Har du bytt deo ännu?

Nu är det dags att göra mer deo igen, burkarna vi gjorde sist har nämligen haft strykande åtgång. Vi kommer denna gång även att göra en större burk på 60 ml.
Så kul att så många gillar vår egen helt naturliga deodorant. Om du ännu inte bytt till en naturlig deo så får du här lite inspiration.

Du svettas 1/2 liter per dag

En vuxen svettas ca ½ liter per dag och detta vill vi till varje pris stänga in, vi vill absolut inte ha blöta fläckar på kläderna och lukta svett. Vi går så långt för att slippa svettas att vi täpper igen våra armhålor med giftiga ämnen.

Vid det här laget har de flesta hört att man ska undvika aluminium i sin deo men man kanske inte riktigt har koll på varför. Norska myndigheter har konstaterat att man, via sin deodorant, kan få i sig 30-50 ggr mer aluminium än vad som räknas som riskfritt. Det finns indikationer på att aluminium kan öka risken för cancer och alzheimers men ännu finns det inga klara bevis kring ev. risker.

Hursomhelst så innehåller deodoranter en hel del giftiga ämnen och kan knappast räknas som naturlig. Vi rekommenderar absolut att du går över till en aluminiumfri och ekologisk deo.

Många upplever att de aluminiumfria deodoranterna inte fungerar och det finns flera orsaker till det.
Det vanligaste är du inte har tålamod, det tar nämligen ca 3-4 veckor för dina armhålor att avgifta sig och anpassa sig efter den nya deon. Om du provat 3 veckor och fortsätter lukta svett så bör du byta deo till en annan aluminiumfri, det kan nämligen vara så att ingredienserna inte riktigt passar din bakterieflora. En tredje orsak till att man inte tycker det fungerar är klåda och torrhet i armhålan. Prova då byta från en klar deo till en mer krämig eller en baserad på kokosolja. Du kan också göra deo själv, recept på det hittar du längre ner.

Vi börjar med en kort genomgång om vad aluminium i deo gör i din kropp och går sedan vidare med hur du detoxar dina armhålor och hittar en bra deo. Du får även veta vilka vi provat och kan rekommendera.

 Här är de fem gifter som är vanligast förekommande i deodoranter enligt Naturalnews.com.

 1. Aluminium
  Länkas till bröstcancer, prostatacancer och ökad risk för Alzheimers sjukdom. Läs mer om aluminium längre ner.
 2. Parabener
  Stör vår hormonbalans, vilket kan leda till sådant som för tidig pubertet hos barn och ökad risk för hormonella cancerformer. Kopplas till fosterskador och organ toxicitet.
 3. Propylenglycol
  Ett konserveringsmedel som kan orsaka skador på det centrala nervsystemet, levern och hjärtat.
 4. Ftalater
  Koppas till ökad risk för fosterskador. Kan störa hormonreceptorer och öka risken för cellmutationer.
 5. Triclosan
  Klassad som ett bekämpningsmedel av USA:s livsmedels- och läkemedelsmyndighet FDA (Food and Drug Administration) och som en carcinogen, det vill säga ett cancerframkallande ämne, som kan påskynda eller framkalla cancer hos människor och djur.
  Triclosan är bakteriedödande och har använts flitigt i diskmedel, tvättsvampar, tandkrämer, kläder och många andra produkter som marknadsförts som antibakteriella. Efter larm om risker för resistenta bakterier kommit har många tagit bort triclosan från produkterna men vissa har det kvar.

Av: Isabelle Hedander, http://www.kurera.se

Detoxa

Din vanliga deo (antiperspirant) innehåller ämnen (aluminium) som täpper till armhålorna så att du svettas mindre- dessa ämnen gör att din deo kan hålla svettlukt borta i upp till 72 timmar!!

Om du bestämt dig för att du inte vill ha farliga ämnen i din armhåla längre så kan det vara bra att veta vad du har att vänta dig de första veckorna.

Det tar ca 3-4 veckor innan du får full effekt av din aluminiumfria ekologiska deo och under denna period kan du lukta ganska illa då alla slaggprodukter du stängt inne i många år äntligen ska komma ut. Ge inte upp, det kommer att bli bättre!

Det är inte svetten i sig som luktar, det är bakterier som växer till i armhålan. Bakterier trivs i basiska miljöer och tvålar, duschkrämer med högt ph-värde gör våra armhålor basiska och en perfekt boplats för illaluktande bakterier.

Emma Bergqvist, diplomerad ekologisk hudvårdsterapeut på Weleda, berättar om knepen som får en naturlig deo att fungera. 

 1. Tvätta med vegetabilisk olja
  – Tvätta med olja istället för med tvål under en period. Oljan gör att du inte får en så basisk miljö i armhålorna.
 2. Surhetsreglera 
  – Den andra saken som du kan lägga till är att du surhetsreglerar armhålorna. Det vill säga du använder ditt ansiktsvatten eller äppelcidervinäger med vatten och duttar på i armhålorna när du har tvättat dig.
 3. Använd eterisk olja
  –  Om du känner att du ytterligare behöver göra någonting för att inte lukta svett under den här perioden ska du känna till att det är väldigt bra att använda sig av eterisk olja, antingen tea tree-olja och, eller med myrra. De är både bakteriedödande och svamphämmande.
  – Sedan kan du med ett mycket bättre resultat använda din naturliga, ekologiska deodorant.

Dessa tycker vi fungerar

Vi har genom åren provat många olika varianter och i vår butik har vi tagit in de vi tycker fungerat bäst:

 1. Vår egentillverkade unisex deo innehållande probiotika-  i särklass bäst av alla vi provat.
 2. TRUE Undercover agent- svensk unisex deo som fungerar suveränt.
 3. Urtekrams unisex deo med Aloe Vera – mkt prisvärd och bra
 4. Dr Organics Deo med granatäpple – perfekt att ha i väskan om det behövs förstärkas under dagen. Luktar underbart.

IMG_8575

Recept på deo du kan göra hemma:

 • 0,5 dl smält Kokosolja (kallpressad olja på burk)
 • 0,5 dl Bikarbonat (tar bort dålig lukt)
 • 0,5 dl Majsstärkelse (suger upp fukt)
 • några droppar doft/eterisk olja.

Smält kokosoljan och blanda i resten. Låt svalna och sätt i en burk.

Mer info om aluminium

Nedanstående fakta kommer från http://www.kurera.se

Aluminiumbaserade föreningar är de aktiva ingredienserna i antiperspiranter. De blockerar svettkörtlarna för att hindra svett från att nå hudens yta. Viss forskning har föreslagit att dessa aluminium-föreningar kan absorberas genom huden och orsaka förändringar i bröst-cellernas östrogenreceptorer. Östrogen är ett kvinnligt hormon känt för att orsaka att bröstceller (både normala och cancerceller) växer och delar sig. Vissa tillstånd, vilka ökar kroppens exponering för östrogen – som att inte föda barn, sen menopaus, fetma etcetera – har kopplats till en ökat risk för bröstcancer.  Eftersom östrogen kan främja tillväxten av både cancer och icke-cancerbröstceller, har vissa forskare föreslagit att användning av aluminium-deodoranter kan vara en riskfaktor för utveckling av bröstcancer.

Aluminium är känt för att ha en genotoxisk profil , som kan orsaka både DNA-förändringar och epigenetiska effekter, och detta skulle vara förenligt med en potentiell roll i bröstcancer om sådana effekter förekom i bröstceller.
Källa: American Cancer Society och PubMed

Enligt ett antal studier utvecklas ofta bröstcancer i den övre yttre delen av bröstet – området närmast armhålan – som även är området där deodoranter tillämpas. Studierna tyder på att kemikalier i antiperspiranter, inklusive aluminium, absorberas i huden, särskilt där huden ”skavts upp” vid rakning. Studierna hävdar även att dessa kemikalier kan interagera med DNA och leda till cellförändringar samt störa effekten av det kvinnliga könshormonet östrogen, vilket är känt för att påverka tillväxten av bröstcancerceller.

Med tanke på att en av åtta kvinnor kommer att utveckla bröstcancer någon gång under sin livstid är tanken att antiperspiranter på något sätt skulle kunna bidra till sjukdomen ett ganska allvarligt påstående. Mer forskning behövs. Trots att flera studier pekar på ett samband menar experterna att påståendena inte håller för en granskning.
– Det finns inga övertygande bevis för att antiperspirant eller deodorant användning ökar risken för cancer, säger läkaren Ted S. Gansler, ansvarig chef för medicinsk innehåll hos organisationen American Cancer Society, till WebMD.
Källa: WebMD

En kommentar på “Har du bytt deo ännu?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s