Om oss

The ”dreamteam”

På en solig veranda i Italien föddes 2014 drömmen om ett ekocafé med en ekobutik. Vi ville skapa ett café där det finns ekologiska och naturliga produkter på hyllorna och där man som hälsomedveten kan hitta god mat och gott fika och det viktigaste av allt- ett ställe där man trivs och vill vara, fyllt av glädje och omtanke. Nu har vi förverkligat vår dröm.

No Junk drivs sedan 2017 av  Jenny Backe och Jana Stridfeldt Bjuhr.
Vi har from 2 november 2017 en ekobutik och ett ekokafé i Boxen Kiruna/Kiruna Crossfits lokaler (Malmia).

Jenny har under 10 års tid drivit Café och Restaurang där hon arbetat med ekologiska råvaror och lågkolhydratkost. Jenny är sedan 2014 delägare i Kiruna Crossfit, www.kirunacrossfit.com. Jenny är även personlig tränare och Crossfitcoach.
Hon har lång erfarenhet av träning och ett stort hälsointresse och hjälper gärna andra att med rätt träning och rätt näring må så bra som möjligt.
Jenny älskar dessutom att bjuda på enkel, näringsrik, god och vacker mat, lagad från grunden. Att få tända ljus och vara kreativ i köket får Jenny att skratta och må bra.

Jana har lång erfarenhet av Hälsoutveckling och har jobbat med kost och hälsa sedan 2002. Idag jobbar hon även med Närings, Hormonrådgivning, DNA terapi samt mindfulness. 2008 till 2017 har Jana arbetat som Hälsoutvecklare på LKAB och har stor erfarenhet av arbete med företagshälsovård.
Jana är mycket intresserad av Näringsmedicin och att hitta orsaken bakom ohälsa och sjukdom. Hon älskar det detektivarbete det innebär att hitta en lösning för att hjälpa sina klienter. Jana kan sitta i timmar och läsa om spännande ny forskning och nya rön om hur man optimerar sin hälsa. I Janas kök experimenteras det alltid med olika glutenfria och kolhydratsnåla recept. Sånt som surkål och kombucha står och jäser i Janas tvättstuga.

Vårt sortiment 

Vår ambition är att de produkter vi säljer i butiken ska vara ekologiska, GMO fria, glutenfria och ha ett naturligt innehåll. När det är möjligt får de gärna vara RAW och Fairtrade. Om du vill veta mer om vad vi serverar i vårt Café läser du det under fliken Ekokafé.

Vi har i dagsläget några undantag i butiken och här kommer våra tankar kring varför vi valt att ha dessa produkter.

Sockerfria produkter

Vi har några sockerfria produkter i vårt sortiment som inte uppfyller några av våra krav ovan. Anledningen till att vi ändå valt att ha produkter innehållande Stevia, erytriol och Xylitol är den att vi vill tillhanda hålla de alternativa sötningsmedel vi tycker är ”minst dåliga” för de som inte kan äta produkter som har en kraftig blodsockerpåverkan. Här kan du läsa mer om olika sötningar. Tyvärr finns det idagsläget inga socker och kolhydratfria alternativ som är ekologiska och helt naturliga.

Palmolja och sojalecitin

Vi har två leverantörer som har produkter innehållande palmolja och sojalecitin vilket inte är helt optimalt tycker vi – här kommer en förklaring till varför vi ändå valt att ha just dom i vårt sortiment.

När det gäller palmolja så bidrar produktionen till skövling av regnskog samt bidrar till global uppvärmning och därför är det mycket viktigt att den palmolja som används är RSPO certifierad.
Processad palmolja innehåller giftiga, cancerframkallande ämnen och därför är det av hälsosynpunkt viktigt att undvika större mängder. Läs mer här.

Sojalecitin är ett emulgeringsmedel som utvinns ur soja. För det första innehåller soja fytoöstrogener och det finns vissa indikationer på att soja i stora mängder kan påverka hälsan negativt men forskningen är motstridig.
Fermenterad soja (som tex tamari soja och tempeh) är det bästa alternativet när det gäller sojaprodukter.
En stor del av den soja som produceras är dessutom genmanipulerad (GMO) och det tar vi starkt avstånd ifrån. Utöver detta så är framställningen av sojalecitin allt annat än naturlig.

Den första leverantören är Nicks som har svenska produkter sötade med stevia. En del av deras produkter innehåller sojalecitin (GMO fri) och RSPO certifierad palmolja. Vi har dom i vårt sortiment för att vi vill kunna tillhanda hålla en produkt som är helt sockerfri för de som vill äta det. Vi letar ständigt efter nya och bättre alternativ.

Tonys Chocolonely är en annan produkt vi valt trots att den inte är ekologisk och innehåller sojalecitin. Tonys produkter  innehållet sojalecitin som är garanterat GMO fritt. Tonys bedriver ett mycket bra arbete med att förbättra chokladindustrin i Afrika och arbetsförhållanden för arbetarna och därför vill vi stödja dom.

Vi skickade Tony’s en fråga om varför de inte är ekologiska och varför de innehåller sojalecitin och nedan ser ni svaret vi fick.

Hi Nojunk,

Thanks for reaching out. Great to hear that you’re such a fan of our chocolate!

To answer your first question: Being organic certified is not our priority. We’re a company with a social mission; putting an end to slavery in the chocolate industry. And we think it just makes sense that farmers are also environmentally responsible. So our partners receive training and get help to minimize the use of pesticides and to apply fertilizer professionally and sparingly. And of course there is no place for deforestation.

Organic farming doesn’t necessarily have a positive impact on farmer’s incomes in West Africa, though. To ensure a positive outcome a farmer must be very professional, extremely knowledgeable, and invest a significant amount in his business. Most cocoa farmers still have a long way to go. We support a variety of organic initiatives, such as our partner cooperative Abocfa. But unfortunately it turns out that organic farming does not guarantee social impact. And social impact is our primary focus, though year after year we continue to reduce our impact on the environment.  

If you want to know more about our environmental policy:

Due to global as well as regional climate change, global warming and large areas with too little rainfall, the future of cocoa production in parts of West Africa is in immediate danger. So paying attention to the environment is just common sense. We communicate about the environment, as a brand with a social mission, less than some partners may expect from us. Yet we have developed a pretty clear picture of our impact on nature and the environment in Tony’s Footprint. This involves more than just cocoa (which we already calculated a Foodprint for in 2013).

The main Footprint insights we uncovered with True Price. We didn’t just look at the energy bills of our chocolate factory but also at how much water which is necessary to grow cocoa and sugar. We calculated how much food the cows eat for our milk powder. And yes, even the greenhouse gas of a healthy cow patty is included. For each bar we don’t know exactly where the powdered milk and sugar comes from so we’ve used averages. For the CO2 footprint, we’ve used the footprint of Dutch milk powder and German sugar. The bulk of our greenhouse gas emissions come from the production of milk powder, more than 70%! 8% of greenhouse gas emissions come from the production of the bar itself and the packaging. The latter is less than half of what we expected. 

All sources cardboard containers are now 20% lighter and made from recycled materials. And we’ll keep going. Because in 2016 we’re going to make all our cocoa and packaging completely CO2 neutral. In 2017 and 2018 we’ll take on the remaining ingredients, by continually searching for ways to reduce. Where there is no alternative, we compensate. In order to take the right steps, we are starting up a partnership with the Naga Foundation. This foundation focuses on greening the arid regions of Africa and will at the same time stimulate local economies. In short, we care for our environment: now and in the future.
This and more can be found in our annual FAIR report: http://www.tonyschocolonely.com/en/about-us/annual-fair-report/ 

And then last but not least, why do we use soy lecithin?

We have carefully considered using another type of lecithin and are aware that lecithin can also be produced from rapeseed or sunflower. Though there are a few reasons why at this point we have not (yet) switched. A few of these reasons are that rapeseed or sunflower lecithin can affect flavor and they are not as readily available as soy lecithin. Our soybeans for the soy lecithin come from India and Brazil. It’s guaranteed not to be genetically modified, in contrast to most regular soy. 

But we remain critical and strive to improve. We don’t yet have a certification that our soy meets all sustainable standards. Our manufacturer is currently taking part in the round table of responsible soy, and working towards purchasing their supply in accordance with the guidelines of this initiative next year.

Let us know if you have any other questions! 

Kind choco regards,

Maudi Admiraal

http://www.tonyschocolonely.com