Påsken är den absolut mysigaste högtiden på året om ni frågar oss. Det är en tid att vara utomhus tillsammans med dom man tycker om och massor av god mat. Det mesta som äts äter vi ute och ni kan läsa mer under recepten för utemat. Nedan kommer några riktigt goda recept på fisk av olika slag och några goda efterrätter längst ner om du behöver inspiration till påskfirandet. Glad påsk på er!
Laxburgare med skagenaioli 4 port
- 500 g laxfilé eller 200 g torsk och 300 g lax – (gärna pinklax)
- 0,5 gul lök
- 1 tsk salt
- 1 krm svartpeppar
- 1 ägg (1 msk potatismjöl vid allergi)
- citron
- smör eller kokosolja till stekning
Skagenaioli 4 pers
- 1 vitlöksklyfta krossad eller riven
- ½ tsk salt
- 2 äggulor
- ca 2 dl mct olja eller rapsolja
- 100 g räkor, oskalade
- 2 msk dill, hackad
Ta bort skinn och ben och hacka eller mixa fisken. Skala och finhacka löken. Blanda fisk, lök, salt, peppar och ägg. Forma 10 små laxburgare eller 4 stora.
Skala och grovhacka räkorna till skagenröran. Vispa vitlök, ägg och salt med elvisp eller mixer tills det är fluffigt. Droppa försiktigt i oljan medan du vispar. Den tjocknar och är klar att serveras eller förvaras i kylskåp. Smörstek små burgare ca 2 min på varje sida och stora ca 4 min. Servera med citron, aiolin, kokt broccoli och en sallad.

Janas paj med lax västerbottenost 1 pajform 4 port
Pajdeg
- 2,5 dl mandelmjöl
- 100 g smör eller naturellt ekologiskt kallpressat kokosfett
- 1 msk fiberhusk
- 1 ägg
Sätt ugnen på 200 grader. Mixa ihop och tryck ut i en pajform. Förgrädda i mitten av ugnen 15 min
Fyllning – lax - 200 g rökt lax i små bitar
- 6 ägg
- ½ dl vatten
- 2 dl riven ost + lite på toppen
- 1 kruka dill
- salt och peppar
- sallad – tomat, gurka, ruccola, olivolja
Rör ihop allt och krydda med salt och peppar efter behov. Häll i pajformen. Grädda 25 minuter. Servera med sallad.
Fyllning – västerbottensost - 4 ägg
- 2 dl grädde
- 300 g riven västerbottensost
- salt och peppar och lökpulver
- 1 pkt knaperstekt bacon
- Körsbärstomater
- Rostade solrosfrön
Rör ihop ägg, grädde, ost och kryddor. Häll i pajformen. Grädda i 200 grader 20-30 minuter. Toppa med knaperstekt bacon, körsbärstomater i klyftor och rostade solrosfrön. Sååå gott!

Räkor i saffranssås med blomkålsris 4 port
- 500 g frysta räkor (tinade)
- 1 st röd paprika
- ½ purjolök
- ½ pkt cocktailtomater
- 2 st vitlöksklyftor
- ½ g saffran
- 2 ½ dl kokosmjölk
- Smör/kokosolja
- Ev- lite chili om du vill
- Salt, peppar
- 1 stort färskt blomkålshuvud. Skär tunna skivor av purjolök och paprika och hacka vitlök. Fräs i smör/olja och tillsätt saffran och kokosmjölk. Smaka av med salt och peppar. Ta av från värmen och lägg i räkor och tomater. Rör om så att tomater och räkor blir varma. Riv blomkålen på grövsta sidan på rivjärnet. Koka upp vatten med 2 tsk salt och lägg ner blomkålen i ca 20-30 sek (ska ha tuggmotstånd). Låt rinna av i sil/durkslag. Lägg på en tallrik och toppa med saffranssåsen.

Rostad sötpotatis med avokadocremé 4 port (inspiration från @isabellesalvenius)
- 4 st mellanstora sötpotatisar (typ som en näve stor)
- 3 st avokados
- 300 g frysta räkor änglamark (tina innan eller tina i varmt vatten och låt rinna av)
- 2 pkt bacon
- Olivolja
- 1 liten röd chili eller chiliflakes
- 1 citron
- smör
- salt, peppar
- koriander (färsk eller frysta)
Sätt ugnen på 225 grader. Skär sötpotatisarna i 1 cm tjocka skivor (på längden). Olja båda sidorna med olivolja och strö på lite salt och peppar. Grädda ca 15-20 min. Mosa avokado och krydda med salt, peppar och pressad citron.
Stek bacon tills de är knapriga. Riv på vitlök och citronzest och chili.
Ta ut potatisarna, lägg på crémen och till sist bacon och räkor. Toppa med koriander.

Zabaglione 4 pers
- 4 äggulor
- 4 msk björksocker
- 4 msk Marsala dessertvin – kan uteslutas
Använd en metallskål som ryms i en kastrull. Börja med att sätta vatten i kastrullen- inte så mycket att det rör i skålen som du sedan ska sätta över kastrullen. Koka upp vattnet och låt sedan sjuda. Vispa äggulor och björksocker tills vitt och fluffigt. Sätt skålen över vattenbadet och fortsätt vispa tills sockret smält och den tjocknar. Häll i ev. vin långsamt.
Den får ej bli över 85 grader. Servera med bär och ev. hackade rostade nötter.

Chokladmousse med bär 3-4 port
- 100 g mörk choklad
- 2 äggulor
- 2,5 dl kokosgrädde
Smält chokladen i mikro eller i vattenbad. Låt chokladen sedan svalna en aning. Rör då ner äggulorna. Vispa sedan grädden, inte för hårt. Vänd sedan ner grädden i chokladblandningen. Häll sedan ner moussen i portionsskålar och låt dem stå i kylen i ca en timme. Toppa med bär.
