Efter en fullmånevecka som denna behövdes ett par riktigt goda semlor (och lite skidåkning och isbad före det) 🌕🙌

- 150 gram smör eller kokosolja
- 4 dl mjölk av valfri sort
- 1/2 dl björksocker
- 1 pkt torrjäst (för söta degar)
- 2 msk fiberhusk
Smält smöret och tillsätt sen 4 dl havremjölk
Värm till fingervarmt – häll i en bakbunke och blanda i socker, jäst och fiberhusk och låt svälla ca 15 min
- 1 tsk kardemumma (malen)
- 1/2 tsk salt
- 2 1/2 dl vaniljkeso
- 1 dl honung
- 5 dl havremjöl
- 3 dl bovetemjöl
- 1 dl rismjöl
- 1 ägg
Blanda allt tillsammans i en bakmaskin (med en degkrok) i ungefär 5 min
Jäs i bunken under duk i 1 timme
Mjöla in bordet med rismjöl, knåda degen, dela sen i 4 delar och tillsist 10 bitar av varje del
Forma till fina semlebullar och lägg dem på bakplåtspappersklädda plåtar och låt jäsa ca 40-50 min under duk
Sätt ugnen på 220 grader
Grädda bullarna i mitten av ugnen i ca 8-10 min – våra blev perfekta på 10 min
Pensla bullarna med ägg (om du vill) när du tagit ut dem från ugnen – lät dem svalna en stund
Snabb mandelmassafyllning
- 1 1/2 dl mandelmjöl
- 2 msk björksocker
- 1/2 tsk vaniljpulver
- 1/2 tsk fibersirap
- 3 msk havremjölk
- 1 nypa salt
Blanda med en gaffel och fyll dina semlor
Ha en fin helg, njut av vår fina vintervärld och ät massevis med semlor 💛


