Jag har under säkert 10 års tid ätit fröknäcke i stort sett dagligen och receptet har varit sig likt hela tiden. En hårdmacka med ost till sitt te är svårt att leva utan och det behöver man inte heller när man har dessa i en fin skål hemma på bänken! De bör visas upp för de är så vackra.
Jag älskar de här bröden och här kommer receptet.
Fröknäcke 175° 3 plåtar 90-120 min i ugn eller 80°i ugnen över natten.
Lägg gärna fröna i blöt över natten (allt utom psylliumfrön) för ett extra bra bröd som är lättare att smälta och du tar upp näringen bättre ut fröna.
- 375g solrosfrön
- 375 g oskalade sesamfrön
- 100g linfrön
- 2tsk havssalt eller flingsalt
- 4 msk fiberhusk eller 5 msk psylliumhusk (är ofta lite grövre)
- 10 dl vatten
Blanda ihop solrosfrön, sesamfrön, linfrö och blötlägg i vattnet gärna över natten.
Blanda i salt och fiberhusk/psylliumhusk och låt svälla 10 min. Om du låtit stå över natten kan du behöva fylla på med lite extra vatten-ca 1-2 dl.
Dela degen i 3 delar. Lägg ut på silikonpapper och kavla gärna ut mellan två papper alternativt kavla ut med blöt kavel.
Lägg på 3 plåtar och lägg alla plåtar i ugnen i 175° (varmluft) Grädda 30 min, byt plats på plåtarna, (här kan du ev skära rutor i brödet för att lättare kunna bryta bitar när det är klart) grädda 30 min igen. Byt plats på plåtarna en sista gång och grädda ytterligare 30 min. De ska vara hårda i mitten men inte brända. Om de är mjuka kan du torka på eftervärmen ett tag till.
Ät och njut!
//Jana
5 svar till “Fröknäcke”
[…] Kaffeost passar bra i både te, kaffe och varm mjölk och det blir ett bra mellanmål tillsammans med en smörgås som ex fröknäcke med pålägg. Finns även enkla mjuka bröd som är bra- se recept på tunnbröd, frölimpa och fröknäcke. […]
GillaGilla
[…] bröd du bakat själv – ex fröknäcke eller frölimpa med tranbär gjord på hela frön, nötter och ev med en mindre mängd naturligt glutenfria flingor/mjölsorter […]
GillaGilla
[…] Om du är sugen på nåt gott så är kaffeost ett hett tips som passar bra i både te, kaffe och varm mjölk och det blir ett bra mellanmål tillsammans med en smörgås som ex fröknäcke med pålägg. Finns även enkla mjuka bröd som är bra- se recept på tunnbröd, frölimpa och fröknäcke. […]
GillaGilla
[…] Snitta, skölj och strimla purjolöken, finstrimla vitkålen t.ex. med osthyvel. Värm oljan i en gryta, stek färsen och rör den jämt grynig. Tillsätt senap tomatpuré, lagerblad, vatten och buljongtärning och koka ca 5 minuter. Lägg i purjo och vitkål och koka 5-10 minuter. Smaka av med soja, salt och peppar. Klipp persilja över om du har det hemma 😊 Om du vill ha en macka till så rekommenderar jag en skiva fröknäcke med ost. Se recept här. […]
GillaGilla
[…] En ostmacka är så gott till soppan- här hittar du recept på vårt fröknäcke. […]
GillaGilla