En stor del av julen består av mat och godsaker och det är så svårt att hålla goda varor då. Under december brukar vi äta en hel del och det mesta av maten är faktiskt helt ok att men en del bör man undvika eller minska ner på om man vill hålla nere sitt socker/kolhydratintag.

Under julafton behöver du kanske inte kompromissa (om du inte har problem med gluten, blodsocker eller sockerberoende) men julen blir lätt väldigt lång med alla helgdagar och alla dagar där emellan. Julfrossandet har en förmåga att hålla i sig från första advent till trettondagen vilket kan bli nästan 5 veckor! Om man inte har en plan för detta så kommer det att få hälsomässiga konsekvenser.

Viktuppgång på 5-8 kg under december är inte ovanligt. Och alla dessa kilon hinner kanske inte försvinna ens till nästa jul och du kommer få några bestående extrakilon varje år. Bestäm dig i förväg vilka mängder och när det är ok att göra avsteg från din ursprungliga kostplan. Du måste prioritera vad som är viktigt för dig under julen och planera utifrån det.

Att fastna i fällan där det slinker ner en pepparkaka vid varje fikarast på jobbet är livsfarligt! Sötsuget drar igång och du kommer äta mer mat till lunch och middag och troligtvis ännu mer socker under kvällen hemma i soffan. Undvik fika på jobbet och på vardagar- unna dig under helgdagar istället.

Om du är en person med beroendeproblematik kommer du tyvärr inte att kunna ”unna dig” snabba kolhydrater, gluten och socker under julen- inte ens på julafton. Detta kommer ställa till det oerhört för dig- gör massor av annat gott istället som du kan äta utan att det får stora konsekvenser. Här nedan får du lite tips.

God Jul önskar vi på No Junk

Red-Christmas-decorations-christmas

Grundregel för dig som vill äta kolhydrat/sockersnålt-
Undvik:  bröd,  potatis, ris, pasta, fikabröd, socker och redda såser.
Ät: kött, fisk, ägg, massor av grönsaker, naturligt glutenfritt, frukt och bär i mindre mängder,  desserter med lågt sockerinnehåll. Se recept nedan. Drick vatten eller rött vin (vin i små mängder 1-2 glas per vecka).

Sill, lax, ägg övrig fisk
Sill, lax, strömming, ägghalvor med fyllning, ål, och löjrom är funkar bra men undvik inläggningar och såser eftersom de innehåller mycket socker. Lutfisk är ett mycket bra alternativ men undvik potatisen till fisken.

Kallskuret
Rostbiff, tunga, fårrulle, saltrulle, kalvsylta och kalkon är jättebra val. Korvar och leverpastej bör ha högt köttinnehåll annars innehåller de mest mjöl. Ät sallad och kål till men undvik inlagd gurka, rödbetor, brunkål och söt senap. Dijonsenap är ett bra alternativ. Skippa ströbrödet och griljera jul skinkan med 1 äggula, senap och strö på mandelmjöl eller pofiber.

Småvarmt
Köttbullar och böcklingfräs och omelett är lysande alternativ. Du kan även äta kalvbräss, njure och ”Lindströmmare”. Övrigt så som renskav, rimmad oxbringa, revbensspjäll, kalvfrikadeller och svampstuvning är också bra. Om du vill äta kolhydratsnålt väljer du bort Jansson och andra lådor med potatis i. Det finns recept på alternativ Jansson nedan.

Ost
Ost är ok men ät det inte tillsammans med kex eller annat bröd. Ät osten på en päronskiva. Det finns ett bra kex i recepten som man kan ha till sin ost.

Godis, choklad, fikabröd
Nötter, mörk choklad och fruktsallad är bra alternativ, du kan även göra eget godis från recepten. Torkad frukt kan ingå i liten mängd.

Dryck
Öl, glögg och läsk är de sämsta alternativen. Försök hålla dig till vatten för det mesta och om du vill dricka alkohol är det bättre med rött vin än andra alternativ.

Blomkålsjansson/blomkålsgratäng
1 blomkålshuvud
1 gul lök
150 g Philadelphia ost
1 förpackning 450 g restaurang filéer ansjovis
2,5 dl crème fraiche
1 dl vispgrädde
2 msk ansjovis spad
(skippa ansjovisen om du vill ha en vanlig gratäng typ potatisgratäng)
Salt och peppar
3 dl västerbottensost
Sätt ugnen på 225 grader. Smöra en ugnsform. Skiva halva blomkålshuvudet i ½ cm breda skivor. Och lägg i formen. Skiva löken och lägg skivorna ovanpå kålen.  Lägg på ett lager filead ansjovis. Lägg på ännu ett lager blomkål. Blanda 150g Philadelphia ost, 2,5 dl crème fraiche, 1 dl vispgrädde, 2 msk ansjovisspad, lite salt och vitpeppar i en bunke. Vispa ordentligt och häll i formen. Grädda i ugnen i ca 30 min tills blomkålen mjuknat, om du vill ha ost på kan du lägga på osten efter ca 15 minuter

Gravad lax 4-6 port
1 kg färsk lax gärna mittbit
2 tsk vitpepparkorn
½ dl salt
2 knippen dill
Frys laxen ett par dygn före eller efter gravningen. Filea laxen, men låt skinnet sitta kvar. Torka av fisken.
Stöt pepparen grovt i mortel. Blanda med salt och socker. Hacka dillen.
Klappa in salt-/sockerblandningen på fisken och strö dill på. Lägg fisken i dubbla plastpåsar och förslut. Låt laxen ligga i kylskåp 2 dygn. Vänd på den då och då.
Skär laxen i skivor före serveringen.

Mickes Senapsill
1 pkt/420 gr 5 minuters sill
0,3 dl creme fraiche
0,7 dl senapssås (recept nedan)
Senapssås
0,3 dl finkornig senap
0,3 msk rödvinsvinäger
0,7 dl rapsolja
0,3 msk kallt espressokaffe
Flingsalt & svartpeppar
Hackad färsk dill vänds ner vid servering
Vispa samman senap, rödvinsvinäger, flingsalt & svartpeppar. Tillsätt oljan försiktigt under vispning. Smaksätt med espresso. Blanda sillbitarna med senapssåsen och creme fraichen.

Mickes Lime & chilisill
1 pkt/420 gr 5 minuters sill
1 lime
1 chilifrukt (röd)
1 kruka färsk koriander
0,5 dl hackad purjolök
Honung, salt & svartpeppar
Häll av och spara lagen. Blanda sillbitar med skivad chili, skivad purjolök, saft & skivor från en lime, koriander och lite honung. Häll över lagen.

Glögg med blåbär och ingefära
Från: Birgitta Höglund
1 liter björnbär eller blåbär
2 dl vatten
20 kryddnejlikor
2 kanelstänger
2 stjärnanis
1-2 msk riven, färsk ingefära
Saft av 1 lime
Koka upp bär och vatten. Lägg i alla kryddor och låt puttra i 20 minuter. Ta från värmen. Rör ner ingefära och limesaft, låt glöggen svalna. Sila genom nätsil och värm. Servera som den är eller spetsa med lite vodka. Vill du ha en sötare glögg så rör ner lite honung eller annan sötning.

 Enkel Ris a´la Malta på nytt vis 2 port
1 dl Vispad grädde
1 dl keso
1 tsk äkta vaniljpulver
Rör ihop och servera med apelisinbitar

Keso a´la Malta 2 port
Från:http://mariannslchf.se
250 gram väl avsköljd Keso
saft från 1 pressad apelsin
1/2 tsk vaniljpulver
1 kanelstång
2 msk honung eller annan sötning
3 dl vispgrädde
1/2 tsk vaniljpulver
Apelsinklyftor från ca 1 apelsin, skala gärna klyftorna.
Skölj keson noga och låt den rinna av väl. Mosa lätt de större klumparna så kesobitarna är jämstora.
Sjud upp apelsinsaft, vanilj, kanelstång + sötning. Låt svalna och lägg i keson blanda väl och låt sedan stå över natt i kastrullen under lock. Sila av den marinerade keson väl och vispa grädden ganska hårt, och blanda ner den marinerade keson i grädden och servera den sedan traditionellt med skalade apelsinklyftor.

Fröknäcke 32 st
200 gr solroskärnor
50 gr linfrö
50 gr sesamfrö
50 gr valfria nötter eller pumpakärnor
4 msk fiberhusk
5 dl vatten
flingsalt
valfri krydda
160 grader. Om du ska ha nötter hackar du dem fint. Blanda alla ingredienserna, förutom salt, i en stor skål och låt stå ca 10 min. Olja händerna och dela upp blandningen på 2 plåtar med bakplåtspapper på och strö över salt. Tryck ut den så tunt som möjligt med hjälp av handflatan eller kavla mellan två bakplåtspapper. Ju tunnare, ju sprödare. Dela med kniv varje plåt i ca 16 bitar. Baka i ugn ca 75 min eller tills brödet är hård. Byt plats på plåtarna efter halva tiden.

Ostkaka
4 ägg
1 stort pkt Keso
3 dl grädde
3 msk hackad sötmandel
5 droppar bittermandel olja
2 msk honung eller annan sötning
Rör ihop alla ingredienser. Häll smeten i en ugnsfast form, gärna smord och bröad med malen mandel och grädda i 175 grader till ostkakan fått en fin gyllenbrun färg och fått en fast konsistent. Servera med lingon.

Saffransostkaka 8 pers
500 g keso
200 g kesella
4 ägg
1 dl hackad mandel
1 tsk äkta vanilj
1-2 paket saffran (0,5 g)
4 msk honung
1 dl  mandelmjöl
1 msk fiberhusk
Sätt ugnen på 175 grader. Blanda ihop alla ingredienser. Häll i smord form ca 20×30 cm. Grädda i mitten av ugnen 45-50 min. Ta ut och svalna. Njut med grädde och bär.

Mjuk pepparkaka 
Från http://matgiken.wordpress.com
150 g smör
1 msk pepparkakskryddor
4 ägg
4 msk honung eller annan sötning
2 dl mandelmjöl
2 msk kokosmjöl
2 tsk bakpulver
Sätt ugnen på 175° och smörj en bakform eller klä den med bakplåtspapper. Smält smöret tillsammans med kryddorna på svag värme i en kastrull. Dra åt sidan och låt svalna lite medan du fortsätter. Blanda mandelmjöl, kokosmjöl och bakpulver i en liten skål. Vispa ägg och sötning riktigt vitt och pösigt med elvisp. Sänk vispen till lägsta fart och tillsätt i tät följd mjölblandningen och smöret. Vispa bara såpass att det blir en jämn smet, överarbeta inte. Är mandelmjölet väldigt klumpigt så sikta gärna ner det för bästa resultat. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i 30–35 minuter. Känn med en provsticka – när den är torr är kakan färdig! Låt kakan vila en liten stund innan du vänder upp den och låter den svalna under formen.

Pannacotta ­ med ­saffran och apelsin 4 portioner
5 dl vispgrädde, 40 procent
3 gelatinblad
vaniljpulver
2 msk honung eller annan sötning
1 kuvert saffran samt rivet apelsinskal av en väl tvättad apelsin
Lägg gelatinbladen i en skål med vatten. Koka upp grädden med vaniljpulver och ett kuvert saffran och 1-2 msk rivet apelsinskal. Låt gräddblandningen svalna en stund. Rör i honung.
Krama ur vattnet ur gelatinbladen och låt dem smälta i den varma grädden. Häll upp i portionsglas eller i en större form. Låt stå ett par timmar i kylskåpet. Toppa med vispad grädde, tinade bär samt en chokladbit. 

Små saffranstoppar 30 små eller 15 stora
100 g smör
3 ägg
200 g kokosflingor
3 msk grädde
Ev. 3 msk honung eller annan sötning- kan uteslutas eftersom chokladen är söt.
1 msk vaniljpulver
1 kuvert saffran
100 mörk choklad
Sätt ugnen på 200 grader.
Smält smöret, rör ned saffran och ev. sötning. Vispa ned ägg, grädde och vanilj och blanda med kokos. Forma till små eller stora toppar och grädda i ugnen 8-12 minuter, beroende på storlek.
Doppa dem i smält choklad när de svalnat något. Förvara i rumstemperatur för riktigt saftiga toppar. De små kan bli lite torra om de inte förvaras i en burk med lock

Lussekatter 10-12 st
Från www.halsasomlivsstil.se
4 ägg
4  msk honung eller annan sötning
1 g saffran
1 dl kokosmjölk eller grädde
0,5 dl ekologisk kallpressad kokosolja eller smör
2 tsk bakpulver
1 dl kokosmjöl
2 dl mandelmjöl
2,5 msk fiberhusk
1 äggula till pensling
Vispa ägg, honung och lönnsirap i en bunke med elvisp i ca 5 minuter. Tillsätt saffran, kokosmjölk och smält kokosolja. (Om du har gjort som ovan med saffran kan du hälla kokosmjölken i behållaren med saffran, på så vis får du garanterat ut allt). Vispa igen. Blanda alla torra ingredienser i en annan bunke. Häll ner de torra ingredienserna med äggen och vispa samman. Låt stå och dra i ca 10 minuter. Dela smeten i 10-12 bitar. Rulla sedan smeten med händerna och forma till lussekatter. Ett tips är att blöta händerna och arbetsytan med lite vatten så fastnar inte degen när du jobbar med den. Vispa en äggula och pensla lussekatterna. Dekorera dina lussekatter med russin och ställ in i ugnen på 175 grader i ca 15 minuter.

Fransk chokladmousse 8 port 
400 gram mörk choklad 70%
Rivet skal av 1 apelsin (tvättad!)
0,7 dl espressokaffe
8 ägg
Smält chokladen på mycket svag värme eller i vattenbad under omrörning. Rör i kaffe och apelsinskal. Ta av kastrullen från värmen. Vispa äggvitorna till hårt skum (ev. med några korn salt). Vispa gulorna lätt och rör ner gulorna i chokladsmeten. Vänd ner de vispade äggvitorna i chokladsmeten och se till att allt är väl blandat. Ställ kallt i kylen i minst fem timmar -helst över natten – innan servering. Servera gärna med färska hallon.   

Chokladmousse 4-6 port
250 gram mörk choklad 70%
6 ägg
Litet malet kaffe
Smält chokladen på mycket svag värme eller i vattenbad under omrörning. Ta av kastrullen från värmen. Vispa äggvitorna till hårt skum (ev. med några korn salt).  Vispa gulorna lätt och rör ner gulorna i chokladsmeten. Vänd ner de vispade äggvitorna i chokladsmeten och se till att allt är väl blandat. Ställ kallt i kylen i minst fem timmar -helst över natten – innan servering. Strö litet malet kaffe över moussen innan servering. Servera med vispad grädde och bär. 

Julgodis

Tryfflar
100g smör
1,5 dl vispgrädde
300g 70 % mörk choklad
1 krm äkta vaniljpulver
smaksätt med ex konjak/rom/pepparmintsolja/
ca 1 dl kakaopulver
Koka upp grädden och smöret. Lägg i chokladen.
Tillsätt vanilj och rör tills chokladen smält. Blanda ner ev. smaksättning. Låt kallna i kylskåp över natten. Forma tryffeln till valnötsstora bollar, ev. med hjälp av två kalla skedar. Rulla tryffeln i kakao och lägg dem i små pappersformar. Förvaras kallt.

Janas chokladbräck
400 g 70 % choklad
Gojibär, russin, bär, frukt
Solroskärnor
Pumpakärnor
Kokosflarn
Nötter, nötsmör
Smält chokladen över vattenbad. Rör ner så mycket du vill av frön, nötter och bär, tänk på att bär,  banan och russin  innehåller mycket socker så använd med måtta. Fördela i småformar. Frys in. Njut!

Chokladpraliner ca 40 stycken
75 g kallpressat ekologiskt kokosfett
200 g mörk blockchoklad minst 70 %
Fyll med nötter eller färska bär
Smält fettet i en kastrull. Bryt ner chokladen i bitar i smöret. Rör om ordentligt tills det smällt. Smaksätt ev. med lakritspulver, ingefära, pepparkakskrydda, pepparmint, likör. Häll i  ischokladformar (fyll till 2/3 om du vill fylla formarna med något). Stoppa i ev. fyllning ex hallon, salta nötter. Ställ dem kallt. 

Lakritstryfflar
Från www.56kilo.se
100 g mörk choklad mer än 70 % kakao
0,5 dl grädde
2 tsk lakritspulver
1 tsk vaniljpulver
1 msk kakao
Koka upp grädden. Ta bort från värmen och rör ner hackad choklad. Rör tills det blivit en slät smet, rör ner lakritspulver. Ställ kallt tills smeten går att rulla till kulor. Ca 30 min. Rulla i kakao och förvara kallt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Skapa en webbplats eller blogg på WordPress.com

%d bloggare gillar detta: