God Jul med No Junk đŸŽ„

En stor del av julen bestÄr av mat och godsaker och det Àr sÄ svÄrt att hÄlla goda varor dÄ. Under december brukar vi Àta en hel del och det mesta av maten Àr faktiskt helt ok att men en del bör man undvika eller minska ner pÄ om man vill hÄlla nere sitt socker/kolhydratintag.

Under julafton behöver du kanske inte kompromissa (om du inte har problem med gluten, blodsocker eller sockerberoende) men julen blir lÀtt vÀldigt lÄng med alla helgdagar och alla dagar dÀr emellan. Julfrossandet har en förmÄga att hÄlla i sig frÄn första advent till trettondagen vilket kan bli nÀstan 5 veckor! Om man inte har en plan för detta sÄ kommer det att fÄ hÀlsomÀssiga konsekvenser.

ViktuppgÄng pÄ 5-8 kg under december Àr inte ovanligt. Och alla dessa kilon hinner kanske inte försvinna ens till nÀsta jul och du kommer fÄ nÄgra bestÄende extrakilon varje Är. BestÀm dig i förvÀg vilka mÀngder och nÀr det Àr ok att göra avsteg frÄn din ursprungliga kostplan. Du mÄste prioritera vad som Àr viktigt för dig under julen och planera utifrÄn det.

Att fastna i fÀllan dÀr det slinker ner en pepparkaka vid varje fikarast pÄ jobbet Àr livsfarligt! Sötsuget drar igÄng och du kommer Àta mer mat till lunch och middag och troligtvis Ànnu mer socker under kvÀllen hemma i soffan. Undvik fika pÄ jobbet och pÄ vardagar- unna dig under helgdagar istÀllet.

Om du Ă€r en person med beroendeproblematik kommer du tyvĂ€rr inte att kunna ”unna dig” snabba kolhydrater, gluten och socker under julen- inte ens pĂ„ julafton. Detta kommer stĂ€lla till det oerhört för dig- gör massor av annat gott istĂ€llet som du kan Ă€ta utan att det fĂ„r stora konsekvenser. HĂ€r nedan fĂ„r du lite tips.

God Jul önskar vi pÄ No Junk

Red-Christmas-decorations-christmas

Grundregel för dig som vill Àta kolhydrat/sockersnÄlt-
Undvik:  bröd,  potatis, ris, pasta, fikabröd, socker och redda sĂ„ser.
Ät: kött, fisk, Ă€gg, massor av grönsaker, naturligt glutenfritt, frukt och bĂ€r i mindre mĂ€ngder,  desserter med lĂ„gt sockerinnehĂ„ll. Se recept nedan. Drick vatten eller rött vin (vin i smĂ„ mĂ€ngder 1-2 glas per vecka).

Sill, lax, Àgg övrig fisk
Sill, lax, strömming, Àgghalvor med fyllning, Äl, och löjrom Àr funkar bra men undvik inlÀggningar och sÄser eftersom de innehÄller mycket socker. Lutfisk Àr ett mycket bra alternativ men undvik potatisen till fisken.

Kallskuret
Rostbiff, tunga, fĂ„rrulle, saltrulle, kalvsylta och kalkon Ă€r jĂ€ttebra val. Korvar och leverpastej bör ha högt köttinnehĂ„ll annars innehĂ„ller de mest mjöl. Ät sallad och kĂ„l till men undvik inlagd gurka, rödbetor, brunkĂ„l och söt senap. Dijonsenap Ă€r ett bra alternativ. Skippa ströbrödet och griljera jul skinkan med 1 Ă€ggula, senap och strö pĂ„ mandelmjöl eller pofiber.

SmÄvarmt
Köttbullar och böcklingfrĂ€s och omelett Ă€r lysande alternativ. Du kan Ă€ven Ă€ta kalvbrĂ€ss, njure och ”Lindströmmare”. Övrigt sĂ„ som renskav, rimmad oxbringa, revbensspjĂ€ll, kalvfrikadeller och svampstuvning Ă€r ocksĂ„ bra. Om du vill Ă€ta kolhydratsnĂ„lt vĂ€ljer du bort Jansson och andra lĂ„dor med potatis i. Det finns recept pĂ„ alternativ Jansson nedan.

Ost
Ost Ă€r ok men Ă€t det inte tillsammans med kex eller annat bröd. Ät osten pĂ„ en pĂ€ronskiva. Det finns ett bra kex i recepten som man kan ha till sin ost.

Godis, choklad, fikabröd
Nötter, mörk choklad och fruktsallad Àr bra alternativ, du kan Àven göra eget godis frÄn recepten. Torkad frukt kan ingÄ i liten mÀngd.

Dryck
Öl, glögg och lĂ€sk Ă€r de sĂ€msta alternativen. Försök hĂ„lla dig till vatten för det mesta och om du vill dricka alkohol Ă€r det bĂ€ttre med rött vin Ă€n andra alternativ.

BlomkÄlsjansson/blomkÄlsgratÀng
1 blomkÄlshuvud
1 gul lök
150 g Philadelphia ost
1 förpackning 450 g restaurang filéer ansjovis
2,5 dl crĂšme fraiche
1 dl vispgrÀdde
2 msk ansjovis spad
(skippa ansjovisen om du vill ha en vanlig gratÀng typ potatisgratÀng)
Salt och peppar
3 dl vÀsterbottensost
SĂ€tt ugnen pĂ„ 225 grader. Smöra en ugnsform. Skiva halva blomkĂ„lshuvudet i Âœ cm breda skivor. Och lĂ€gg i formen. Skiva löken och lĂ€gg skivorna ovanpĂ„ kĂ„len.  LĂ€gg pĂ„ ett lager filead ansjovis. LĂ€gg pĂ„ Ă€nnu ett lager blomkĂ„l. Blanda 150g Philadelphia ost, 2,5 dl crĂšme fraiche, 1 dl vispgrĂ€dde, 2 msk ansjovisspad, lite salt och vitpeppar i en bunke. Vispa ordentligt och hĂ€ll i formen. GrĂ€dda i ugnen i ca 30 min tills blomkĂ„len mjuknat, om du vill ha ost pĂ„ kan du lĂ€gga pĂ„ osten efter ca 15 minuter

Gravad lax 4-6 port
1 kg fÀrsk lax gÀrna mittbit
2 tsk vitpepparkorn
œ dl salt
2 knippen dill
Frys laxen ett par dygn före eller efter gravningen. Filea laxen, men lÄt skinnet sitta kvar. Torka av fisken.
Stöt pepparen grovt i mortel. Blanda med salt och socker. Hacka dillen.
Klappa in salt-/sockerblandningen pÄ fisken och strö dill pÄ. LÀgg fisken i dubbla plastpÄsar och förslut. LÄt laxen ligga i kylskÄp 2 dygn. VÀnd pÄ den dÄ och dÄ.
SkÀr laxen i skivor före serveringen.

Mickes Senapsill
1 pkt/420 gr 5 minuters sill
0,3 dl creme fraiche
0,7 dl senapssÄs (recept nedan)
SenapssÄs
0,3 dl finkornig senap
0,3 msk rödvinsvinÀger
0,7 dl rapsolja
0,3 msk kallt espressokaffe
Flingsalt & svartpeppar
Hackad fÀrsk dill vÀnds ner vid servering
Vispa samman senap, rödvinsvinÀger, flingsalt & svartpeppar. TillsÀtt oljan försiktigt under vispning. SmaksÀtt med espresso. Blanda sillbitarna med senapssÄsen och creme fraichen.

Mickes Lime & chilisill
1 pkt/420 gr 5 minuters sill
1 lime
1 chilifrukt (röd)
1 kruka fÀrsk koriander
0,5 dl hackad purjolök
Honung, salt & svartpeppar
HÀll av och spara lagen. Blanda sillbitar med skivad chili, skivad purjolök, saft & skivor frÄn en lime, koriander och lite honung. HÀll över lagen.

Glögg med blÄbÀr och ingefÀra
FrĂ„n: Birgitta Höglund
1 liter björnbÀr eller blÄbÀr
2 dl vatten
20 kryddnejlikor
2 kanelstÀnger
2 stjÀrnanis
1-2 msk riven, fÀrsk ingefÀra
Saft av 1 lime
Koka upp bĂ€r och vatten. LĂ€gg i alla kryddor och lĂ„t puttra i 20 minuter. Ta frĂ„n vĂ€rmen. Rör ner ingefĂ€ra och limesaft, lĂ„t glöggen svalna. Sila genom nĂ€tsil och vĂ€rm. Servera som den Ă€r eller spetsa med lite vodka. Vill du ha en sötare glögg sĂ„ rör ner lite honung eller annan sötning.

 Enkel Ris aÂŽla Malta pĂ„ nytt vis 2 port
1 dl Vispad grÀdde
1 dl keso
1 tsk Àkta vaniljpulver
Rör ihop och servera med apelisinbitar

Keso aÂŽla Malta 2 port
FrÄn:http://mariannslchf.se
250 gram vÀl avsköljd Keso
saft frÄn 1 pressad apelsin
1/2 tsk vaniljpulver
1 kanelstÄng
2 msk honung eller annan sötning
3 dl vispgrÀdde
1/2 tsk vaniljpulver
Apelsinklyftor frÄn ca 1 apelsin, skala gÀrna klyftorna.
Skölj keson noga och lÄt den rinna av vÀl. Mosa lÀtt de större klumparna sÄ kesobitarna Àr jÀmstora.
Sjud upp apelsinsaft, vanilj, kanelstÄng + sötning. LÄt svalna och lÀgg i keson blanda vÀl och lÄt sedan stÄ över natt i kastrullen under lock. Sila av den marinerade keson vÀl och vispa grÀdden ganska hÄrt, och blanda ner den marinerade keson i grÀdden och servera den sedan traditionellt med skalade apelsinklyftor.

FröknÀcke 32 st
200 gr solroskÀrnor
50 gr linfrö
50 gr sesamfrö
50 gr valfria nötter eller pumpakÀrnor
4 msk fiberhusk
5 dl vatten
flingsalt
valfri krydda
160 grader. Om du ska ha nötter hackar du dem fint. Blanda alla ingredienserna, förutom salt, i en stor skÄl och lÄt stÄ ca 10 min. Olja hÀnderna och dela upp blandningen pÄ 2 plÄtar med bakplÄtspapper pÄ och strö över salt. Tryck ut den sÄ tunt som möjligt med hjÀlp av handflatan eller kavla mellan tvÄ bakplÄtspapper. Ju tunnare, ju sprödare. Dela med kniv varje plÄt i ca 16 bitar. Baka i ugn ca 75 min eller tills brödet Àr hÄrd. Byt plats pÄ plÄtarna efter halva tiden.

Ostkaka
4 Àgg
1 stort pkt Keso
3 dl grĂ€dde
3 msk hackad sötmandel
5 droppar bittermandel olja
2 msk honung eller annan sötning
Rör ihop alla ingredienser. HĂ€ll smeten i en ugnsfast form, gĂ€rna smord och bröad med malen mandel och grĂ€dda i 175 grader till ostkakan fĂ„tt en fin gyllenbrun fĂ€rg och fĂ„tt en fast konsistent. Servera med lingon.

Saffransostkaka 8 pers
500 g keso
200 g kesella
4 Àgg
1 dl hackad mandel
1 tsk Àkta vanilj
1-2 paket saffran (0,5 g)
4 msk honung
1 dl  mandelmjöl
1 msk fiberhusk
SĂ€tt ugnen pĂ„ 175 grader. Blanda ihop alla ingredienser. HĂ€ll i smord form ca 20×30 cm. GrĂ€dda i mitten av ugnen 45-50 min. Ta ut och svalna. Njut med grĂ€dde och bĂ€r.

Mjuk pepparkaka 
FrĂ„n http://matgiken.wordpress.com
150 g smör
1 msk pepparkakskryddor
4 Àgg
4 msk honung eller annan sötning
2 dl mandelmjöl
2 msk kokosmjöl
2 tsk bakpulver
SĂ€tt ugnen pĂ„ 175° och smörj en bakform eller klĂ€ den med bakplĂ„tspapper. SmĂ€lt smöret tillsammans med kryddorna pĂ„ svag vĂ€rme i en kastrull. Dra Ă„t sidan och lĂ„t svalna lite medan du fortsĂ€tter. Blanda mandelmjöl, kokosmjöl och bakpulver i en liten skĂ„l. Vispa Ă€gg och sötning riktigt vitt och pösigt med elvisp. SĂ€nk vispen till lĂ€gsta fart och tillsĂ€tt i tĂ€t följd mjölblandningen och smöret. Vispa bara sĂ„pass att det blir en jĂ€mn smet, överarbeta inte. Är mandelmjölet vĂ€ldigt klumpigt sĂ„ sikta gĂ€rna ner det för bĂ€sta resultat. HĂ€ll smeten i formen och grĂ€dda i nedre delen av ugnen i 30–35 minuter. KĂ€nn med en provsticka – nĂ€r den Ă€r torr Ă€r kakan fĂ€rdig! LĂ„t kakan vila en liten stund innan du vĂ€nder upp den och lĂ„ter den svalna under formen.

Pannacotta ­ med ­saffran och apelsin 4 portioner
5 dl vispgrÀdde, 40 procent
3 gelatinblad
vaniljpulver
2 msk honung eller annan sötning
1 kuvert saffran samt rivet apelsinskal av en vÀl tvÀttad apelsin
LÀgg gelatinbladen i en skÄl med vatten. Koka upp grÀdden med vaniljpulver och ett kuvert saffran och 1-2 msk rivet apelsinskal. LÄt grÀddblandningen svalna en stund. Rör i honung.
Krama ur vattnet ur gelatinbladen och lĂ„t dem smĂ€lta i den varma grĂ€dden. HĂ€ll upp i portionsglas eller i en större form. LĂ„t stĂ„ ett par timmar i kylskĂ„pet. Toppa med vispad grĂ€dde, tinade bĂ€r samt en chokladbit. 

SmÄ saffranstoppar 30 smÄ eller 15 stora
100 g smör
3 Àgg
200 g kokosflingor
3 msk grÀdde
Ev. 3 msk honung eller annan sötning- kan uteslutas eftersom chokladen Àr söt.
1 msk vaniljpulver
1 kuvert saffran
100 mörk choklad
SÀtt ugnen pÄ 200 grader.
SmÀlt smöret, rör ned saffran och ev. sötning. Vispa ned Àgg, grÀdde och vanilj och blanda med kokos. Forma till smÄ eller stora toppar och grÀdda i ugnen 8-12 minuter, beroende pÄ storlek.
Doppa dem i smÀlt choklad nÀr de svalnat nÄgot. Förvara i rumstemperatur för riktigt saftiga toppar. De smÄ kan bli lite torra om de inte förvaras i en burk med lock

Lussekatter 10-12 st
FrĂ„n www.halsasomlivsstil.se
4 Àgg
4  msk honung eller annan sötning
1 g saffran
1 dl kokosmjölk eller grÀdde
0,5 dl ekologisk kallpressad kokosolja eller smör
2 tsk bakpulver
1 dl kokosmjöl
2 dl mandelmjöl
2,5 msk fiberhusk
1 Àggula till pensling
Vispa Àgg, honung och lönnsirap i en bunke med elvisp i ca 5 minuter. TillsÀtt saffran, kokosmjölk och smÀlt kokosolja. (Om du har gjort som ovan med saffran kan du hÀlla kokosmjölken i behÄllaren med saffran, pÄ sÄ vis fÄr du garanterat ut allt). Vispa igen. Blanda alla torra ingredienser i en annan bunke. HÀll ner de torra ingredienserna med Àggen och vispa samman. LÄt stÄ och dra i ca 10 minuter. Dela smeten i 10-12 bitar. Rulla sedan smeten med hÀnderna och forma till lussekatter. Ett tips Àr att blöta hÀnderna och arbetsytan med lite vatten sÄ fastnar inte degen nÀr du jobbar med den. Vispa en Àggula och pensla lussekatterna. Dekorera dina lussekatter med russin och stÀll in i ugnen pÄ 175 grader i ca 15 minuter.

Fransk chokladmousse 8 port 
400 gram mörk choklad 70%
Rivet skal av 1 apelsin (tvÀttad!)
0,7 dl espressokaffe
8 Àgg
SmĂ€lt chokladen pĂ„ mycket svag vĂ€rme eller i vattenbad under omrörning. Rör i kaffe och apelsinskal. Ta av kastrullen frĂ„n vĂ€rmen. Vispa Ă€ggvitorna till hĂ„rt skum (ev. med nĂ„gra korn salt). Vispa gulorna lĂ€tt och rör ner gulorna i chokladsmeten. VĂ€nd ner de vispade Ă€ggvitorna i chokladsmeten och se till att allt Ă€r vĂ€l blandat. StĂ€ll kallt i kylen i minst fem timmar -helst över natten – innan servering. Servera gĂ€rna med fĂ€rska hallon.   

Chokladmousse 4-6 port
250 gram mörk choklad 70%
6 Àgg
Litet malet kaffe
SmĂ€lt chokladen pĂ„ mycket svag vĂ€rme eller i vattenbad under omrörning. Ta av kastrullen frĂ„n vĂ€rmen. Vispa Ă€ggvitorna till hĂ„rt skum (ev. med nĂ„gra korn salt).  Vispa gulorna lĂ€tt och rör ner gulorna i chokladsmeten. VĂ€nd ner de vispade Ă€ggvitorna i chokladsmeten och se till att allt Ă€r vĂ€l blandat. StĂ€ll kallt i kylen i minst fem timmar -helst över natten – innan servering. Strö litet malet kaffe över moussen innan servering. Servera med vispad grĂ€dde och bĂ€r. 

Julgodis

Tryfflar
100g smör
1,5 dl vispgrÀdde
300g 70 % mörk choklad
1 krm Àkta vaniljpulver
smaksÀtt med ex konjak/rom/pepparmintsolja/
ca 1 dl kakaopulver
Koka upp grÀdden och smöret. LÀgg i chokladen.
TillsÀtt vanilj och rör tills chokladen smÀlt. Blanda ner ev. smaksÀttning. LÄt kallna i kylskÄp över natten. Forma tryffeln till valnötsstora bollar, ev. med hjÀlp av tvÄ kalla skedar. Rulla tryffeln i kakao och lÀgg dem i smÄ pappersformar. Förvaras kallt.

Janas chokladbrÀck
400 g 70 % choklad
GojibÀr, russin, bÀr, frukt
SolroskÀrnor
PumpakÀrnor
Kokosflarn
Nötter, nötsmör
SmĂ€lt chokladen över vattenbad. Rör ner sĂ„ mycket du vill av frön, nötter och bĂ€r, tĂ€nk pĂ„ att bĂ€r,  banan och russin  innehĂ„ller mycket socker sĂ„ anvĂ€nd med mĂ„tta. Fördela i smĂ„formar. Frys in. Njut!

Chokladpraliner ca 40 stycken
75 g kallpressat ekologiskt kokosfett
200 g mörk blockchoklad minst 70 %
Fyll med nötter eller fÀrska bÀr
SmĂ€lt fettet i en kastrull. Bryt ner chokladen i bitar i smöret. Rör om ordentligt tills det smĂ€llt. SmaksĂ€tt ev. med lakritspulver, ingefĂ€ra, pepparkakskrydda, pepparmint, likör. HĂ€ll i  ischokladformar (fyll till 2/3 om du vill fylla formarna med nĂ„got). Stoppa i ev. fyllning ex hallon, salta nötter. StĂ€ll dem kallt. 

Lakritstryfflar
FrÄn www.56kilo.se
100 g mörk choklad mer Àn 70 % kakao
0,5 dl grÀdde
2 tsk lakritspulver
1 tsk vaniljpulver
1 msk kakao
Koka upp grÀdden. Ta bort frÄn vÀrmen och rör ner hackad choklad. Rör tills det blivit en slÀt smet, rör ner lakritspulver. StÀll kallt tills smeten gÄr att rulla till kulor. Ca 30 min. Rulla i kakao och förvara kallt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka pÄ en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s