Saltguide

Vi har i alla år fått höra att vi ska undvika salt för att det ger högt blodtryck men idag finns det delade meningar om salt faktiskt orsakar högt blodtryck eller om det till och med kan vara en skyddande faktor. Men än så länge kan jag inte hitta någon forskning som stödjer att ökat saltintag skulle ha några fördelar i allmänhet men många upplever att de mår bra av att dra ner på raffinerat salt och istället tillsätta oraffinerat havssalt.

Fin salthylla på Hälsokraft Kiruna

Vad innebär ordet salt?

När vi pratar om salt så pratar vi om den krydda vi tillsätter i maten. Det saltet heter natriumklorid.

I salt finns framförallt mineralerna natrium, magnesium och kalium som är nödvändiga för blodtryck, nerv- och cellfunktionen i vår kropp. Ett symtom på brist på salt är faktiskt högt blodtryck samtidigt som forskningvisar att blodtrycket sänks av lägre saltintag. 

Det är minst sagt förvirrande! Rekommendationerna om att vi ska minska saltintaget kommer från en rapport där man sammanställt 30 olika studier som visade att personer som minskade sitt saltintag fick lägre blodtryck.

Men vad det då det minskade saltet i sig eller var det att de för att de var tvungna att dra ner på högprocessad mat som innehåller mycket salt?

Hur kan då salt (natrium) höja blodtrycket?

En förklaring kan vara att om koncentrationen av natrium blir för hög ökar kroppen mängden vatten för att späda ut natriumet. Det ökar mängden vätska i kroppen och runt cellerna och du får en större mängd blod. Mer blod betyder att hjärtat måste jobba hårdare och trycket på blodkärlen ökar. Det finns också en hypotes att natrium i sig kan påverka blodtrycket.

Skillnad på raffinerat och naturligt salt?

De flesta av oss äter raffinerat salt som också innehåller mestadels natriumklorid. Det hade varit väldigt spännande att se en forskning som jämför raffinerat och oraffinerat salt och påverkan på blodtrycket. Är det saltet i sig som höjer blodtrycket eller är det den höga andelen natriumklorid och tillsatser i raffinerat salt? 

Eller är det så att de som har högt saltintag äter mycket högprocessad kost (innehåller väldigtmycket salt) och alltså har övriga negativa faktorer som påverkat blodtrycket? 

Många obesvarade frågor!

Vi vet med säkerhet att vår kropp behöver dessa salter/mineraler men hur mycket som är optimalt verkar högst individuellt. Natriumklorid i höga halter verkar inte gynnsamt så därför rekommenderar vi oraffinerat havssalt med en naturlig mineral blandning istället för raffinerat salt med 98% natriumklorid.

Höga värden av natrium i blodet kan förutom högt saltintag också bero på att binjurarna bildar för mycket av hormonet aldosteron, vilket medför att kroppen gör sig av med för lite natrium genom urinen. Då är också blodtrycket förhöjt.

När du är stressad har du ofta svårt att reglera blodtrycket och ett symtom på stress är att du får blodtrycksfall när du ställer dig upp- du får alltså problem med att reglera blodtrycket. Aldosteron som reglerar detta bildas i binjurarna där resten av våra stresshormoner också bildas. Höga nivåer stresshormoner verkar alltså påverka aldosteronet.

Extra havssalt fungerar bra för många som har problem med stress/utmattning och de upplever bättre fokus och mer energi.

Vad innehåller saltet?

Natrium/natriumklorid är viktigt för syra-basbalansen samt vatten- och saltbalansen i kroppen. Balansen mellan natrium och kalium påverkar blodtrycket. Natrium behövs också för nervernas normala funktion och för upptaget av glukos och vissa aminosyror. Raffinerat salt består av natrium 40 % och klorid 60%.

Magnesium behövs bland annat för produktionen av protein, för omsättningen av kalcium samt för normal nerv- och muskelfunktion.

Kalium behövs för kroppens nerv- och muskelfunktion samt för att reglera blodtrycket.

Olika typer av salt

Bordssalt/processat salt framställs genom att pumpa ner vatten i stora saltfyndigheter. Vattnet löser upp saltet till en saltlösning, denna saltlösning renas sedan med kemikalier och kokas under tryck eller vakuum för att få rent salt.

När salt raffineras elimineras 80 naturliga och livsnödvändiga mineraler och spårämnen. De betecknas som orenheter av saltindustrin. Raffinerat salt innehåller 98 procent natriumklorid, behandlas med blekmedel och flera hälsovådliga tillsatser som till exempel aluminiumhydroxid, magnesiumkarbonat, kalciumkarbonat, natriumferrocyanid (E535) och kaliumferrocyanid (E536).

Havssalt utvinns ur vatten från grunda dammar som sedan tvättas, torkas och silas. Havssalt innehåller endast 86% natriumklorid och resten är andra typer av mineraler så som magnesium, kalcium, selen och järn men risken finns att det saltet du köper i affären är renat från sina mineraler för att uppnå en nivå av minst 97,5% natriumklorid.

Oraffinerat havssalt är naturligt rikt på jod och har en salthalt på cirka 55–60 procent resten är spårämnen, mineraler och fukt. Havssalt, i sin naturliga balans med mineraler och organiskt natrium, är bra för oss i lagom mängd och inte helt olikt vårt blod i mineralbalansen. Oraffinerat havssalt smakar också mer och det betyder att du inte behöver använda lika mycket salt när du lagar mat. Oraffinerat havssaltsalt är inte vitt utan har en grå ton samtidigt som det är lite fuktigt.

Celtic havssalt från Frankrike räknas som ett av världens finaste salt. Det är till färgen ljusgrått och inte vitt på grund av att det inte är bearbetat. Det är nämligen först när man raffinerar salt (alltså avlägsnar mineraler) som det blir vitt. Celtic havssalt har inte den skarpa sälta som vanligt bordssalt har utan en betydligt mjukare smak. Det innehåller stora mängder mineraler, enbart 34 procent natrium och är rikt på olika mineraler.

Himalayasalt kommer från saltgruvor i bergen i Himalaya i Pakistan, där det bryts från bergsväggen för att sedan krossas och siktas. Himalayasalt är ett naturligt mineralrikt och obearbetat salt som innehåller spårämnen och mineraler, och speciellt är rikt på magnesium. Saltet har en lätt rosa färg, är oraffinerat och är innan det utvinns fritt från mänsklig påverkan och föroreningar.

Himalayasaltet består av ungefär 98 procent natriumklorid och två procent andra mineraler. Eftersom den har ett så högt innehåll natrium rekommenderar vi inte det i första hand.

Örtsalt är en kombination av oraffinerat havssalt och grönsaker och örter. Örtsaltet är naturligt rikt på viktiga mineraler och spårämnen och här har man tillsatt sjögräset kelp som är naturlig rikt på jod.

Seaweed salt är ett rent havssalt med naturligt jod från sjögräs. Du kan också köpa torkade alger själv och smula ner i ett oraffinerat havssalt.

Jod förekommer naturligt i berggrunden och halten varierar mycket mellan olika geografiska områden. Jod ingår i sköldkörtelhormoner som deltar i ämnesomsättningen.

Jod tillsätts ofta i raffinerat salt för att förebygga jodbrist och sköldkörtelsjukdom.

Ta det med en nypa salt

Det finns alltså forskning som visar att blodtrycket kan påverkas positivt av att dra ner på saltet. Men då är det framför allt raffinerat salt dessa personer ätit.

Samtidigt finns det många som upplever en positiv effekt av att ta extra naturligt salt.

En nypa havsalt upplevs ge mer energi och fokus och kan också hjälpa till att lindra jobbiga symtom vid exempelvis fasta eller kostomläggning. Viktigt att du tar saltet tillsammans med vatten och dricker ordentligt under dagen så att ev. saltöverskott spolas ut.

Du får helt enkelt känna efter själv hur detta fungerar för dig och om du har högt blodtryck får du ha extra koll på det.

Martina Johanssons Sportdryck 

  • 1 l vatten
  • 1 lime
  • 1 tesked himalayasalt
  • 1/2 tesked kaliumpulver
  • 2 krossade magnesiumtabletter

Koka upp vattnet, ta av värmen såfort det kokar och lägg i salt, kalium och magnesium. Om du använder kapslar så öppna kapslarna och häll ut innehållet. Mineralerna löser sig i varmt vatten. Tillsätt juice från 1 lime, blanda runt och ställ in i kylen. 

Info från:

https://www.livsmedelsverket.se/

https://www.ds.se/jobba-hos-oss/mot-oss/hur-paverkas-blodkarl-av-blodtrycksbehandling/

https://www.1177.se/behandling–hjalpmedel/undersokningar-och-provtagning/provtagning-och-matningar/blodprov/blodprov-natrium/

https://www.sbu.se/sv/publikationer/sbu-kommentar/mindre-salt–effekter-pa-blodtrycket/

https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Aldosteron

Cochrane Database of Systematic Reviews 2013, Issue 4. Art. No.: CD004937.DOI:10.1002/14651858.CD004937.pub2.

www.wikipedia.se 

www.martinajohansson.se

www.halsasomlivsstil.se

www.kurera.se

Skapa en webbplats eller blogg på WordPress.com

%d bloggare gillar detta: