Jag hade så många citroner som höll på att bli gamla och blev sugen på lemoncurd. Har tidigare bara gjort lingoncurd men nu provade jag med citron. Jag googlade runt och fastnade på detta recept på My Kitchen stories. Gjorde en socker och glutenfri variant på denna underbara efterrätt med lemoncurd, färskost och havresmul. Så god och påskig! 🐣

Lemon curd

 • 5 äggulor från stora ägg
 • 2 hela stora ägg
 • rivet skal från 1 citron
 • saft från ca 3 citroner
 • 1 dl björksocker
 • 50 g kallt smör
 • Havresmul
 • 100 g smör
 • 4 dl havregryn
 • 1 dl björksocker
 • 1 krm vaniljpulver
 • Färskostkräm
 • 300 g färskost
 • 2 dl vispgrädde
 • 1,5 dl sukrin mellis

Gör såhär:

 1. Börja med att göra lemon curden. Den behöver lite tid på sig för att svalna och stelna. Lägg äggulor, ägg, rivet citronskal, citronsaft och björksocker i en värmetålig skål eller bunke. Snabbast och enklast är att använda en bunke i metall då den leder värme mycket bättre än en skål i glas.
 2. Häll upp ca 1 dl vatten i en kastrull. Låt vattnet sjuda på medelvärme med bunken ställd på kastrullens öppning. Det är viktigt att vattnet sjuder och inte kokar för att det ska bli en härlig kräm och inte äggröra av äggen. Rör om hela tiden, ca 5 minuter, tills krämen tjocknat och fått samma konsistens som en bearnaisesås.
 3. Ta bort bunken från värmen. Skär smöret i bitar och rör ner det i den varma lemon curden tills den smält helt. Smöret gör både så att lemon curden svalnar snabbt, bryter av syrligheten på ett bra sätt och ger curden en riktigt fin blank finish.
 4. Häll upp curden i en lufttät burk och låt svalna innan du har på locket och ställer i kylskåpet för att svalna helt och hållet, minst 1 timme.
 5. Under tiden kan du göra havresmulet. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme) och täck en plåt med bakplåtspapper.
 6. Lägg alla ingredienser till havresmulet i en bunke. Nyp ihop till en smulig deg. Fördela degen jämnt över plåten och grädda i mitten av ugnen i ca 10-15 minuter eller tills smulet fått en fin gyllenbrun färg. Låt svalna helt och hållet.
 7. Dags att göra färskostkrämen! Vispa ihop färskost och vispgrädde krämigt till fasta toppar med elvisp. Sikta ner sukrinmelliss (viktigt att du siktar, annars får du klumpar i smeten) och vänd försiktigt ihop till en jämn smet med slickepott.
 8. Ta fram glasen du vill servera efterrätten i och börja med att ha havresmul i botten, sedan färskostfyllning och sedan lemon curd. Fortsätt varva lager tills du når glasets kant. 

Skapa en webbplats eller blogg på WordPress.com

%d bloggare gillar detta: