Tips om te

Källa: www.tehusetjava.sewww.expressen.sewww.reneevoltaire.se

GRÖNT TE

Skyddar cellerna och huden

Tillverkas av blad och knoppar från tebusken, Camellia sinensis. Bladen putsas bara innan de ångkokas eller torkas. Innehåller tein, men i lägre halt än i svart te.

Innehåller flavonoider som tros kunna bidra till minskad risk för sjukdomar som stroke och hjärt-kärlsjukdom. Flavonoiderna kan också ha viss effekt på risken för cancer och diabetes typ-2, de är antioxiderande och kan skydda dina celler mot fria syreradikaler som gör att cellerna åldras i förtid.

Matcha-  lugn och pigg
Matcha är ett finmalet grönt te där hela bladen från busken har pulvriserats. Det anses vara ett av världens finaste teer och i Japan används det i bakverk, sötsaker, matlagning och dryck för dess näringsegenskaper och vackra gröna färg.
Teet som används vid framställningen av matcha kallas Tencha och det är här hemligheten bakom matchans fantastiska färg och näringsegenskaper ligger. I början av april, ett par veckor innan skörd, täcker man fälten där teet växer med tyg för att minska solljuset. Detta gör att ämnena theanin och katekin bevaras och teet får sin intensiva gröna färg och sötare smak.
När du dricker matcha, dricker du hela teblad och får i dig mycket mer av nyttigheterna! Man brukar säga att en kopp Matcha motsvarar 10 koppar vanligt grönt te i näringsvärde och anti-oxidanter. Enligt den traditionella japanska teceremonin ska en kvarts till en halv tesked matcha vispas i hett vatten (65-75° C) med bambuvisp. Vispa tills ett lager av grönt skum lägger sig på ytan. Japanerna menar att matcha gör en både pigg och lugn.

macha

VITT TE

Rikligt med antioxidanter
Tillverkas av blad och knoppar från tebusken, Camellia sinensis. Är relativt obehandlat, tebladen torkas till exempel på en låg temperatur. Mycket mild smak.

Hög halt av som flavonoider tros kunna bidra till minskad risk för sjukdomar som stroke. Flavonoiderna kan också ha viss effekt på risken för cancer och diabetes typ-2, de är antioxiderande och kan skydda dina celler mot fria syreradikaler som gör att cellerna åldras i förtid. Anses innehålla rikligt av antioxidanten catechin som har en anticancerogen effekt.


RÖTT TE (rooibos)

Sägs lindra hösnuva
Är en typ av örtte som tillverkas av blad från den sydafrikanska busken rooibos. Det finns även grönt rooibos, då är bladen inte jästa.

Sägs kunna lindra mot besvär som allergier, astma, kolik, hösnuva och eksem. Innehåller mineraler som kalium, kalcium och natrium, men inte teets koffein, tein.

 ÖRTTE

Kan han ha starka effekter
Är gjort på olika örter och kan också innehålla till exempel frukt eller bär och andra smaksättare. Kamomill, johannesört, lavendel, nypon, citron, pepparmynta, ingefära och kanel är exempel på ingredienser som kan finnas i ett örtte.

Vissa örter kan ha starka effekter, personer som äter mediciner samt gravida kvinnor bör vara extra försiktiga och kontrollera innehållet.

Chagate – mycket vitaminer
En te dryck som utvinns ur svampen sprängsticka som växer på björkar.
Ska ha ett högt innehåll av vitaminer, mineraler och antioxidanter. Sägs till exempel kunna stärka kroppen, förbättra metabolismen och ha positiv effekt på blodsockret.

Yerba mate – antioxidanttät
Sydamerikanskt grönt te som innehåller antioxidanter, koffein, teobromin och teofyllin.

Sägs ha ungefär dubbelt så mycket antioxidanter som annat grönt te. Det kan troligtvis bidra till minskad risk för sjukdomar som stroke, cancer och diabetes typ-2.

Teobromin är uppiggande med en längre effekt än koffein. Teofyllin anses vidga luftrören och hjälpa vid astma.

Blommande te – som grönt te
Är små bollar som öppnar sig och blir blommor när varmt vatten hälls över. Är oftast gjort på grönt te och anses ha liknande hälsoeffekter.

Oolongte – ska minska oro
Är ett mellanting mellan svart och grönt te.

Innehåller theanin, en aminosyra som ska minska oro och vara avslappnande. Ska enligt den kinesiska medicinen också vara bra för att stimulera matsmältningen och dämpa kliande eksem.

Pu-erh te – mot baksmälla
Lagras under flera år för att få fram den speciella smaken. Under lagringen sker en fermentering, eller jäsning, det ska ge teet medicinska egenskaper.

Pu-erh te sägs enligt den kinesiska medicinen kunna sänka kolesterolet, bota baksmälla och hjälpa matsmältningen.

Bryggning:

Grundprocessen till att brygga te går till ungefär på följande sätt:

  1. Värm tekannan genom att skölja ur den med varmt vatten.
  2. Fyll vattenkokaren/kastrullen med färskt vatten från kranen. Vatten som redan har blivit kokt kommer att påverka teets smak negativt. Använd alltid nytt, färskt vatten.
  3. Lägg i en tesked (ca 2g) med teblad för varje person och en extra sked för kannan. Teet bör ha så mycket utrymme att röra sig i som möjligt, ju mer plats desto mer smak kan frigöras från tebladen.
  4. Stäng av vattenkokaren/kastrullen när vattnet uppnått lämplig temperatur (se tabellen nedan) och häll i det i kannan. Du behöver inte röra om, bara låt tebladen sakta dra som de själva vill.
  5. Låt teet dra enligt tabellen (men var inte rädd för att experimentera om du vill). Om teet ligger löst i kannan så kan man sila det genom en sil när man häller upp det, om man har använt en sil så tar man helt enkelt ut den.

Grönt te: Bryggs vid ca 70-85 ºC, låt dra 2-3 minuter
Oolong te: Bryggs vid 70-85 ºC, låt dra ca 2-4 minuter
Svart te: Bryggs vid 95-100 ºC, låt dra 3-5 minuter
Vitt te: Bryggs vid ca 75 ºC, låt dra ca 3-10 minuter
Matcha te: Bryggs vid 60-70 ºC. Matcha är ett pulver som vispas ut och dricks.
Rött, Rooibos te: Bryggs vid ca 95 ºC, låt dra 3 minuter eller efter smak.

Hur mycket te ska man använda? 
Ca 1 tesked eller ca 2 gram te per kopp vatten. En kopp är ca 2dl vatten.
Vattnet: 
Smaken kan variera beroende på var man bor och vilket sorts vatten man har.
Mjukt vatten gör generellt så att teets smaker kommer fram bättre än hårt (kalkrikt) vatten.
Temperatur:
Grönt tevitt te samt Oolong te är känsligare än svart te när det gäller vattentemperatur. Har man för varmt vatten när man brygger dessa sorter så frigörs tanninerna i teet och smaken får en markant besk ton (detta kan även hända om teet får ligga och dra för länge). Därför bör man brygga dessa teer med vatten som är max 85ºC.
Har man ingen vattenkokare där man kan sätta önskad temperatur så kan man koka upp vatten och blanda med kallt, eller låta det stå och svalna. Temperaturen på vatten sjunker ungefär 10 grader på 5 minuter.

 

Skapa en webbplats eller blogg på WordPress.com

%d bloggare gillar detta: