Superfoods

Information tagen från www.reneevoltaire.se www.holistic.se och www.superfruit.com

Vetegräs är glutenfritt och rikt på klorofyll vilket är det som ger gräset dess gröna färg. Det innehåller även selen, fosfor, magnesium, zink, koppar och mangan. Magnesium bidrar till att minska trötthet och utmattning. Klorofyll och zink bidrar till att neutralisera PH – värdet och göra kroppen mer basisk vilket gör att vetegräs passar bra att använda när du fastar.

Många upplever att de får en kick av vetegräs och känner sig piggare. Vetegräs innehåller en mängd olika enzymer, över 90 olika mineraler och vitaminer men även 19 av de 20 aminosyror som finns, däribland alla de 8 essentiella som vi måste få i oss genom kosten. Vetegräs har en utrensande och renande effekt och man bör börja med någon tesked och öka successivt.

Blanda med valfri vätska och drick det som en shot direkt på morgonen eller blanda det i din smoothie för extra näring. Använd max 15 g per dag. 

Korngräs är glutenfritt, superrikt på klorofyll och näringsmässigt likvärdig med vetegräs. Korngräs är rikt på kalcium, magnesium, järn, zink och krom.  Kroppen behöver krom för att bibehålla normala blodsockernivåer. Zink bidrar till normal syra-basbalans Du hittar dessutom alla B vitaminerna i korngräs, inklusive B12 som är extra viktigt att komplettera med om du är vegan eller vegetarian.

Jämfört med sin kompis vetegräs så har korngräs en mildare effekt när det gäller utrensning och kan många gånger passa bättre att börja med innan man vill gå ”all-in” på gröna pulver. Inte minst för att många upplever att korngräs har en mildare smak.

Blanda i din smoothie eller varför inte i ditt te? Tack vare korngräsets milda smak passar det bra till både desserter och brödbak. Max 15 gram/dag.

Är du nybörjare på gröna pulver kan vi dock rekommendera att börja med korngräs. Har du provat gröna pulver innan och inte har problem med en somrig smak av gräs så är vetegräs din nya bästa vän.

Baoab är en sötsyrlig frukt. Rik på vitamin C, kalium, kalcium, magnesium, järn, zink och selen. Använd i smoothie eller juice eller blanda i vatten.

Bipollen är torkade pollenkorn som samlas in av honungsbin. Bipollen är rik på protein, B-vitamin, järn och zink. Söt smak som passar i smoothie, i chiapudding, på gröten eller salladen.

Ashwaganda är en ayurvedisk ört där roten mals till ett pulver. Ashwagandha kallas även ”indisk gingseng” och är en läkeväxt som använts inom ayurveda. Ashwaganda är avslappnande och ger energi.

Acai är rikt på kalium, kalcium och järn. Järn bidrar till att minska trötthet och utmattning. Açai har en lite söt smak som påminner om blåbär och choklad med inslag av nöt.

Gojibär är rika på vitamin C, tiamin, riboflavin och järn.Ha gojibären i din smoothie, i dessert eller tillsammans med choklad.

Maca är känd för sina stärkande och energigivande egenskaper.  Maca stärker på ett naturligt sätt det endokrina systemet i kroppen, vilket innefattar energi, tillväxt och ämnesomsättning. Maca är rik på vitamin C, kalium, kalcium, järn, zink, koppar, mangan och jod. Vitamin C ökar järnupptaget och liksom järn bidrar det till att minska trötthet och utmattning. Zink bidrar till normal syrabasbalans.
Maca sägs lindra PMS-besvär och symptom såsom värmevallningar och humörsvängningar vid klimakteriet. Maca sägs även vara bra för hyn och kan hjälpa vid acne och blemmor.

Mullbär smakar härligt sött och är rika på vitamin C, kalium, kalcium, fosfor, magnesium och järn vilket kan bidra till ett bra immunförsvar. Vitamin C, magnesium och järn bidrar till att minska trötthet och utmattning. Mullbär växer på träd och är alltså egentligen en frukt. Mullbär har använts i traditionell folkmedicin för att stärka blodet och för att behandla förstoppning och diabetes. Antioxidanterna i mullbär sägs kunna hjälpa till att sänka blodsockret. Ät som de är eller boosta din smoothie eller chiapudding.

Lucuma är en frukt från Sydamerika som har en naturlig sötma med smak av karamell och kan användas som ett alternativ till socker. Lucuma passar perfekt i desserter, kakor, pajer, i raw chokladpraliner och glass.

lucuma

 

 

Skapa en webbplats eller blogg på WordPress.com

%d bloggare gillar detta: