Ingefära

Källa: www.kurera.se

Recept på vad du kan göra med ingefära hittar du här

Ingefära är en gammal medicinalväxt som används mycket i Asien och Afrika. Den har traditionellt använts i den kinesiska folkmedicinen till att motverka illamående, särskilt vid åksjuka, sjösjuka eller graviditet. Det är två ämnen i ingefäran som står för den botande effekten – gingerol och shogaol. Dessa ämnen är de som gör att ingefäran har sin säregna, starka smak och de kan minska risk för magsår. Ingefära fungerar även lugnande för magen, minskar gaser och stimulerar ämnesomsättning och matsmältning. 

Bra vid ledbesvär

Ingefära fungerar antiinflammatoriskt och kan ge god hjälp vid ledbesvär. Den hjälper till att minska smärta och svullnad i lederna.

Ingefära har också en avgiftande effekt. Den stimulerar kroppen att utsöndra galla vilket gör att fettet bryts ner samt sänker det onda kolesterolet. Den ökar även kroppens blodcirkulation.

Sist men inte minst är ingefära bra vid förkylningar. Den anses vara antibakteriell och stärker immunförsvaret på grund av den höga halten antioxidanter.

ingefära

7 skäl till att äta ingefära

Källa: www.magkliniken.se

 1. Stärker ett svagt immunförsvar och motverkar förkylning

Inom ayurvedisk medicin som praktiserats i tusentals år har ingefära varit en viktig del för sin immunstärkande effekt.

Uppfattningen är att den kan öka blodgenomströmning och stötta lymfan samt ge ökad värmeproduktion och kan effektivt ta kål på infektioner och bryta ner upplagrade toxiner.

 1. Motverkar stroke och hjärtsjukdomar

Regelbundet intag av ingefära verkar minska risken att drabbas av stroke och hjärtsjukdomar, särskilt om de äts tillsammans med läkande livsmedel som lök som också bidrar till att förhindra att blodplättar klibbar ihop sig. Det verkar också ha positiva effekter på kolesterolet.

 1. Hjälper matsmältningen och mot illamående

Har du ofta ont i magen, känner dig uppblåst eller mår illa? Ingefära har använts som en huskur för att stärka matsmältningen i tusentals år. Nyligen fick det också stöd i en taiwanesisk studie där försökspersonerna fick 3 kapslar (1,2 g totalt) med ingefära vilket hjälpte magsäcken att släppa vidare sitt innehåll till tunntarmen. Särskilt effektivt var dessa för personer med dyspepsi där 40% har en fördröjd tömning av magsäcken. Ingefära hjälper de glatta musklerna i magsäcken att slappna av så att maten lättare kan färdas vidare.

I andra studier har det också visat sig effektivt mot illamående tex efter operation, vid åksjuka och vid graviditet.

 1. Dödar svamp

Ingefära bekämpar svamp effektivt och kan användas för att rensa ut svamp både på insidan och på utsidan.

 1. Läka magsår och GERD

Forskningen visade redan på 80-talet att ingefära kan hjälpa till att bota magsår. I en nygjord studie från Indien upptäckte man att ingefära var 6 till 8 gånger mer potent än läkemedlet Prevacid som ofta används vid GERD (Gastroesofageal refluxsjukdom)

Om du lider av magsår bör du vara försiktig och börja med en liten mängd och öka gradvis.

 1. Motverkar cancer?

Några studier har visat att ingefära kan hjälpa till att motverka bröst-,bukspottkörtel- och äggstockscancer. Det innehåller också ett ämne som verkar kunna döda cancerstamceller. Även om mer studier behöver göras så är det är mycket positiva resultat och ytterligare en anledning till att få i sig ingefära dagligen.

 1. Hjälper vid diabetes

Ämnet gingerol är känt för att ha en positiv effekt vid diabetes och kunna förbättra insulinkänslighet. Förutom att studier har visat att ingefära kan hjälpa till att förhindra och läka diabetes verkar det också kunna skydda mot andra komplikationer som diabetes kan leda till.

Användning:

 • Som färsk eller torkad krydda i matlagning.
 • Som örtte.
 • Färsk ingefära kan användas till att göra eget te på.
 • Kan användas i bakning.
 • Säljs som kosttillskott mot ledvärk.
 • Torkad ingefära säljs som naturgodis.