både som pulver och flingor. 1 tsk pulver motsvarar 1 msk flingor.

Omräkning för gelatinblad:

4 blad gelatin är 1 matsked gelatinpulver – Ersätt med 2 rågade matskedar Agar Agar flingor.

För att göra gelé av Agar Agar

Tillsätt 1 matsked flingor till 2 dl vätska. Strö flingorna över den kalla vätskan, värm försiktigt och låt sjuda i 3–5 minuter. Rör om då och då tills flingorna har lösts upp. Häll i en form och låt svalna tills det stelnar. Vill du byta ut gelatinpulver eller gelatinblad mot agar agar flingor i ditt recept använder du lite mer än det dubbla än vad receptet rekommenderar.

Algsallad – en blandning av wakame, kombu, agar agar, akamodoki, ogonori. 

Arame– brunalg som innehåller höga halter av kalcium och jod. Passar bra ihop med ingefära och tamari.

Klorella – en av naturens mest näringsrika gröna alger som består till 40–55% procent av högvärdigt protein. Förutom att den innehåller alla aminosyror (även de essentiella), alla vitaminer och mineraler som vi behöver så innehåller den även omega-3, omega-6 och jod. Klorella är ett bra alternativ för de som äter vegankost/rawfood som vill få i sig extra B12, Zink och järn.

Något som är unikt för klorella är att den innehåller CGF (Chlorella Growth Factor). CGF är ett hormonliknande komplex som består av en blandning av RNA, DNA, aminosyror, vitaminer och mineraler. Hos vuxna bygger CGF upp immunförsvaret och återbildar snabbt ny vävnad; hos barn ger det snabb tillväxt.

Klorella innehåller mer klorofyll än något annat livsmedel i världen. Klorella innehåller 4–5 gånger mer klorofyll än kompisen spirulina.

Kloralens fiberrika yttre cellväggar binder till sig tungmetaller, vilket gör algen till ett bra komplement vid en detoxkur.

Klorella bör intas 30 min före huvudmålen och vid läggdags. Klorella binder då via cellväggen toxiska metaller och andra toxiska slaggämnen som sedan försvinner ut med avföringen.

Spirulina – denna blågröna alg är mikroskopiskt liten och sägs innehålla en komplett blandning av näringsämnen. Den är rik på aminosyror, omega 3, mineraler, vitaminer, mineraler och antioxidanter. Den består av ca 65 procent protein och är extra rik på fykocyanin, ett proteinkomplex. Fykocyanin är det blågröna pigment som ger spirulina dess härliga färg. Fykocyanin har starkt antioxiderande egenskaper. Ytterligare något som är unikt för spirulina är att den innehåller immulina som har en immunsystemsstärkande effekt.

Precis som klorella är spirulina extremt rikt på klorofyll. Har en stark utrensande effekt och bör bara ätas periodvis.

Skillnaden mellan spirulina och klorella- Den största skillnaden mellan spirulina och klorella är att klorella har cellväggar som binder till sig tungmetaller som ger en mer avgiftande effekt.

Spirulina saknar cellväggar och är därför lite mildare för matsmältningen. Spirulina innehåller något mer protein än klorella. Det är faktiskt 12 gånger mer protein i spirulina än i nötkött! Klorellan är dock inte långt efter.

Dice – rödalgen som har högst järninnehåll av alla alger. Kallas för havets bacon pga. dess kryddiga lite rökiga smak. Dulse passar i sallad, på smörgås eller i risrätter. och kan användas i stället för salt.

Havssallad – en grönalg som kan användas som vilken sallad som helst och är mycket näringsrik med högt innehåll av A-vitamin, folsyra, magnesium järn och kalcium.

Hijiki – brunalg som används som klassiks ingrediens i japansk husmanskost. Används i soppor och grytor. Den kan dock innehålla små mängder arsenik och därför bör inga större mängder ätas.

Karragenalg – rödalg som också kallas Irish moss. Har god konsistens och passar i sallad. Ur algen utvinns förtjockningsmedlet karragen som bland annat används i glass.

Kombu – en brunalg som kallas Kelp när den säljs som torkad. Anses vara en av de mest mineralrika livsmedel som finns och är särskilt rik på jod. Kombu innehåller en naturlig smakförstärkare, umami och ingår ofta i örtsalt. Man kan även mortla kombu och ha den i matlagning,

Nori – algen man gör sushirullar av och Nori innehåller upp emot 40% protein. Man kan även strö Nori i sallad, på wok eller i gryta.

Wakame – serveras ofta på sushirestaurang med sesamolja, vinäger, socker, soja, vitlök och chili. Den är då blötlagd och har då en starkt grön färg. Den är svart när den är torkad. Wakame förekommer även i misosoppa. Den innehåller mycket kalcium och säger sig öka fettförbränningen.

Mekabu kallas skotten som växer längst ner på wakamealgen och används som en krydda.

Wakame är mild och salladsliknande. Den kan köpas torkad och skall blötläggas tills den mjuknar (cirka 10 min). Vid blötläggning blir wakame grönare i färgen.

Efter blötläggning förvälls wakame oftast mycket hastigt, varefter den sköljs i kallt vatten för att avstanna kokningen. Kan ätas rå t.ex. i sallader.

Wakame används traditionellt i misosoppa, eller i sallader med lite sesamolja, vinäger, socker, soja, vitlök och chili. Den passar också att blanda i woken, eller i riset.

Inspiration hittar du på www.reneevoltaire.sewww.holistic.se

Information tagen från www.reneevoltaire.se  och Näringsmedicinska uppslagsboken

Om du vill veta hur du tillagar alger så hittar du recept här

Skapa en webbplats eller blogg på WordPress.com

%d bloggare gillar detta: