Fermentera mera

Det som gör fermenterade (syrade) grönsaker och syrad mjölk så nyttigt är att de mjölksyrabakterier som finns naturligt i livsmedlet får växa till sig i antal. De syrliga små bakterierna gör att andra, mer skadliga, bakterier inte trivs lika bra i våra slemhinnor. Därför håller mjölksyrabakterierna – som kallas probiotika – oss friskare.

Mjölksyrabakterierna hjälper också kroppen att ta upp mer av vissa livsnödvändiga vitaminer och mineraler. Bland annat gäller det järn och zink, som blir mer lättillgängliga för kroppen av syrade livsmedel. Under själva jäsningen kan det också bildas vitamin B12 och folsyra. De mjölksyrade grönsakerna har dessutom en fördel jämfört med tillagade grönsaker, de probiotiska bakterierna finns kvar eftersom grönsakerna i princip är färska. Om vi värmer grönsakerna dör probiotikan.

Syrning är också ett sätt att få ner grönsakernas GI-värde. Det ger en långsammare blodsockerhöjning vilket gör att man håller sig mätt längre.

Men nu är det inte bara grönsaker som går att jäsa hemma. En trend är att göra kombucha, ett asiatiskt hälsote, som får jäsa med socker och mjölksyrakultur. Se info om Kombucha.

Även kimchi, koreansk kålsallad med chili, är i ropet. Salladen är klassad som en av världens fem mest hälsosamma super foods. Bland de andra superlivsmedlen på listan finns oliver, fermenterad soja och yoghurt – som även de är syrade.

kimchi

Trots namnet så innehåller mjölksyrade produkter inte mjölk. Mjölksyran upptäcktes först i sur mjölk och fick då sitt namn. Långt senare upptäcktes bakterierna på grönsaker och andra växter.

Under recept hittar du både Kimchi och Kombucha.

Om du vill veta mer om fermenterade produkter och dess effekt på hälsan rekommenderas att du lyssnar på denna pod från 4health. 

Källa: www.surtantens.se , www.måbra.com  www.tasteline.se
Ann-Sofie Sandberg, professor i livsmedelsvetenskap

Skapa en webbplats eller blogg på WordPress.com

%d bloggare gillar detta: