Renovering 😊

Nu var det Àntligen dags för renovering av min magmuskeldelning (rectus diastas).

NÄgon av er dÀr ute som har funderingar kring magmuskeldelning och operation av rectus diastas kanske kan ha glÀdje av min berÀttelse- jag tyckte sjÀlv att det var vÀldigt svÄrt att hitta bra info nÀr jag sjÀlv sökt pÄ nÀtet.

Jag Àr nu 41 Är och har tre barn i Äldrarna 14, 16 och 5 Är och mina graviditeter har som för de flesta satt tydliga spÄr pÄ min kropp. Jag vÀlkomnar och Àlskar alla dessa spÄr av att jag har haft möjligheten att bÀra tre barn i min kropp! Bristningar, hÀngtissar, navelbrÄck och en kÀngurupung till mage har jag inget emot men stÀndiga höft/ryggsmÀrtor har jag faktiskt svÄrt att leva med och har under de senaste 14 Ären provat det mesta för att hitta en lösning pÄ det.

Efter mina graviditeter har jag varit vĂ€ldigt noga med rĂ€tt trĂ€ning och bĂ€ckenbottenövningar – jag har gjort Naprapat Katarina Woxneruds övningar i appen Mammamage efter mina graviditeter. Jag rekommenderar den starkt! Min bĂ€ckenbotten fungerar fint tack vare den men nĂ€r det gĂ€ller ryggen har andraĂ„tgĂ€rder krĂ€vts.

Under min ryggresa har jag trĂ€ffat lĂ€kare, fysioterapeut, naprapat, kiropraktor och osteopat utöver de massageterapeuter jag besökt. Jag har fĂ„tt en del symtomlindring men aldrig fĂ„tt en lĂ„ngsiktig lösning som fungerat. 

Men för tvÄ Är sedan kom jag i kontakt med spiral stabilisering som gjort att jag inte behövt rulla ner frÄn sÀngen varje morgon eller behövt hjÀlp för att klÀ pÄ mig och som gjort att jag inte lÀngre grÄter i bilen efter en hel dags springande pÄ jobbet. Jag Àr sÄ tacksam för den hjÀlp jag fÄtt av Kiropraktor Magnus Fredriksson pÄ Natural Way och Lena Winroth som tipsade mig.

Jag kom nu en bra bit pĂ„ vĂ€g med mina smĂ€rtor men fortfarande hade jag ett stort problem med min bĂ„lstabilitet – vilket berodde pĂ„ en rectus diastas (magmuskeldelning) som inte gick ihop med trĂ€ning hur jag Ă€n bar mig Ă„t. LĂ€s mer om det lĂ€ngst ner.

För att utreda om detta verkligen var orsaken bokade jag sommaren 2020 in mig hos Gabriella Andersson pÄ Snabelhuset HÀlsa i Boden. Gabriella Àr utbildad mammamage trÀnare och kunde kolla med ultraljud hur mina magmuskler fungerade. DÀr visades tydligt att mina magmuskler inte jobbar som de ska. IstÀllet för att dras ihop drogs de isÀr. Trots 4 Ärs trÀning sedan min graviditet hade jag inte lyckats fÄ ihop diastasen. Gabriella tyckte att jag skulle försöka fÄ en operation via sjukvÄrden. Detta Àr en operation som sÄ mÄnga skulle behöva men fÄ blir beviljade. MÄnga anser att detta enbart handlar om en skönhetsoperation och patienten nekas och fÄr betala 75-80 000 kr ur egen ficka.

Jag hade inte jĂ€ttestora förhoppningar nĂ€r jag gick in till kirurgen nĂ„gra mĂ„nader senare med mitt papper frĂ„n Gabriella. Men jag hade en fantastiskt fin doktor som inte bara förstod problemet- han förstod ocksĂ„ att det fanns kirurger med mer erfarenhet av detta och han remitterade mig vidare till plastikkirurg som skulle bedöma om diastasen behövde opereras eller inte. Detta var dec 2020 och tisdagen 7 december 2021 fick jag ett samtal frĂ„n SF kliniken i TorneĂ„ om att jag hade fĂ„tt en tid för operation tvĂ„ dagar senare! Jag hade vĂ€ntat ett Ă„r pĂ„ operation och hunnit förtrĂ€nga det helt och nu plötsligt skulle det hĂ€nda och jag hann inte förbereda mig alls eller lĂ€sa pĂ„ nĂ„got om operationen- tur var vĂ€l det annars hade jag blivit sĂ„Ă„Ă„ nervös 😅

Jag hade fullt upp pÄ jobbet hela onsdagen till 18 och Äkte efter det 35 mil till Haparanda dÀr vi sov över. Torsdag kl 10.30 var det dags för operation. NÀr jag kom in pÄ kliniken som lÄg i ett höghus direkt över bron frÄn Haparanda kÀndes det som att gÄ in pÄ en skönhetssalong och det kÀndes helt frÀmmande att jag skulle opereras dÀr!

Men nĂ€r jag fick gĂ„ in bakom butiken fanns dĂ€r en jĂ€ttefin klinik med helt fantastisk personal och jag fick trĂ€ffa Dr Ulf Hyvönen som tittade pĂ„ min mage- jag var instĂ€lld pĂ„ att de skulle tycka diastasen var för liten och bara skulle operera mitt navelbrĂ„ck men han tyckte det var ett solklart fall för operation. Han ritade pĂ„ magen och jag förstod att det blir ett betydligt större ingrepp Ă€n jag trodde men jag var faktiskt helt lugn. Han övertygade mig att det Ă€r bĂ€ttre att göra operationen nu Ă€n om 10 eller 20 Ă„r sĂ„ jag sa kör!  

Jag kom ut nĂ„gra timmar senare med ett ca 20 cm lĂ„ngt sĂ„r över magen men en skön kĂ€nsla över att det var gjort. Jag var lite groggy men mĂ„dde bra och Ă„t macka och smoothie som de hade gjort och en fantastiskt god laxsoppa- vĂ€ldig skillnad jĂ€mfört med sjukhusmat! 

Jag Ät som vanligt med stor aptit! OmplÄstrad med korsett for vi hemÄt igen vid 16 tiden och var hemma pÄ kvÀllen vid 20.30 och Ät middag som min mamma gjort och somnade tidigt- liggandes rak som ett spett i sÀngen : )

PÄ morgonen Ät jag frukost men kÀnde att min mage stod still- försökte röra pÄ mig och drack movicol men fick inte igÄng magen. Det hela blev vÀrre och vÀrre och smÀrtan frÄn mina tarmar blev outhÀrdlig sÄ jag fick till slut vid 17 Äka till akuten. All mat jag stoppat i mig hade stannat precis nedanför min magsÀck och eftersom tarmarna inte rörde sig pga narkos oc morfin blev det stopp dÀr. Personalen var fascinerade över att jag lyckats Àta sÄ mycket bara pÄ ett dygn! Efter 2 liters movicol, lavemang och diverse gymnastiska övningar med min droppstÀllning fick jag Àntligen Äka hem 01.30.

Jag fick med mig morfin för tre nĂ€tter men tog bara första kvĂ€llen sedan rĂ€ckte det med alvedon. Ville heller inte ta mer morfin och riskera att magen skulle gĂ„ i baklĂ„s igen- Ă€r ju inte jĂ€ttekul med förstoppning samtidigt som man har ett stort sĂ„r pĂ„ magen. 

Första veckan var jag sjukskriven helt och veckan efter kunde jag jobba som vanligt. Efter en vecka började jag med rehabövningar som jag hittade hĂ€r https://www.erstadiakoni.se/verksamheter/sjukvard/sjukdomar-och-symptom/rektusdiastas/traningsovningar-efter-operation/

Korsetten ska vara pĂ„ dygnet runt i 4 veckor och sedan ytterligare 4 veckor endast pĂ„ dagtid. 

NĂ€r jag efter ca 10 dagar tog bort alla plĂ„ster och förband fick jag en smĂ€rre chock- det Ă€r svĂ„rt att se sin kropp se helt annorlunda ut Ă€n den brukar och det tjocka, lĂ„nga sĂ„ret kĂ€ndes vĂ€ldigt frĂ€mmande och lĂ€skigt men det blir bĂ€ttre och bĂ€ttre med tiden och jag och min 5 Ă„ring har kommit överens om att vi ska sĂ€ga â€Ă„h vilken fin mage” tills vi börjar tycka om den igen. Han grĂ€t faktiskt nĂ€r han förstod att den aldrig kommer se ut som innan igen. 

Man kan tydligen operera diastas med titthĂ„l men jag vet inte om det behövde öppnas för att jag hade ett navelbrĂ„ck ocksĂ„. 

Idag har det gÄtt snart 4 veckor och jag har ingen smÀrta i mina magmuskler men sÄret kÀnns lite ömt fortfarande. Jag fÄr snart sova utan korsetten- det blir enormt varmt!

Jag har fortsatt gÄ till Boxen tre ggr per vecka som jag brukar men första gÄngerna gjorde jag bara mina rehab- och mina spiral stabiliseringsövningar och nu senaste tvÄ veckorna har jag gjort lÀtta styrkeövningar. Allt i lugnt tempo med fokus pÄ mage och bÀckenbotten- jag vill verkligen inte göra nÄt fel i min rehab sÄ jag lyssnar noga. Ska 10/1 trÀffa Katarina Woxneryd pÄ Teamsmöte sÄ att jag fÄr veta vad jag ska och inte ska göra- det Àr lÀtt att bli otÄlig och gÄ för fort fram.

Efter 21 dagar

StÀrka kroppen inför och efter operation

Inför operationen tog jag mina vanliga vitaminer d3, b-komplex, probiotika, magnesium, zink och selen men tog inte omega 3 för att undvika den blodförtunnande effekten om jag skulle fÄ en blödning. Efter operationen la jag Àven till MSN, kollagen och glutation för att underlÀtta lÀkning. SÄ fort sÄret lÀkt började jag smörja det med Jojoba olja och igÄr har jag börjat smörja Àrret med Care of Gerds 24/7 balm blandat med 1/3 MSM pulver. NÀr Àrret lÀkt mer kommer jag behandla det hos Ulla Lind som Àr superduktig pÄ att stÀrka upp kroppen efter operation.

Mer info om rectus diastas

NÀr man Àr gravid ökar mellanrummet mellan de raka magmusklerna (rectus abdominis) medan övriga muskler hÄlls ihop med en bindvÀvshinna (linea alba).

Rectus diastas innebĂ€r att separation av magens tre lager av muskler har skett. En överstrĂ€ckning av bindvĂ€ven som gĂ„r ner i mitten av magmusklerna – Linea Alba – ger det resultatet. NĂ€r bindvĂ€v som Ă€r tĂ€nkt att vara fast och tjock blir strĂ€ckt och tunnas ut, hĂ„ller den inte lĂ€ngre ihop de tvĂ„ sidorna av bukvĂ€ggen. Inre organ och rygg förlorar sitt stöd. 

Symtom pÄ rektusdiastas

Har du delade magmuskler kan du ha ett eller flera av följande symtom:

 • Din mage putar utĂ„t.
 • Dina magmuskler kĂ€nns svagare.
 • Du har problem med bĂ€ckenbotten.
 • Du har problem med lĂ€ndryggen.
 • Det kĂ€nns obehagligt om du trycker mot magen
 • Du kan ha problem med urininkontinens.
 • Du har svĂ„rt att utföra vissa sportaktiviteter.
 • Du kĂ€nner obehag nĂ€r du Ă€tit

Om du sjÀlv vill kolla om du har en magmuskeldelning sÄ kan ta hjÀlp av nÄgon enligt nedan:

 • LĂ„t kvinnan ligga pĂ„ rygg, böjda ben, fötterna i golvet.
 • Be henne lyfta upp huvudet och en del av skulderpartiet frĂ„n golvet och titta mot sina knĂ€n. Lyft spontant — utan att tĂ€nka sĂ„ mycket.
 • KĂ€nn nu med fingrarna frĂ„n naveln och rakt upp hela vĂ€gen upp mot bröstbenet och frĂ„n naveln ned mot blygdbenet. Tryck ned och kĂ€nn om du kĂ€nner tydliga muskelkanter. KĂ€nner du kanterna kan du se hur mĂ„nga fingrar i bredd du fĂ„r ned mellan magens muskelkanter.
 • TvĂ„ fingerbredder brukar motsvara 3 cm, vilket Ă€r definitionen för rektusdiastas. Även om diastasen Ă€r 3 cm eller mer behöver det inte ge nĂ„gra besvĂ€r.
 • KĂ€lla: Katarina Woxerud

2 kommentarer pĂ„ “Renovering 😊

 1. Pingback: 4 mÄnader!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka pÄ en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s