Lågkolhydratbröd

Att hitta bröd som smakar som ”vanligt” bröd som är glutenfritt går bra men att göra ett bröd som både är glutenfritt och med lite kolhydrater är svårare. Nedan har vi samlat dom bröd vi tycker är de bästa lågkolhydratbröden. Kexen med dill måste du testa! Detsamma med wrapsen! Tipsa oss gärna om du har nåt superrecept på lågkolhydratbröd ❤️

Kex med dill 2 plåtar

  • 1 ½ dl mandelmjöl
  • 1 dl skalat sesamfrö
  • 1 dl solrosfrön
  • 1 dl kokosflingor
  • 2 msk fiberhusk
  • ½ dl hela linfrön
  • 1 msk smält honung
  • 2 tsk salt
  • 4 dl vatten
  • 2 msk dill (1 msk i och 1 msk på)
  • 1 msk lökpulver
  • Olja (kokos eller raps)

Blanda ihop allt det torra och avsluta med att lägga i vattnet och mixa en liten stund med stavmixer. Dela i två delar och kavla tunt mellan 2 silikonbakplåtspapper (funkar inte med papper det fastnar vid gräddningen)

Pensla med raps eller kokosolja. Strössla på dill och flingsalt och gör rutor med en kniv. Grädda i 120 grader (varmluftsugn) i 60-90 min eller tills de blivit hårda. Om du har vanlig ugn får du ha dom i nedre delen av ugnen så att de inte blir brända. Vädra ut fukten ur ugnen några gånger under tiden. Du kan också låta de vara i ugnen över natten på 70 grader.  

Low carb wraps 5-8 st

  • 2 dl vatten
  • 1 dl mandelmjöl
  • 2 msk kokosmjöl
  • 0,5 dl pofiber
  • 2,5 msk fiberhusk (finmalet)
  • 0,5 tsk salt
  • 1 msk mctolja @upgrit eller kokosolja

Blanda allt och låt stå ca 5 min. Rulla 5 stora eller ca 8 små bollar och kavla ut på kokosmjölat bord. Stek i torr stekpanna på båda sidorna, håll koll så att du får en fin färgServera direkt eller förvara till dagen efter i duk (inte påse). Inspiration från @56kilo.se

Fröknäcke 3 plåtar


Lägg gärna fröna i blöt över natten (allt utom psylliumfrön)för ett extra bra bröd som är lättare att smälta och du tar upp näringen bättre ut fröna.

  • 375 g solrosfrön
  • 375 g oskalade sesamfrön
  • 100g linfrön
  • 2tsk havssalt eller flingsalt
  • 4 msk fiberhusk eller 5 msk psylliumhusk (är ofta lite grövre)
  • 10 dl vatten

Blanda ihop solrosfrön, sesamfrön, linfrö och blötlägg i vattnet gärna över natten.
Blanda i salt och fiberhusk/psylliumhusk och låt svälla 10 min. Om du låtit stå över natten kan du behöva fylla på med lite extra vatten-ca 1-2 dl.
Dela degen i 3 delar. Lägg ut på silikonpapper och kavla gärna ut mellan två papper alternativt kavla ut med blöt kavel.
Lägg på 3 plåtar och lägg alla plåtar i ugnen i 175° (varmluft) Grädda 30 min, byt plats på plåtarna, (här kan du ev skära rutor i brödet för att lättare kunna bryta bitar när det är klart) grädda 30 min igen. Byt plats på plåtarna en sista gång och grädda ytterligare 30 min. De ska vara hårda i mitten men inte brända. Om de är mjuka kan du torka på eftervärmen ett tag till .Du kan också ha dom i ugnen på 80 grader över natten.

Kerstins frölimpa 2 st limpor

  • 8 ägg
  • 2 dl vatten
  • 250 g riven ost
  • 3 dl solrosfrön
  • 3 dl sesamfrön
  • ½ dl linfrön
  • ½ tsk salt
  • 1 msk bikarbonat
  • 1 msk bakpulver
  • 3 msk fiberhusk

Blanda ihop alla torra ingredienser och lägg sedan i vatten, ägg och ost. Häll ner i två smorda limpformar. Grädda i 200 grader i 45 minuter. Låt svalna- ta gärna ut ur formen och torka i ugnen på eftervärme för en bra skorpa.

Fröfrallor 16 st

  • 1 dl linfrön
  • 2 dl solrosfrön
  • 2 dl sesamfrön
  • 4 msk fiberhusk
  • 2 msk bakpulver – ja det ska vara matskedar
  • 3 dl kokosmjöl
  • 1 tsk salt
  • Ev 1 msk brödkrydda
  • 8 dl ljummet vatten
  • Raps eller kokosolja att pensla med

Blanda i hop alla torra ingredienser. Knåda ihop och bred ut i en långpanna. Pensla med raps eller kokosolja. Grädda i 200-225 grader i 30 minuter

 

Kesobröd a’la www.56kilo.se – funkar bra som hamburgebröd/korvbröd

  • 2 dl keso (200 gr)
  • 1 ägg
  • 1 dl riven lagrad ost 
  • 2 dl mandelmjöl
  • 2 msk fiberhusk 
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 krm salt

Sätt ugnen på 200 grader. 
Mixa ägg med keso (stavmixer) till en smet. Rör ner osten. Blanda de torra ingredienserna och vispa ihop med smeten. Låt svälla i 5 minuter.
Rulla 6 jämnstora bollar och lägg på bakplåtspapper.
Pensla med vispat ägg och strö sesamfrön eller annat frö över.
Grädda i ugnen i ca 15-20 minuter, tills bullarna ser gyllenbruna ut.
Ta ut och låt svalna på galler.

Korv/hamburgebröd
från www.undervarttak.se 4-6 st

  • 3 dl mandelmjöl
  • 5 msk fiberhusk/psylliumhusk
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 tsk salt
  • 3 st äggvitor
  • 2,5 dl kokande vatten

Sätt ugnen på 175 grader. Blanda samman mandelmjöl, psylliumhusk, bakpulver och havssalt väl i en bunke. Separera tre ägg och häll vitorna i bunken. Vispa ihop med hjälp av en elvisp. Häll på det kokande vattnet och vispa ihop till en deg. Dela degen och forma till korvbröd/hamburgerbröd. Lägg på en plåt med bakplåtspapper. Platta till dem en aning för de kommer jäsa och bli riktigt höga (strö eventuellt på sesamfrön om du bakar hamburgerbröd). Grädda i ugnen i ca 50 minuter. Ta ut och låt de svalna helt på galler innan du skär dem.

En kommentar på “Lågkolhydratbröd

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s