Fröknäcke

Jag har under säkert 10 års tid ätit fröknäcke i stort sett dagligen och receptet har varit sig likt hela tiden. En hårdmacka med ost till sitt te är svårt att leva utan och det behöver man inte heller när man har dessa i en fin skål hemma på bänken! De bör visas upp för de är så vackra.

Jag älskar de här bröden och här kommer receptet.


Fröknäcke 175°  3 plåtar 90 min i ugn.

Lägg gärna fröna i blöt över natten (allt utom psylliumfrön)för ett extra bra bröd som är lättare att smälta och du tar upp näringen bättre ut fröna.

  • 375g solrosfrön
  • 375 g oskalade sesamfrön
  • 100g linfrön
  • 2tsk havssalt eller flingsalt
  • 4 msk fiberhusk eller 5 msk psylliumhusk (är ofta lite grövre)
  • 10 dl vatten

Blanda ihop solrosfrön, sesamfrön, linfrö och blötlägg i vattnet gärna över natten.

Blanda i salt och fiberhusk/psylliumhusk och låt svälla 10 min. Om du låtit stå över natten kan du behöva fylla på med lite extra vatten-ca 1-2 dl.
Dela degen i 3 delar. Lägg ut på silikonpapper och kavla gärna ut mellan två papper alternativt kavla ut med blöt kavel.

Lägg på 3 plåtar och lägg alla plåtar i ugnen i 175° (varmluft) Grädda 30 min, byt plats på plåtarna, (här kan du ev skära rutor i brödet för att lättare kunna bryta bitar när det är klart) grädda 30 min igen. Byt plats på plåtarna en sista gång och grädda ytterligare 30 min. De ska vara hårda i mitten men inte brända. Om de är mjuka kan du torka på eftervärmen ett tag till.

Ät och njut!

//Jana

En reaktion till “Fröknäcke

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s