Kan man äta bra mat ute på fjället eller i en snödriva? Jodå! Här kommer tips!

Äntligen är vårvintern här! Årets bästa tid om ni frågar mig.

Jag älskar att gå på tur med skidor, sitta i solen vid stugväggen eller bara sitta på gården och göra lunch över öppen eld.

När man ska grilla ute kan det kännas omöjligt att hitta något nyttigt att äta och det slutar med att det blir mackor, korv, oboy och godis. Om du känner att du vill ändra på dina utflyktsvanor så kommer det här lite tips på sånt vi i vår familj brukar ha med oss och vi önskar er en fin vår!

p1130049

Varma drycker som barn gillar är varm choklad gjord på mjölk eller havremjölk med kakao och ev. en nypa kokossocker eller nyponsoppa som görs av nyponmjöl, lite potatismjöl och sötning efter smak. Varm havremjölk kryddad med äkta vanilj, kanel eller kardemumma är också jättegott och helt sockerfritt. Te och kaffe funkar också alltid men är inte så poppis bland barn.

Kaffeost passar bra i både te, kaffe och varm mjölk och det blir ett bra mellanmål tillsammans med en smörgås som ex fröknäcke med pålägg. Finns även enkla mjuka bröd som är bra- se recept på tunnbröd, frölimpa och fröknäcke.

En kall apelsin efter en skidtur är så sjukt gott! Lägg till en mörk chokladbit (minst 70%- helst 85% eller över) och varmt te eller kaffe så blir det ännu bättre! Även torkad mango, nötter eller torkat renkött är gott som snacks. Om du vill festa till det ytterligare gör du en sockernål nöt eller chokladboll hemma och tar med. Att peta ner mörk choklad i en banan och grilla den på halster över elden är som en efterrätt när du toppar med lite vispad grädde!

Som lunch gillar vi

 • Souvas med frysta wokgrönsaker som steks över öppen eld.
 • Hamburgare gjord på köttfärs som vi gör direkt på plats eller som vi fryst in och har med oss med tillbehör som tomat, lök, ost, gärna hemmagjord hamburger dressing och detta äts i salladsblad eller i matkåsa- se recept nedan.
 • Kolbulle som är en slags fläskpannkaka som görs över öppen eld och blir hur god som helst- se recept nedan.
 • Stekt halloumi med stekta grönsaker så har du fått en salt och god vegetarisk rätt, halloumi funkar även som alternativ till hamburgare och funkar med samma tillbehör.
 • OM du har sån tur (eller är så skicklig) att du får en fisk när du pimplar så steker du eller grillar du såklart den med smör och äter tillsammans med kalla potatisar och grönsaker eller på ett fröknäcke!

Bra saker att ha inför utflykter är salt och peppar, kniv, spork eller bestick, kåsa, matkåsa, mattermos, en djup stekpanna som du kan ha på elden och en termos för varm dryck sen packar du med dig härlig och bra mat så är det bara att tuta och köra.

Recept

Birgitta Höglunds Kolbulle- fläskpannkaka 2 port – Steks i stekpanna över eld

 • 2 st ekologiska Ägg
 • 1 dl grädde
 • 1 msk fiberhusk
 • ½ krm havssalt
 • smör till stekning
 • 150-200 gr rimmat, fett sidfläsk – svenskt gärna ekologiskt

Vispa äggen med grädde och salt. Strö ner fiberhusk under fortsatt vispning, låt smeten stå och svälla 10 minuter. Vispa om ordentligt innan stekning. Skär fläsket i tärningar och bryn väl i smör.Häll på smeten och låt kolbullen steka några minuter i stekpanna över eld, tills den stelnat på ytan och fått fin färg under. OBS! Stek inte för varmt den blir lätt bränd. Vänd försiktigt och stek några minuter till, den ska vara välstekt och riktigt knaprig. Ät med rårörda lingon.

Grillspett

En annan rätt man kan förbereda hemma och ta med sig är grillspett. Trä på vad du gillar på spettet tex., kryddiga korvar, champinjoner, zucchini, aubergine, lök, paprika, lax, souvas, skinka, morötter, äpple m.m. Ett tips är att ha rökt eller gravat kött på spettet eftersom det kan vara svårt att få genomstekt utan att bränna grönsakerna. Gör gärna spettet kvällen före och marinera över natten – jättegott!

Choklad och banan i folie

Skär ett snitt längst efter en oskalad banan. Lägg in chokladbitar i skalet (minst 70 %). Lägg inuti folie och tillslut ordentligt. Lägg på glöden i eldstaden. När skalet är svart är bananen färdig. Servera med grädde.

Souvas/renskav

Om du har tillgång till en stekpanna eller murikka så kan du göra souvas eller renskav. Om du vill göra souvas så steker du den och äter i en matkåsa tillsammans med grönsaker och någon sås/dressing.

Renskavet/souvas bryner man i smör tillsammans med lök och champinjoner (färska el på burk). Häll sedan på grädde och salta eller peppra. När den är varm är det färdigt att servera i matkåsa med grönsaker.

Korv/hamburgare

Korv är inte så tokigt om du väljer en korv med hög proteinhalt. Starka korvar har ofta högt protein innehåll. Det ska helst vara över 80 % kött.
Köpta hamburgare innehåller ofta mycket tillsatser men man kan lätt göra egna.

 • 500 g köttfärs
 • 1 ägg
 • 1 riven lök
 • ½.1 dl riven parmesanost
 • persilja, salt, peppar, torkade örtkryddor

Blanda ihop allt, krydda och smaka av. Gör 12-15st platta hamburgare (lite större än ett bröd) frys in på en plåt i frysen och när de stelnat packar du in dom i påsar.  Om du vill kan du försteka hamburgarna och bara värma dem över brasan. Jättelätta att ta med sig och jättegoda. Grilla på halster och servera med tillbehör utan bröd i ett salladsblad.

Hamburger dressing

 • 1 dl crèmefraiche
 • 1 dl majonnäs- egen eller en köpt ekologisk
 • ½ dl kimchi eller bostongurka
 • 3 msk tomatpuré eller ajvar

Blanda ihop och sätt i en burk och ta med.

 Varm dryck

 • Varmt te
 • Kaffe – koka gärna över öppen eld. Prova Lemmelkaffe om du inte gjort det!
 • Varm mjölk (eller havre/mandelmjölk) ev. smaksatt med kakao eller ekologiskt vaniljpulver
 • Guldmjölk – se recept

Varm mat i mattermos

 • Varm kycklingsoppa, grönsakssoppa
 • Varm buljong
 • Nikkalouktasoppa
 • Tacosoppa
 • Tomatsoppa – Keldas är helt ok om du vill köpa en och du kan lägga i några stekta halloumitärningar så blir den ännu godare.

Övrig utomhusmat

 • Ägg eller ägghalvor med räkor, kaviar eller majonnäs
 • Naturell Keso eller 10% kesella och frön och bär
 • Pålägg som ost och skinkrullar
 • Naturell Yoghurt eller fil med bär, frön och nötter
 • Makrill och avokado
 • Köttbullar, prinskorvar med hög kötthalt
 • Frukt, bär, mörk choklad (minst 70%)

 

 

Extra energi

Om du ska vara aktiv och tex. åka skidor så kan det vara bra att ha med sig en energipåse. Blanda 100g naturella eller saltade nötter (ej chilinötter) och 50g mörk choklad i en påse. Passar utmärkt som färdkost på skidorna.

Ekologisk torkad mango eller torkade äpplen är också gott att ha som snacks efter vägen.

 

 

Ett svar till “Kan man äta bra mat ute på fjället eller i en snödriva? Jodå! Här kommer tips!”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Skapa en webbplats eller blogg på WordPress.com

%d bloggare gillar detta: