Efter veckans styckning av ren är det en självklarhet att göra köttsoppa och blodpalt. Det har krävts många misslyckade försök men jag har sen några år tillbaka riktigt bra recept på både blodpalt och klimp som både är glutenfri och mer näringsrik än dom ursprungliga. Meningen var att äta palt idag och soppa imorgon men vi kunde inte hålla oss! Vi åt båda plus fantastiskt goda havreknäcke med ost som är såå gott till köttsoppa och är nu totalt sprängmätta 😅

Grunden till båda är en riktigt god buljong! Vi kokade hals och la i extra renfett för en riktigt god smak. Salta ordentligt! Jag delade sedan upp detta i två kastruller. I den ena satte jag i allt kött jag fick lös från halsen som kokat i ca 3-4 timmar- denna blir köttsoppa. I den andra har jag bara buljong och i den blir det blodpalt. Om du vill veta mer om de mjölsorter jag använt kan du läsa om dom här

Blodpalt för 4 personer

 • 5 dl renblod
 • 4 dl vatten
 • 8-9 dl teffmjöl
 • 2 msk salt
 • 4 msk fiberhusk

Blanda ihop ordentligt och låt svälla 5 min. Klicka ner med en sked i den sjudande buljongen. Sjud på låg temp tills de flutit upp- ca 20 min. Servera med kokt kött eller bacon/fläsk, lingonsylt och smör.

Här hittar du fler recept på blodmat.

Köttsoppa med klimp 4 port

I den kokande buljongen med köttet lägger du i följande- jag höftar mängden. Det är inte så exakt.

 • Kött från hals eller 4-5 renkotletter
 • 2 stora palsternackor
 • Ca 100 g rotselleri
 • 5 stora morötter
 • 1 medelstor purjolök

Skär i tärningar och lägg i den sjudande buljongen. Koka på låg temp ca 10 min och lägg i klimpen.

Klimp 4 port

 • 2 dl mjölk
 • 1 ägg
 • 5 dl havremjöl
 • 2 msk fiberhusk
 • 1 tsk salt

Blanda ihop – låt svälla och klicka ut med en matsked i soppan. Sjud ca 5-10 min. Njut 😊

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Skapa en webbplats eller blogg på WordPress.com

%d bloggare gillar detta: