När jag är ute och föreläser eller har konsultationer är det oftast frukosten som känns svårast att ändra när man vill ändra sina matvanor.

Frukosten består ofta av bröd gjort på mkt finfördelat (högprocessat) spannmål med många tillsatser – finfördelat mjöl höjer blodsockret enormt och innehåller hög halt gluten som är problematiskt för många. Till brödet kommer ofta ett pålägg med ytterligare olika e-nummer som tex nitriter som bör undvikas.

Utöver mackan äts ofta även någon mjölkprodukt med låg fetthalt – när man tar ner den naturliga fetthalten på en yoghurt eller fil får du en produkt som har en blaskig konsistens och blaskig smak. För att lösa det tillsätts olika stabiliserings och förtjockningsmedel samt stora mängder socker eller fruktjuice. Söta mjölkprodukter innehåller ofta mer socker per liter än läsk och detsamma gäller produkter som marknadsförs som 100% frukt- dessa har oftast precis lika mycket socker men då från koncentrerad fruktjuice men det är tyvärr också socker. Smakar en produkt väldigt sött så innehåller den helt enkelt för mycket socker oavsett vars sockret kommer ifrån. Änder inte socker så är det sötningsmedel som inte heller är ett bra alternativ men det kräver ett helt eget inlägg 😊

Mjölkprodukter i sig hör tyvärr inte till vår naturliga kost då vi är det enda djur som dricker mjölk efter vi att vi slutat amma och som dessutom äter mjölkprodukter från en helt annan djurart. Inte helt perfekt anpassat till människor tyvärr och även det kan vara problematiskt för vissa. Om vill läsa mer om det rekommenderar jag boken Autoimmun Handbok

Frukosten kan alltså bestå av både många olika tillsatser och produkter som höjer sitt blodsocker alldeles för mycket och kan vara problematiska för din hälsa. Din frukost ska vara näringsrik och hålla dig mätt hela vägen till lunch utan problem. Blir du hungrig efter bara nån timme har den gett alldeles för högt blodsocker som sen följs av en dipp. Det här är mina tips ang frukosten.

 1. Ät naturlig mat utan tillsatser – försök välja naturliga produkter utan eller med max tre ingredienser på innehållsförteckningen.
 2. Ät bröd du bakat själv – ex fröknäcke eller frölimpa med tranbär gjord på hela frön, nötter och ev med en mindre mängd naturligt glutenfria flingor/mjölsorter med lågt kolhydratinnehåll. Se glutenfria mjölsorter.
 3. Ät naturligt feta mjölkprodukter som fil eller yoghurt som du blandar med bär/frukt och frön/nötter. Om du inte vill äta mjölkprodukter funkar kokosmjölk som ett bra alternativ. Även äggmjölk funkar bra. Kolla även recepten nedan.
 4. Se även till att få i dig nåt ekologiskt ägg som proteinkälla så du håller dig mätt under många timmar.

Om du saknar dina mjölkprodukter eller din gröt är det här två bättre alternativ.

Overnight superfrukost

 • 1 dl ekologisk kokosmjölk (jag använder Santa Maria i tetra)
 • 0,5 dl lingon
 • 0,5 dl blåbär
 • 0,5 dl pumpafrön
 • 2 msk chiafrön (eller havregryn)
 • 2 msk strandnypon
 • lite vaniljpulver
 • lite honung

Blanda ihop allt utom strandnypon och låt stå över natten. Strö över c-vitamin bomben nypon när du ska äta!

Gröt med stuns!

 • 0,5 dl mandelmjöl eller havregryn
 • 1 dl vatten
 • 1 nypa salt
 • 1 ägg
 • 1-2 msk kokosolja eller smör
 • Mandelsmör från Upgrit eller Tahini
 • En omogen banan
 • 0,5 dl pumpafrön
 • 2 msk strandnypon

Koka ihop mandelmjöl eller havregryn med vatten smör/kokosolja och salt. Vispa ner ägget och vispa tills det blir varmt. Skiva på en grön banan full med godsaker för din tarmflora och toppa med mandelsmör/tahini, pumpafrön och nypon. Om bananen är väldigt osöt kan du ringla på lite honung 🍯

Ett svar till “Frukosttips”

 1. […] och mitt serotonin så därför blev det idag en riktig tryptofanbomb till frukost. Det blev min gröt gjord på 1 ägg, 1/2 dl havregryn, salt och vatten toppad med mandelsmör (tahini funkar också), […]

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Skapa en webbplats eller blogg på WordPress.com

%d bloggare gillar detta: