Kokosolja, MCT olja

Kokosolja- energi, antiinflammatorisk, svampdödande

Viktnedgång, hudvård, förbättrat immunförsvar, förbättrad matsmältning, hårvård, tandvård, starkare skelett och förebygger sjukdomar som högt blodtryck, hjärt- och kärlsjukdomar, njursjukdomar, diabetes och cancer. Alla dessa hälsofördelar kan tillskrivas till fettsyrorna laurinsyra och kaprylsyra som det finns rikligt av i kokosolja, samt dess innehåll av antioxidanter och ämnen med svampdödande och antibakteriella egenskaper. Det unika med kokosolja är att det innehåller mättat fett men främst medellånga mättade fettsyror (MCT), som inte lagras i kroppen utan förbränns direkt i levern och avgår direkt som energi. MCT fett ger energi lika snabbt som glukos (druvsocker). Denna process har dessutom en aptithämmande effekt. Studier har visat att de som äter kokosolja får en högre förbränning. Därför menar många forskare att kokosolja kan hjälpa till vid viktnedgång.

OBS! För personer som äter mycket snabba kolhydrater kan kokosfett bidra till insulinresistens.

Laurinsyra i kokosolja har endast sin motsvarighet i bröstmjölk, där den ingår som livsviktig ingrediens. Laurinsyran är ett essentiellt näringsämne för såväl spädbarn som vuxna människor och utgör nästan 50% av kokosoljan. Den förbränns i levern och hjälper att skydda mot virus- och bakterieangrepp.

Kaprylsyra är en fettsyra som även den hittas i bröstmjölk. Den gynnar tillväxt av goda tarmbakterier, hjälper immunförsvaret, samt skyddar mot infektioner och motverkar Candida (en dålig svamp som kan förekomma i tarmen).

Dessa två fettsyror hjälper kroppen och ger oljan dess hälsoegenskaper. Kokosoljan sägs också hjälpa till att återställa kroppsfetterna, balansera insulinnivåerna och skydda levern.

kokos

MCT (medium chain triglycerides) är namnet på de medellånga fettsyrorna i kokosfett som är lätta för kroppen att absorbera och smälta. De tränger lätt igenom cellmembranen utan behov av enzymer och förser därmed cellen snabbt med den energi den kräver. I motsats till andra fetter är de inte påfrestande för matsmältningssystemet. De kan absorberas direkt från tarmkanalen in i portådern för vidare transport till levern, där de förbränns ungefär som kolhydrater. De erbjuder snabb energi och främjar kroppens självläkande förmåga.

Kokosfett framställs på tre olika sätt:

– Kallpressad

– Varmpressad

– Extraherad/raffinerad

Den bästa kokosoljan för kroppen är ekologisk kallpressad olja. En kallpressad kokosolja behåller essentiella fettsyror och värmekänsliga vitaminer. Vanligtvis benämns kokosoljan som virgin eller extra virgin när den är obehandlad, precis som en olivolja.

Kokosoljan ska ha den naturliga kokoslukten och smaken kvar, och färgen ska vara vit eller aningen ljusgul. Kokosfettet man köper i kyldisken är ett härdat fett och bör undvikas. 

Den ekologiska doft- och smakfria kokosoljan behandlas genom att ångdestilleras. Oljan blir då uppdelad, och bara vissa fettsyror blir kvar. I behandlingen blir fettet stabilare, får bättre hållbarhet, och blir en produkt utan doft eller smak. Den doft- och smakfria olja är mer lämplig att använda för stekning, bakning och mat som upphettas samt till hudvård/hårvård/massageolja.

Kokosolja är inte flytande i rumstemperatur utan smälter först vid 25 grader. Den har fast form eftersom den innehåller hög halt av mättat fett.  Kokosolja tål temperaturer upp till 198 grader innan den oxiderar vilket gör den till ett bra fett att steka i.

För att ta del av hälsoeffekterna av kokosfett bör du ta 2-5 msk fördelat under dagen. Blanda det i kaffe/te eller annan varm dryck om du inte vill ta det som det är. Använd i första hand ekologiskt kallpressat (virgin eller extra virgin) för att få bästa näringsinnehåll.

Tips på vad du kan göra med kokosolja

För magen: kokosolja funkar bra för dig som lätt blir förstoppad. Ta 2 msk på kvällen- gärna tillsammans med 1 msk uppblött psylliumhusk/fiberhusk.

För tänderna:
Oil pulling kallas en metod som hjälper till att döda bakterier i munnen. Det sägs också hjälpa kroppen att detoxifiera sig genom att dra ut gifter ur munhålan vilka sedan spottas ut tillsammans med oljan. Oil pulling motverkar uppbyggandet av plack på tänderna och motverkar inflammation. Oil pulling sägs kunna hjälpa mot en rad olika hälsoproblem och inte bara de som är rotade i munnen. Bland annat har det rapporterats att oil pulling hjälpt mot diverse infektioner, problem med candida, ledsmärtor, få bort beläggningar på tungan och mycket mer.

Om du vill spetsa till hälsan ytterligare kan du köpa MCT olja -läs mer om det nedan.

Gör så här:

 • Drick lite vatten för att fukta munnen
 • Ta 1 tsk kokosolja och låt smälta i munnen.
 • Kör runt oljan i munnen i 15-20 minuter.
 • Spotta ut fettet i soptunnan (kan orsaka stopp i avloppet) och skölj ur munnen noga.
 • Svälj inte fettet då det innehåller de bakterier och gifter som du vill bli av med.
 • Gör detta så ofta du kan, gärna nån gång per vecka.

Deodorant:

 • 0,5 dl smält Kokosolja (kallpressad olja på burk)
 • 0,5 dl Bikarbonat (tar bort dålig lukt)
 • 0,5 dl Majsstärkelse (suger upp fukt)
 • några droppar doft/eterisk olja.

Smält kokosoljan och blanda i resten. Låt svalna och sätt i en burk.

Som hårinpackning

Du behöver:

 • Kokosolja
 • Hårklämma om du har långt hår
 • Duschmössa eller plastfolie

Gör så här:
Fördela kokosoljan i håret. Använd så mycket olja att håret känns mättat. Sätt ev. upp håret i en klämma. Ta på dig duschmössa eller plastfolie och låt sitta i minst 30 minuter.
Tvätta igenom håret minst två gånger för att få bort oljan, fokusera på hårbotten och var försiktig med hårtopparna.

Snabb energi med MCT-olja

Info från www.succeeder.se

Medellånga mättade fettsyror (MCT, Medium Chain Triglycerides) är en unik form av fett som kan ge en lång rad positiva effekter. På grund av deras kortare kedjelängd (8 till 10 (12*) kolatomer), har MCT ett antal unika egenskaper som ger dem fördelar över längre fettsyror.

 • Den kortare kedjelängden innebär att MCT snabbare absorberas och förbränns av kroppen, vilket resulterar i en mycket snabbare omvandling till bränsle för omedelbar användning av organ och muskler. MCT tas nämligen upp, utan behov av galla, från tarmen direkt till blodet (portådern) som är på väg till levern, till skillnad från de längre fettsyrorna som går via lymfan och först därefter vidare till levern. Hastigheten med vilken kroppen tar upp MCT kan jämföras med upptaget av glukos.
 • MCT omvandlas därefter i levern i stor utsträckning direkt till energi i form av ketoner och lagras endast till mycket liten del som fett. De energihöjande egenskaper som tillskrivs MCT beror på att de korsar mitokondriemembranet mycket snabbt, och inte kräver närvaro av transportmolekylen karnitin, vilket de längre fettsyrorna gör. Resultatet blir ett överskott av acetyl-koenzym A, som efter olika metaboliska vägar resulterar i produktion av ketoner. Ketoner är ett av två ämnen som hjärnan kan använda för energi (glukos är det andra).

MCT är helt enkelt ett bra val för alla som är i behov av mer energi i vardagen såväl som vid speciella tillfällen. MCT har effekten att kroppen lättare kommer i ketos, genom den ökade mängden ketoner som bildas. Därmed kan MCT-olja med fördel användas som en del av en ketogen kost och tillåter då en större variation av mat, genom att de bidrar till en ökad tolerans för protein och kolhydrater.

Vi på No Junk rekommenderar MCT-oljorna från Cocosa samt Brain Octane oil och XCT Oil från Bulletproof- spetsa din smoothie eller drick en Bulletproof Coffee. 

Bulletproof Coffee

Info från: www.succeeder.se , där kan du köpa Brain Octane olja.

Kaffereceptet Bulletproof Coffee är den optimala drycken för mental prestation, energi och välmående som håller i sig. Inspirationen kom från Tibet där man under lång tid druckit te blandat med jak-smör. I Bulletproof Coffee kör man nybryggt kaffe, Brain Octane olja (de finaste fettsyrorna ur kokosolja) och osaltat smör i en mixer. Resultatet både smakar och ser ut som en krämig latte. Blandningen ger en långsam frisättning av koffeinet och du står dig länge och kan prestera på topp utan att störas av ”cravings” eller dippar.

Så här gör du en Bulletproof Coffee:

 1. Värm en kopp (ca 2 dl) vatten till strax under kokpunkten.
 2. Häll i 2 ½ rågade matskedar nymalet kaffe. Bäst effekt ger Bulletproof Coffee. Brygg gärna i presskanna (4 minuter) för att behålla de nyttiga oljorna i kaffet och för den goda smaken.
 3. Häll i 1 tesked Brain Octane olja (öka successivt under flera dagar till 1-2 matskedar).

Skapa en webbplats eller blogg på WordPress.com

%d bloggare gillar detta: