Schampoo, balsam, tvål, hudkräm och smink använder de flesta av oss dagligen och många av oss färgar håret många gånger per år men har du egentligen funderat på vad dina hår produkter innehåller? Man säger att huden är som en tunga som tar upp allt du smörjer på dig och masserar in i ditt hår. Skulle du kunna äta allt det du sätter på din hud? I vår butik undviker vi alla de skadliga ämnen som vi vet kan vara skadliga för dig eller för vår planet och vi gör allt vi kan för att hänga med så att vi inte missar när det kommer nya skadliga ämnen som bör läggas till i listan över ämnen som inte platsar hos No Junk.

500 kemikalier redan på morgonen

En brittisk undersökning visade för några år sedan att en genomsnittlig kvinna använder hundratals industriella kemikalier varje morgon. Tillhör hon dem som går all in med duschtvål, schampo, balsam, hårstyling, parfym, lotion, deodorant och make-up utsätter hon sig för över 500 industrikemikalier – bara under morgontoaletten. Men vem som helst som duschar och smörjer in sig kommer snabbt upp i ett stort antal kemiska ämnen – som sedan spolas ner i avloppet – via duschen eller toaletten.

Alla kemikalier är inte dåliga, men ett stort antal är bevisligen skadliga för både hälsa och miljö, eller misstänks vara det. Nya ämnen tillkommer ständigt, samtidigt som riskbedömningen ligger på industrin och myndighetskontrollen är liten.

Kemikalier som bara förekommer i hygien- och kosmetikaprodukter regleras i Kosmetikadirektivet, medan kemikalier som kan ha flera användningsområden också regleras i REACH (Registration, Evaluation, Authorisation and restriction of Chemicals, som utvärderar kemikalier).

– Kraven är högre i Kosmetikadirektivet. Samtidigt ligger fokus där generellt på CMR-ämnen (Cancerframkallande, Reproduktionstoxiska och Mutagena) medan mindre fokus läggs på hormonstörande och allergiframkallande ämnen, säger Christina Rudén, professor och chef för institutionen för tillämpad miljövetenskap vid Stockholms universitet.

Ett skäl kan vara att EU ännu inte lyckats enas om hur hormonstörande ämnen ska definieras.

– Hundratals starkt allergena ämnen är tillåtna i kosmetika och hygienprodukter, liksom ett antal känt hormonstörande ämnen. I hårfärger används till och med mutagena ämnen (som påverkar DNA), säger Ulrika Dahl, chef över Miljögifter på Naturskyddsföreningen.

Risk för allergi

Bland de vanligaste produkterna i våra svenska butiker finns många parfymämnena och konserveringsmedlen som är känt allergiframkallande.

– De kan ge en livslång kontaktallergi. Och man behöver inte vara särskilt känslig utan den här allergin kan alla utveckla, säger Carola Lidén, professor och överläkare vid Institutet för miljömedicin på Karolinska institutet, som undersöker förekomsten av allergener i bland annat schampo och balsam.

I dag känner man till över 100 olika doftämnen som är allergiframkallande vid hudkontakt. Men enligt kosmetikaförordningen behöver endast 26 av dessa doftämnen namnges i innehållsförteckningen, om de överskrider en viss halt. Övriga doftämnen ryms under beteckningen ”parfum”.

flaskor

Konserveringsmedel behövs

Eftersom schampo och balsam innehåller mycket vatten behöver ämnen tillsättas som håller bakterier, mögel- och jästsvampar i schack. Det finns drygt 50 olika ämnen som är tillåtna att användas som konserveringsmedel.

Problemet med många av dem är att de kan ge kontaktallergi. Parabener hör till de snällare konserveringsmedlen från allergisynpunkt, men de har länge funnits med i debatten som misstänkt hormonpåverkande.

Många undviker parabener på grund av detta men frågan är vad som tillsätts i stället. Ofta använder man instället konserveringsmedlen Methylisothiazolinone och Methylchloroisothiazolinone. Båda är miljöfarliga och starkt allergiframkallande.

Utöver dessa finns en uppsjö av kemikalier med påvisad negativ effekt och dessa bör undvikas.

No Poo

Som en motreaktion på alla farliga ämnen som finns i hårvårdsprodukter har rörelsen No Poo startat. No Poo innebär att du inte använder schampoo alls och många får fantastiska resultat av detta. För att kunna sluta använda schampoo behöver du börja med få ur alla kemiska produkter ur håret. På www.nopoo.se hittar du hur du gör och vilka ämnen du bör undvika samt vilka produkter man kan använda istället.

Om du vill fortsätta använda hårvårdsprodukter bör du använda ekologiska produkter. Kom in till oss på No Junk så får du veta vilka favoriter vi har.

VANLIGA ÄMNEN ATT SE UPP MED

Ftalater

Vanligt förekommande i så gott som alla typer av hygienprodukter. De gör så att parfymer doftar längre och krämer tränger in bättre. En del av dem är hormonstörande och reproduktionsstörande. De behöver inte redovisas på innehållsför­teckningen men gömmer sig ofta under namn som fragrance eller parfum.

Parabener

Vanlig ingrediens i alla typer av hygien- och kosmetikaprodukter. De används som konserveringsmedel. En del av dem liknar det kvinnliga könshormonet östrogen och misstänks vara hormonstörande. Propyl- och butylparabenerna är de som hittills väckt flest misstankar.

Parabener
Etylparaben
Propylparaben
Metylparaben
Butylparaben
Bensylparaben
Parahydroxybenzoic syra
Metylparahydroxibensoat
Bensyl-parahydroxybenzoic syra
Metyl-parahydroxybenzoic syra
Etyl-parahydroxybenzoic syra
Propyl-parahydroxybenzoic syra
Butyl-parahydroxybenzoic syra

Dioxan

Dioxan har identifierats som en av de 216 kemikalier som kopplas till bröstcancer i djurförsök på råttor (Cancer’s 2007, artikel om cancerogener). Faran med dioxinerna påtalades första gångerna redan 1965 och bekräftades senare (1978) men används trots detta i dagens hår- och hudprodukter. Sedan FDA erkände farorna kring 1985, så har det påtalats att tillverkare bör undvika dessa gifter alternativt minska dem så att de ligger på doser under 10 ppm. Detta följs sällan och utvecklingen går snarare åt andra hållet, där doserna blir allt högre.

Diethanolamine/DEA

Diethanolamine or DEA, presenterades nyligen i en rapport från där det lyftes fram att cirka 42% av all kosmetika är förorenad med NDEA, då med schampo som den produkt med högst koncentration. DEA reagerar lätt med nitrit, konserveringsmedel och föroreningar och skapar då nitrosodiethanolamine (NDEA), som är ett känd och potent cancerframkallande ämne.

DEA verkar blockerande av vid upptag av näringsämnet kolin, som är avgörande för hjärnans utveckling vilket gör det ytterst viktigt att undvika vid graviditet. Gravida kvinnor behöver nämligen extra kolin för att kunna föra över det till fostret.

Propylenglykol

En aktiv substans som också återfinns i bilmotorn som kylmedel och som frostskyddsvätska, i flygplanens kylanläggningar, i tätningsmedel för däck, gummirengöring, kuddar med polyuretan, i färg, lim, emalj, lacker samt i många produkter som lösningsmedel eller tensider. I dessa produkter varnas konsumtenten via varuinformationsblad, där det påpekas att hudkontakt med propylenglykol kan orsaka stark hudirritation, samtidigt som det används i schampo, där det inte anges.

Triclosan

Bakteriedödande ämne som finns i bland annat tandkräm och rakgel. Är klassad som miljöfarlig på grund av sin giftighet mot akvatiska organismer och vissa växter.

Sodium Lauryl Sulfate

Samma ingrediens som ger dig skum och lödder när du schamponerar ditt hår, är också den ingrediens som används som avfettningsmedel i biltvättar och garage.

Sodium Lauryl Sulfate kan ge:

– Irritation i huden och i dina ögon
– Organtoxicitet
– Reproduktionstoxicitet och reproduktionsbproblematik
– Neurotoxicitet, endokrina störningar, ekotoxikologi och/eller biokemiska cellförändringar

Det finns nästan 16.000 studier i biblioteket hos PubMed vetenskapsom alla påvisar toxiciteten hos denna kemikalie.

Undvik:
Sodium Lauryl Sulfate
Sodium laureth sulfate
Ammonium laurel sulfate
Sodium dodecylsulfate
Sulfuric acid
Sodium salt sulfuric acid
A12-00356
Akyposal SDS
Aquarex ME
Aquarex methyl

Silikoner

Mycket vanliga i kosmetika, krämer och hårvårdsprodukter. De gör håret glansigt och mascaran vattenfast. De är också svårnedbrytbara i naturen och kan omvandlas till siloxaner – som dunstar och kan färdas långt. En del är bioackumulerabara och misstänks vara cancerframkallande.

Silikoner lägger sig som en hinna på hårstrået. Silikoner kan vara svåra att tvätta bort utan sulfatet. En enkel tumregel är att silikoner oftast slutar på –cone, -conol eller -xane

Undvik
Amodimethicone
Cyclohexasiloxane
Cyclomethicone
Cyclopentasiloxane
Dimethicone
Dimethicone copolyol
Dimethiconol
Phenyl Trimethicone
Polysilicone-9

Sulfater

Sulfater är vanliga ingredienser i schampo, men de torkar ut håret och är irriterande för huden.

Undvik
Ammonium Laureth Sulfate
Ammonium Lauryl Sulfate
Ammoniumlaurylsulfat
Natriumlaurylsulfat
Sodium Alkyl Sulfate
Sodium Laureth Sulfate (SLES)
Sodium Lauryl Sulfate (SLS) (SLS kan ibland finnas i balsam, men då som emulgeringsmedel och i mycket små mängder)

Nanopartiklar

En relativt ny form av ämnen i kosmetiska produkter är så kallade nanopartiklar. Partiklarna är så små att de tar sig igenom cellmembran.

Naturskyddsföreningen rekommenderar att man bör undvika nanosmink som ”dammar” i ansiktet, nära mun och näsa, som exempelvis puder, och solsprej med nano som lätt kan andas in och nå lungorna.

Mineraloljor

Mineraloljor är petroleumprodukter som bildar en plastig hinna på hår och hud. Dessa kan vara svåra att tvätta bort utan sulfater, och dessutom kan användning av dessa på huden leda till ett beroende eftersom hudens egen fettproduktion störs. Vissa upplever dock inte besvär, en del upplever dessutom positivia effekter av mineralolja eftersom hinnan kan ge en skyddande effekt på huden. Misstänks kunna orsaka reumatism och andra ledbesvär.

Undvik
E 905
Isododecane
Isohexadecane
Isoeicosane
Isoparaffin
Liquid paraffin
Medicinsk vitolja
Mineral Oil
Mineralolja
Petrolatum
Petroleum
Paraffin
Paraffin oil
Paraffinum
Paraffinum durum
Paraffinum molle
Paraffinum molle album
Paraffinum molle flavum
Paraffinum liquidum
Paraffinum liquidum leve
Paraffinum liquidum tenue
Paraffinum perliquidum
Paraffinum solidum
Paraffinum subliquidum
Vaselin
Vaselin oil
Vaselinum
Vaselinum flavum
Vaseline officinale
Oleum paraffini
Ozokerit
Petroleum jelly
Polyisobutene
Yellow petrolatum
Yellow petroleum jelly

Alkoholer

Alkoholer är uttorkade, och även om de kan tvättas ur med no ‘poo-metoder är de alltså inte bra för håret.

Undvik
Alcohol denat.
Denaturated alcohol
Etanol
Isopropyl alcohol
SD alcohol

Det finns även fettalkoholer, som däremot är bra för håret, exempelvis cetyl alcohol, cetearyl alcohol och stearyl alcohol.

Källor:

http://www.nopoo.se
http://www.svanen.se
www.zarahssida.se
http://4health.se
https://www.etc.se

Ett svar till “500 kemikalier till frukost!”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Skapa en webbplats eller blogg på WordPress.com

%d bloggare gillar detta: