Smash burgers med extra allt!

Hamburgare är fantastiskt gott och något som går att göra hur enkelt som helst eller lite mer festligt med många tillbehör. Jag dreglar lite nu när jag skriver ner det faktiskt! Älskar burgare! En och annan Maxburgare med salladsblad har gått ner men en riktigt god hemmaburgare är svårslagen 😃

Hamburgare 4 port

  • 600 g nöt eller älgfärs
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar

Tillbehör

  • 1 pkt bacon
  • ½ zucchini
  • olivolja till grillning eller stekning
  • 8 stora salladsblad
  • 2 mogna tomater
  • 2 röda lökar
  • Ev- ostskivor ex cheddar

Dressing

  • 1 dl majonnäs
  • 2 msk tomatpuré
  • 3 msk finhackat äpple

Börja med tillbehören. Skala och skiva löken. Hetta upp en stekpanna med smör eller kokosolja och fräs hälften av löken och lägg i en skål. Lägg rå lök i en annan skål. Skär tomaterna i skivor och lägg upp i skålar.
Blanda majonnäs, tomatpuré och äpple till en dressing.
Klipp bacon i små bitar och stek- lägg upp på ett papper och låt torka. Sätt sedan i en skål. Skiva zucchini och stek på varje sida tills de får färg, salta. Sätt i en skål.
Forma hamburgare i valfri storlek- tryck ut dom ordentligt. Hetta upp en stekpanna och stek hamburgarna några minuter på varje sida. Salta och peppra. Lägg på ost om du vill och låt smälta. Servera burgaren i stora sallatsblad med tillbehören ovan (gurka, tomat, stekt och rå lök, zucchini, bacon och dressing).

Om du vill ha ett bröd istället för salladsblad så är receptet nedan grymt!

Hanburgerbröd/kesobröd a’la www.56kilo.se

2 dl keso (200 gr)
1 ägg
1 dl riven lagrad ost
2 dl mandelmjöl
2 msk fiberhusk
2 tsk bakpulver
1 krm salt

Sätt ugnen på 200 grader.
Mixa ägg med keso (stavmixer) till en smet. Rör ner osten. Blanda de torra ingredienserna och vispa ihop med smeten. Låt svälla i 5 minuter.
Rulla 6 jämnstora bollar och lägg på bakplåtspapper.
Pensla med vispat ägg och strö sesamfrön eller annat frö över.
Grädda i ugnen i ca 15-20 minuter, tills bullarna ser gyllenbruna ut.
Ta ut och låt svalna på galler.

Sötpotatis 4 port

  • 1 kg sötpotatis
  • Rapsolja
  • Salt
  • Ev färsk rosmarin eller timjan

Skölj sötpotatis och skär dom i smala klyftor. Lägg i en skål och ringla över ordentligt med rapsolja. Lägg på bakplåtspapper, salta och grilla i ugnen i 200 grader 20 min – vänd på dom och grilla ytterligare 20 min.

Kladdfri coleslaw

  • 4 dl riven vitkål
  • 2 rivna morötter
  • 1/2 riven zucchini
  • 1 rivet äpple
  • 1 pressad citron
  • Olivolja och örtsalt

Riv vitkål, morötter, zucchini och äpple och häll över olivolja och pressad citron och krydda med örtsalt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s