Här kommer våra bästa varianter av semlor 🥰

SEMMELBULLAR 10 st

  • 150 gram smör eller kokosolja
  • 4 dl mjölk av valfri sort
  • 1/2 dl björksocker
  • 1 pkt torrjäst (för söta degar)
  • 2 msk fiberhusk
  • 1 tsk kardemumma (malen)
  • 1/2 tsk salt
  • 2 1/2 dl vaniljkeso
  • 1 dl honung
  • 5 dl havremjöl
  • 3 dl bovetemjöl
  • 1 dl rismjöl
  • 1 ägg

Smält smöret och tillsätt sen havremjölk. Värm till fingervarmt – häll i en bakbunke och blanda i socker, jäst och fiberhusk och låt svälla ca 15 min. Blanda allt tillsammans i en bakmaskin (med en degkrok) i ungefär 5 min.

Jäs i bunken under duk i 1 timme

Mjöla in bordet med rismjöl, knåda degen, dela sen i 4 delar och tillsist 10 bitar av varje del. Forma till fina semlebullar och lägg dem på bakplåtspappersklädda plåtar och låt jäsa ca 40-50 min under duk.

Sätt ugnen på 220 grader

Grädda bullarna i mitten av ugnen i ca 8-10 min – våra blev perfekta på 10 min. Pensla bullarna med ägg (om du vill) när du tagit ut dem från ugnen – lät dem svalna en stund

Mandelfyllning

  • 1 1/2 dl mandelmjöl
  • 1/2 tsk vaniljpulver
  • 3 msk havremjölk
  • 2 msk björksocker
  • 1/2 tsk fibersirap
  • 1 nypa salt

Blanda med en gaffel och fyll dina semlor

SEMMELKLADDKAKA 8-10 bitar

Med inspiration från ByDiadonna

Steg 1

  • 2 dl mandelmjöl
  • 3 msk björksocker
  • 1 äggvita

Steg 2

  • 100 gram smält smör
  • 1 1/2 dl mandelmjöl
  • 1 msk björksocker
  • 2 ägg+ 1 äggula
  • 2 tsk stött kardemumma

Sätt ugnen på 180 grader. Smält smöret och låt svalna. Pensla en springform, 20 cm. Strö lite mandelmjöl i botten.

Vispa ihop mandelmjöl, björksocker och en äggvita till en mandelmassa.

Tillsätt resten av ingredienserna i mandelmassan. Vispa ihop allt ordentligt. Häll smeten i springformen och grädda i mitten av ugnen i 15-20 minuter. Låt kakan svalna helt och strö på hackade rostade mandlar och lite flingsalt och servera med grädde.

På toppen:

100 g rostade mandlar

SEMLOR 8 st 225 °

• 75 g smör (eller kokosolja)

• 2,5 dl mandelmjölk eller annan mjölk

• 2 dl mandelmjöl

• 2 dl fullkornsrismjöl

• 1 dl potatismjöl

• 25 g jäst

• 1 msk fiberhusk

• 1 dl björksocker

• 1 msk kardemumma

• 1 tsk bakpulver

• 1 nypa salt

• 1 ägg till att pensla på

Smält smöret och häll i mjölken. Låt svalna till fingervarmt. Blanda ihop alla torra ingredienser och häll sedan ner smör och mjölkblandningen. Arbeta ordentligt. Degen ska vara ganska lös men ändå gå att rulla till en boll. Den går ihop sig när den jäser. Låt jäsa 30 min. Slå på ugnen på 225 ° och lägg en tom plåt i botten av ugnen.
Rulla till 8 bullar eller 16 st om du vill göra minisemlor.
Jäs bullarna ytterligare 30 min. Pensla med ägg. Sätt in bullarna i mitten på ugnen, häll ca 2 msk vatten på den tomma plåten i botten och stäng luckan fort. Låt luckan vara stängd tills bullarna är klar och fått fin färg efter ca 8-10 min. Låt svalna.

Mandelfyllning

  • 100 g mandlar
  • 2 dl mandelmjöl
  • 6 dadlar eller 1/2 dl björksocker
  • 1 dl grädde (eller kokosgrädde)
  • flingsalt

Rosta mandlarna i en torr stekpanna tills de fått fin färg. Hacka dom grovt.
Lägg grädde, mandelmjöl och dadlar i en matberedare och mixa ihop. Blanda ner de hackade mandlarna och kör runt en liten stund – de ska fortfarande vara i ganska stora bitar så inte för länge. Rör sedan ner flingsalt. Smaka av. Jag gillar ganska mycket salt i min mandelröra.

Skär av toppen på bullarna, lägg på mandelmassa och vispad grädde (eller kokosgrädde). Njut!

SEMMELWRAPS 6 st

  • 1 dl mandelmjöl
  • 2 msk kokosmjöl
  • 2,5 msk fiberhusk
  • 0,5 dl pofiber
  • 2 msk björksocker
  • 1 tsk kardemumma
  • 2 nypor salt
  • 2 dl vatten
  • 1 msk olja (mct eller raps)

Blanda, låt vila 3 min, rulla till 5 bollar och kavla ut i kokosmjöl eller mellan 2 bakplåtspapper

Grädda i torr het stekpanna tills de har fin färg på båda sidorna

Mandelfyllning med mandelsmör- godaste 😋

  • 1 dl mandelsmör
  • 0,5 dl mandelmjöl
  • 0,5 dl rostade hackade mandlar
  • 0,5 valfri sötning
  • 1-2 msk kokosgrädde
  • 1 nypa salt

Mixa, fyll dina wraps och toppa med valfri grädde

VÅRKAKOR med semmelsmak 20 st

  • 120 g smält smör eller kokosolja
  • 6 dl mandelmjöl
  • 1 dl kokosflingor
  • 10 dadlar
  • 1 krm vaniljpulver
  • 1 krm kardemumma (kan uteslutas)

Blanda ihop allt i mixer eller med mixerstav. Tryck ut i små kakformar. Grädda i 175 grader i 5-7 min.

Låt svalna och lägg på någon av nedanstående fyllningar

Mandelfyllning

  • • 1 dl mandelmjöl
  • 1 dl rostade hackade mandlar
  • 2 msk björksocker
  • 1/2 tsk vaniljpulver
  • 3 msk kokosmjölk
  • 1 nypa salt

Blanda allt och fyll kakorna med mandelmassan. Toppa med lite krämig kokosmjölk

HA EN FIN SEMMELTISDAG 💛

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Skapa en webbplats eller blogg på WordPress.com

%d bloggare gillar detta: