Jaha! Förklimakteriet är officiellt här! Hormonerna svajar, mensen blir kortare och PMS:en längre. Östrogenet is going down helt enkelt och med det följer tyvärr serotoninet- vårt lyckohormon. Jag märker det på att jag blir mer stressad, får skenande tankar och sover väldigt lätt och känner mig uppvarvad direkt jag vaknar.

Om du är intresserad av att veta vilken hormonell fas du befinner dig i så rekommenderar jag att ladda ner Hercares App där du svarar på frågor som ger en fingervisning i vilken fas du är. Hercare drivs av Mia Lundin som har 30 års erfarenhet av att behandla hormonella obalanser. Hon var den som hjälpte mig med min endometrios back in the days (2011) och nu när jag är i en ny problematisk hormonfas så vänder jag mig självklart dit! Hon är också en av lärarna i den utbildning till Funktionsmedicinsk hälsocoach som jag är i slutfasen av.

När du fått reda på vart du befinner dig så kan du leta mer info på www.vulverine.se som drivs av fantastiska Jenny Koos som är ännu en av mina lärare på min utbildning. Jag har redan sett de flesta av hennes webinar och har nu även fått två hela föreläsningsdagar med henne. Hon är grym!

Jag behöver iallafall öka mitt intag av ämnen som får upp mitt östrogen och mitt serotonin så därför blev det idag en riktig tryptofanbomb till frukost. Det blev min gröt gjord på 1 ägg, 1/2 dl havregryn, salt och vatten toppad med mandelsmör (tahini funkar också), banan, pumpakärnor och nyponfröskal. Till det en frölimpa med kalkon.

Hör av dig om du vill ha hjälp med en kost och näringsplan som passar dig ❤️

Här nedan kan du läsa mer om serotonin och aminosyran tryptofan som serotoninet byggs av.

Serotonin – tillfredställelse, lugn och god sömn

Så här skriver tidningen Kurera om Tryptofan.

Bra nivåer av serotonin ger impulskontroll, tillfredställelse, lugn och bra sömn pga att det bygger sömnhormonet melatonin. Målet med serotoninkosten är att säkerställa att kroppen har tillräckligt med tryptofan, en aminosyra som kan konverteras till serotonin i kroppen. Tryptofan finns i proteinrik mat, såsom kalkon, som på ett naturligt sätt hjälper din kropp att somna.

Serotoninkosten-tryptofanrik kost

 • Avokado
 • Banan
 • Ost
 • Kyckling
 • Keso
 • Kalkon
 • Anka
 • Ägg
 • Havregryn
 • Mjölk- ej lätt
 • Viltkött
 • Pumpakärnor
 • Mandlar

För lågt serotonin ger symtom som: 

 • Aggressivitet
 • Tvångssyndrom
 • Depression
 • Störd aptit (hög)
 • Störd sexlust (låg)
 • Sömnsvårigheter
 • Förstoppning

Serotonin balanseras av:

 • Bra hormonnivåer
 • Allt som gör dig lycklig
 • En bra tarmhälsa

Förstärkning med tillskott:

 • Vitamin B6, Vitamin C
 • Vitamin D3, Omega 3
 • Magnesium, Zink

4health har ett bra inlägg om hur du naturligt kan öka ditt serotonin.

Vi på No Junk önskar dig massor av härliga lyckohormoner 😘

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Skapa en webbplats eller blogg på WordPress.com

%d bloggare gillar detta: