En ledig söndag innebär ofta en hel del kreativitet i köket för mig och denna söndag var det blodmat som stod på agendan. Jag har tidigare gjort många misslyckade försök innan jag fått till glutenfria recept på blodpalt och blodplättar och tack vara Birgitta Höglund har jag även hittat ett bra recept på blodpudding. Blodmat gör sig tyvärr inte lika bra på bild som det smakar och det finns ju inga grönsaker som passar till mer än morot. Om du kommer på nån bra sallad som passar till blodmat får du gärna dela med dig.

Här hittar du fler liknande recept.

Blodpalt 4-5 pers

Grunden till en riktigt god blodpalt är en bra buljong av koka den i. Använd gärna en fet buljong där du kokat ex märgben. Salta buljongen ordentligt. Jag brukar frysa in buljong och även buljong som blir kvar efter jag gjort köttsoppa. Dessa är kanon att ha till blodpalt.

Ingredienser
1,5 liter buljong
5 dl renblod
4 dl vatten
2 msk salt
4 msk fiberhusk
8-10 dl teffmjöl
Koka upp buljongen. Blanda blodet med vatten, salt, fiberhusk och mjöl. Vispa med elvisp tills det är ordentligt blandat. Låt svälla 10 min. Det ska bli en ganska tjock smet som går att ta upp på en slev utan att den rinner av. Ta upp smet på en slev och lägg sedan försiktigt ner i buljongen. Ta upp sleven när ”palten” lossnat. Lägg i nästa o.s.v. Låt dom koka ca 30 min tills de flutit upp. Servera med fläsk/bacon, smör, rårörda lingon och rivna morötter.

Blodplättar 12-15 plättar

Ingredienser
5 dl renblod
1 dl grädde
2 tsk salt
3 dl mandelmjöl
8 ägg
3 msk fibehusk
Vispa ihop blod, grädde och ägg. Blanda ihop de torra ingredienserna och vispa ner i smeten tills ordentligt blandat. Låt svälla 10 min. Sprid ut smet i stekpannan så att det blir en tunn plätta. Stek på båda sidor. Servera med rårörda lingon och rivna morötter.

Blodpudding- 1 limpform ca 4 port

Jag har alltid trott att blodpudding är jättesvårt att göra och kunde inte tro att en blodpudding gjord på kokosmjöl kunde vara god. Det visade sig att jag hade fel på båda punkter. Jag gjorde denna första gången när jag precis köpt Birgitta Höglunds bok Långkok för LCHF och Paleo som är en bok jag verkligen rekommenderar. Denna gång gjorde jag receptet lite annorlunda utefter vad jag hade hemma. Så här blev det:

Ingredienser
5 dl renblod
100 g späck – jag skar det från fläsket jag hade som tillbehör
1 gul eller röd lök
1 äpple
1/2 dl ekologisk kalvfond (eller ännu bättre – hemgjord fond) + 1/5 dl vatten
1 dl kokosmjöl
1 dl pofiber
1 msk fiberhusk
2 tsk salt
1/2 tsk malda nejlikor
1/2 tsk mald ingefära
1/2 tsk vitpeppar
1/2 tsk kryddpeppar
Sätt ugnen på 150 grader och ställ in en ugnsform med hög kant med vatten fyllt till 2/3 av kanten i nedre delen av ugnen.
Koka upp buljongen och låt svalna. Skala och hacka lök och äpple. Stek späcket i tärningar i stekpanna. Stek lök, äpple och kryddor tillsammans med späcket tills de mjuknat.
Vispa ner blodet i den svala buljongen. Blanda de torra ingredienserna och vispa ner i blodsmeten med elvisp. Låt svälla 10 min och rör ner lökblandningen. Klä en limpform med plastfolie och häll i smeten. Täck formen med smörat aluminiumfolie och sätt formen i det varma vattenbadet och grädda i 2 timmar. Låt svalna helt- gärna över natten. Stjälp upp ur formen och tunna skivor i smör. Servera med stekt fläsk och rårörda lingon och rivna morötter. Birgitta Höglund rekommenderar surkål med granatäpplekärnor och det låter mkt gott men jag har inte provat det själv. Blodpuddingen går jättebra att frysa.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Skapa en webbplats eller blogg på WordPress.com

%d bloggare gillar detta: