Chiafrön är mycket energirika och innehåller stora mängder av den nyttiga fettsyran omega 3 samt fibrer och protein.
Fröna innehåller 8 ggr mer omega 3 än lax men av formen ALA som sedan ska omvandlas i kroppen till slutformen DHA eller EPA- och denna omvandling är ineffektiv.
Lax innehåller redan från början formen DHA och EPA och är därför ändå en mer effektiv källa till omega 3.
Proteinhalten ligger på 21 g vilket är lika mycket protein per gram som i nötkött. Hela 18 av de 20 olika aminosyrorna finns i chiafrön och de innehåller 3 ggr mer fibrer än fullkornsbröd och 50% mer fibrer än linfrön.
Överdosering kan bland annat leda till förstoppning. Det rekommenderade dagliga intaget av chiafrön är högst 15 gram per dag, och har man i fröna i till exempel müsli eller bröd ska de utgöra max 10 procent. Detta motsvarar ungefär en matsked. När de blötläggs sväller de, och då gäller två till tre matskedar per dag som högsta gräns.
Ta 1-2 msk chiafrön och låt svälla i ca 1 dl vatten eller nöt/kokos/havremjölk över natten eller använd i bröd/strö över gröt.
Recept på Chiapudding hittar du här.