Saltguide

Nedanstående info från www.halsasomlivsstil.se  och www.kurera.se

Bordssalt består av nästan 100% natriumklorid (NaCl) och det framställs genom att pumpa ner vatten i stora saltfyndigheter. Vattnet löser upp saltet till en saltlösning, denna saltlösning renas sedan med kemikalier och kokas under tryck eller vakuum för att få rent salt.

Havssalt utvinns genom att avdunsta vatten från grunda dammar som sedan tvättas, torkas och silas. Havssalt innehåller endast 86% natriumklorid och resten är andra typer av mineraler så som magnesium, kalcium, selen och järn men risken finns att det saltet du köper i affären är renat från sina mineraler för att uppnå en nivå av minst 97,5% natriumklorid. Mineraler används bland annat för att bilda elektrolyter och är viktiga för att vätska ska kunna transporteras runt i kroppen.

Oraffinerat havssalt är naturligt rikt på jod och har en salthalt på cirka 55–60 procent resten är spårämnen, mineraler och fukt. Havssalt, i sin naturliga balans med mineraler och organiskt natrium, är bra för oss i lagom mängd och inte helt olikt vårt blod i mineralbalansen. Oraffinerat havssalt smakar också mer och det betyder att du inte behöver använda lika mycket salt när du lagar mat. Oraffinerat havssaltsalt är inte vitt utan ha en grå ton samtidigt som det är lite fuktigt.

Celtic havssalt från Frankrike räknas som ett av världens finaste salt. Det är till färgen ljusgrått och inte vitt på grund av att det inte är bearbetat. Det är nämligen först när man raffinerar salt (alltså avlägsnar mineraler) som det blir vitt. Celtic havssalt har inte den skarpa sälta som vanligt bordssalt har utan en betydligt mjukare smak. Det innehåller stora mängder mineraler, enbart 34 procent natrium och är rikt på olika mineraler.

Himalayasalt kommer från saltgruvor i bergen i Himalaya i Pakistan, där det bryts från bergsväggen för att sedan krossas och siktas. Himalayasalt är ett naturligt mineralrikt och obearbetat salt som innehåller spårämnen och mineraler, och speciellt är rikt på magnesium. Saltet har en lätt rosa färg, är oraffinerat och är innan det utvinns fritt från mänsklig påverkan och föroreningar.

Himalayasaltet består av ungefär 98 procent natriumklorid och två procent andra mineraler. Både makromineraler, som till exempel kalcium och fosfor, vilka kroppen behöver stora mängder av – och spårämnen som selen och zink, som behövs i mindre mängder.

Himalayasaltet innehåller sammanlagt omkring 90 procent olika ämnen som vår kropp behöver och har en naturligt låg jodhalt.

Örtsalt är en kombination av oraffinerat havssalt och grönsaker och örter. Örtsaltet är naturligt rikt på viktiga mineraler och spårämnen och här har man tillsatt havsväxten kelp som är naturlig rikt på jod.

OBS!  Om du bara använder oraffinerat salt så får du inte i dig tillräckligt med jod.
Jod finns även i exempel fisk och skaldjur, alger, ägg och korngräs för att nämna några.