Källa: www.kurera.se Sanna Edin
Recept på vad du kan gör med gurkmeja hittar du här
Gurkmeja är ett av de starkaste antiinflammatoriska ämnena som finns och det finns närmare 7 000 vetenskapliga studier publicerade på den aktiva ingrediensen kurcumin. Den har flera läkande egenskaper och är en mycket kraftig antioxidant som är tio gånger starkare än vitaminer.
Gurkmejan består till fem procent av kurcumin, det pigment som ger den gula färgen, och motverkar inflammation. Kurcumin mångfaldigar även de naturliga växtöstrogenernas verkan och bör därför ätas tillsammans med fermenterade sojaprodukter som miso eller tempeh.
Ta minst 1-2 tsk per dag.
En rågad matsked per dag behöver man ta för att få effekt enligt immunologen Sanna Ehdin.
Gurkmeja kan ätas som den är eller i maten då den har lika bra effekt när den är upphettad. När man mixar den ska man tillsätta svartpeppar därför det ökar absorptionen betydligt.
Gurkmeja har en rad nyttiga, positiva och potentierande effekter på hela kroppen.
* minskar inflammationen på cellulär nivå.
* stärker och förbättrar matsmältningen.
* stödjer hälsosam leverfunktion och detox.
* är renande för blodet.
* ger skydd mot arteroskleros.
* ökar ledernas flexibilitet och minskar svullnaden hos människor med ledgångsreumatism.
* ökar insulinkänsligheten och reglerar blodsockernivån.
* skyddar levern mot gifter och stödjer hälsosam leverfunktion.
* blockerar bildningen av AGE-komplex, Advanced Glycation end-products, vilka skadar vävnader såsom diabetisk retinopati, blindhet, grå starr, Parkinson och Alzheimer.
* Det sänker det inflammations-relaterade kolesterolet LDL med 43 procent, men ökar det goda HDL kolesterolet med 50 procent.
* förhindrar kostinducerad fettlever.
* förhindrar övervikt genom att minska blodflödet till fettceller.
* Gurkmeja innehåller kurcumin som motverkar och reverserar (läker) bland annat cancer, artrit och Alzheimerz. Laboratorieförsök har visat hejda tillväxten av bland annat bröstcancer, lungcancer, hudcancer och prostatacancer.
Källa: Immunolog Sanna Ehdin