Kombucha

Kombuchan kommer från Asien, där den har druckits i tusentals år. Där har den hyllats som avgiftande och styrkegivande. Kombucha är en kolsyrad dryck som är god och nyttig på samma gång. Uppfriskande som läsk, men med låg sockerhalt, och helt fri från tillsatser.
Kombucha tillverkas av svart eller grönt te i vilket man tillsätter socker och en mikrobiell kultur, en så kallad kombuchamoder (kallas för Volga/Scooby). Mikroorganismerna i kulturen bryter ner teet och sockret och omvandlar det till organiska syror, vitaminer och enzymer. Det är det som kallas fermentering. Resultatet blir en syrlig dryck som är rik på B-vitaminer, antioxidanter och enzymer. I fermenteringsprocessen bildas goda bakterier som stärker vår tarmflora och vårt immunförsvar.

Kombuchan bör inte pastöriseras, då finns alla nyttigheter från fermenteringsprocessen kvar när du dricker den.

Källa: www.rootskombucha.se, www.halsasomlivsstil.se

kombucha

4 skäl att dricka kombucha

Källa: www.topphälsa.se

  1. Kombucha är bra för magen

Kombucha är en probiotisk dryck med ett högt innehåll av nyttig, levande bakteriekultur och jäst som är bra för tarmflora, matspjälkning samt motverkar tillväxten av svampen Candida i kroppen.

  1. Kombucha ger finare hy och starkare hår

Kombucha innehåller stora mängder B-vitamin som behövs för att hålla såväl hår, hud och naglar i trim.

  1. Kombucha stärker ditt immunförsvar

Kombucha innehåller antioxidanter som skyddar kroppens celler mot fria radikaler och stärker kroppens immunförsvar. Att ”god hälsa kommer från magen” är dessutom allmänt känt och den levande bakteriekulturen i kombucha verkar lugnande och probiotiskt för just magen.

  1. Kombucha kan förebygga ledvärk

Kombucha innehåller glukosaminer som sägs kunna lindra besvär av artros i lederna. Glukosaminet hyaluronsyra, som finns i våra leder, binder nämligen fukt, vilket på så sätt håller lederna mjuka och flexibla. Hyaluronsyra används ofta också i skönhetsprodukter mot rynkor.

Info om hur du gör din egen Kombucha hittar du här.

Om du vill veta mer om fermenterade produkter och dess effekt på hälsan rekommenderas att du lyssnar på denna pod från 4health.

Skapa en webbplats eller blogg på WordPress.com

%d bloggare gillar detta: