Hösten är här och nu ska det bakas!

Nu är det länge sedan vi skrivit något – en skön sommar har följts av en härlig höst med fokus på att vara ute all ledig tid! Hösten är min favorittid och den är fylld av bärplockning, kötthantering, surströmming och matlagning. Det är Såå mysigt att fylla upp frysen inför vintern!  Jag har två jättegoda brödrecept jag vill dela med mig och jag vill samtidigt flagga för det tidigare receptet på min alternativa klappgröt nu i lingontider.

I somras var vi på semester och jag hade ingen möjlighet att baka bröd- jag köpte då Da Carlas superbröd och det var Såå  gott! Utifrån innehållsförteckningen i dom gjorde jag ett eget recept som jag kryddade med egna favoritingredienser och det blev jättegott- som ett pumpernickel bröd fast glutenfritt. Så här gjorde jag:

Frölimpa med tranbär –  1 limpa

  • 3 dl glutenfria havregryn
  • 2 dl solrosfrön
  • 2 dl linfrön
  • 1 dl pumpafrön
  • 1 dl hirs eller quinoaflingor 
  • 1 dl osötade torkade tranbär
  • 1 dl strandnypon
  • 1 dl rapsolja
  • 1 dl äppelcidervinäger
  • 6 dl vatten
  • 2 tsk salt
  • 1 dl grovt fiberhusk

Blanda ihop allt utom fiberhusk och låt gärna stå i några timmar eller över natten. Blanda ner fiberhusk- om du låtit den stå länge kan du behöva fylla på med lite extra vatten.

Sätt smeten i en smord limpform och grädda i 175 grader i nedre delen av ugnen i 90-120 min. Om du vill kan du efter 90 min försiktigt ta ut brödet ur formen och lägga in det utan form ytterligare 30 min. Detta bröd funkar utmärkt att skiva upp och frysa in. Du kan sedan ha det färdigskivade brödet framme i 4-5 dagar bara i handduk, det blir ännu bättre när det torkat lite. Undvik att ha det framme i plastpåse då det blir fuktigt och mjukt.

Sen är vi ju inne i surströmmingstider och då vill jag gärna ha ett gott hårt bröd. Min mamma gör jättegoda stekpannebröd som hon också ibland torkar och gör knäckebröd av och jag gjorde en egen variant av det. I love it!!! Detta är ett av de godaste knäcken jag gjort- farligt gott! Det får bli ett bröd för speciella tillfällen : )

Janas havreknäcke ca 8 kakor

  • 4 dl glutenfritt havregryn
  • 4 dl glutenfritt havremjöl
  • 3 dl quinoaflingor eller boveteflingor
  • 2 msk chiafrön
  • 2 msk fiberhusk
  • 3 msk honung
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 msk brödkryddor
  • 6-8 dl vatten

Blanda ihop alla torra ingredienser och sist vattnet. Börja med 6 dl vatten- degen ska vara ganska torr för att kunna kavlas tunt. Låt svälla ca 10 min – om för torr deg kan du fylla på med extra vatten.

Kavla ut tunt på mjölat bord (använd havremjöl), vänd och mjöla tills du har fått en tunn kaka. Stek i torr stekpanna tills du fått färg på båda sidor. Om du vill äter du kakorna mjuka men för att få knäcke tar du ditt bröd och lägger in i ugnen på 150 grader i ca 30-60 min tills de hårdnat.

Det är sååå gott! Du måste prova! Lycka till//Jana

 

 

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s