Kanel har en god effekt på kroppen, framförallt på blodsockret men stora mängder kanel kan påverka njurarna negativt. För att få hälsoeffekterna av kanel bör du välja rätt sort och äta det med måtta.
Det finns många olika typer av kanel. Den ”äkta” kanelen heter ceylonkanel och odlas på Sri Lanka men den kanel vi köper i affären är oftast den billigare sorten som heter kassiakanel som odlas i Vietnam, Indonesien och Kina.
Kassiakanelen har tjockare bark och en kraftig kanelsmak. Kassiakanelen är sötare, mer smakrik, samtidigt som den har lite hetta i smaken.
Kanel innehåller naturligt en smakkomponent som kallas kumarin. Kumarin är levertoxiskt och European Food Safety Authority (EFSA) har fastställt att det dagliga intaget av kumarin bör vara högst 0,1 mg/kg kroppsvikt och dygn. Kassiakanelen har visat sig innehålla 2-3 mg kumarin/g vilket är betydligt mer än halten i den äkta Ceylonkanelen.
Ceylonkanel innehåller mindre än en femtiondel av mängden kumarin jämfört med kassiakanel och kan därför vara ett bättre alternativ.
När det kommer till barn och kanel bör man vara försiktig eftersom kanel kan påverka njurar och lever negativt. Även om det är betydligt mycket mindre kumarin i ceylonkanel så finns det fortfarande en viss mängd.
I Sverige behöver man inte märka ut på förpackningar om Kanelen är kassia eller Ceylonkanel.
Exempel på påstådda hälsoeffekter av kanel:
- Antiinflammatorisk
- Minskar risken för hjärtproblem
- Förbättrar insulinkänslighet
- Minskar nedbrytande sjukdomar som Alzheimers och Parkinsons
- Skyddar mot cancer
- Bekämpar svamp- och bakterieinfektioner