Det finns vissa situationer som förknippas så starkt med viss typ av mat. En typisk sådan situation är vår sommarvistelse i fjällen. Maten har blivit en tradition som går många generationer bakåt och som för mig är viktiga att föra vidare även till mina barn. Man kan inte påstå att det är mat som är hälsosam alls utifrån utbudet av de importerade varor som finns idag men den har fyllt sin funktion i ett liv utan dagens alla bekvämligheter som grönsaker, kylskåp och stavmixer.
Så håll i dig- det är alldeles för mycket kolhydrater i dessa recept och inget som kan betraktas som bra mat till vardags men när du bestämt dig för att äta det så njuter du ordentligt! Dessa recept är iallafall betydligt bättre än ”originalet”.
Om du vill ha tips på bra utomhusmat så hittar du det här.
Bröd är en av de absolut viktigaste mattraditionerna i den samiska kulturen och jag kan fortfarande minnas den härliga lukten av min mormors nybakade bröd när man vaknade blöt av svett på loftet då hon eldat ugnen till 300 grader i stugan i Rensjön.
Mormors bröd var endast gjort på vatten, vetemjöl, jäst, salt och socker. Ett bröd helt utan fett med lång hållbarhet som man kunde bära med sig många dagar.
När det blev torrt kunde man doppa det i salt och stekfett tillsammans med suovas.
Idag kan inte jag baka exakt samma bröd som hon gjorde men jag gör men denna glutenfria variant på muurikkan är ett bra alternativ. En sån macka med torrkött 😍 mums!
Janas gahkku ca 12 bröd
3 dl havremjöl
3 dl mandelmjöl
2 dl teff eller durramjöl
2 dl bovetemjöl
4 msk fiberhusk
3 msk honung
1 msk bakpulver eller bikarbonat
1,5 tsk salt
8 dl vatten
Rör ihop alla torra ingredienser och rör ner vattnet. Låt svälla 10 min och lägg ut på mjölat bakbord. Dela i ca 12-15 bitar och kavla ut till runda kakor med kruskavel. Mjöla ordentligt så de inte fastnar.
Grädda på varm muurikka tills de fått lite färg på båda sidor.
Ät nybakta med smör på eller till sovas.



Även plättar blir så gott på muurikka. Här kommer mitt bästa stugrecept och tack vare ekotipset kunde vi få jordgubbar att hålla sig fräscha i 5 dagar i matkällaren! Suveränt!
Muurikka plättar Ca 15 st små plättar
4 ägg
4 dl havremjölk eller kokosmjölk
2 dl mandelmjöl
1 dl rismjöl
1 msk fiberhusk
1 tsk bakpulver
1/2 tsk salt
Blanda ihop allt och låt svälla 10 min. Stek i smör och gör små plättar som är lätta att vända.

Vi har en helt ny tradition som vi själva börjat med och det är att göra Potatispalt i stugan. Vi gör det bara en gång per år och det är här.
Glutenfri potatispalt ca 12 st
3 kg mandelpotatis
400 g ljust teffmjöl
1 msk salt
800 g sidfläsk i små tärningar
2 msk salt i 5 liter kokande vatten.
Riv potatisen och blanda i mjöl och salt. Smeten är ganska lös. Lägg upp paltsmet på en slev- lägg fläsk i mitten och baka över smeten så att palten blir rund.
Lägg ner palten på en slev i det kokande vattnet tills den lossnar från sleven.
Låt paltarna sjuda i 60 min tills alla paltar flyter.
Om det blir fläsk kvar så steker du det i smör och serverar till palten tillsammans med lingonsylt.

