Inspiration till matsäcken under våren

Äntligen börjar det droppa från taken och vårfeelingen infinner sig. Man vill bara ut och göra en eld och gräva ner sig i en snödriva. Som vi har längtat.

Vårmat består ofta av väldigt mycket bröd och socker som brukar resultera i en risig mage, låg energi och kanske några extra kilon. Det gå ju såklart att äta massor med andra saker men det kan vara svårt att komma på vad de ska vara när man är så väl inkörd i gamla traditioner. Vi har skrivit ner våra bästa vårtips. Hoppas du hittar nåt som passar dig. Ha det nu så mysigt i vår och tveka inte att kontakta oss om du behöver stöd kring din kost och hälsa.

Valborgsmässoafton 2020

Varm dryck

Om du har barn är det kanske extra viktigt att packa med liknande saker som andra brukar ha i sina matsäckar. arma drycker som barn gillar är varm choklad gjord på mjölk, havremjölk eller äggmjölk med kakao och ev. en nypa kokossocker eller nyponsoppa som görs av nyponmjöl, lite potatismjöl och sötning efter smak. Varm havremjölk kryddad med äkta vanilj, kanel eller kardemumma är också jättegott och helt sockerfritt.

Mellanmål

Äggmjölken går också jättebra att använda i en chiapudding. Gör den i en liten burk och servera med chiasylt så har du en ”risifrutti”. Du kan även äta sylten till lite keso om du äter mjölkprodukter. Bra plättar hittar ni också recept på här – det är en stor en favorit hos barn. Gör i ordning smeten och sätt i en flaska eller burk som du kan hälla ur och stek på murikka i smör eller kokosolja.

Det funkar även bra att ha med sig kalla och det gör även dessa ostvåfflor som du kan välja att ha sylt eller något matigt på! Vi har ätit dom kalla i slalombacken och det funkade jättebra.

Kall pizza är lyx i matsäcken! Bästa pizzabotten som håller formen och smakar mest likt en traditionell pizza är helt klart utan konkurrens fat head pizza.

Ett litet snack

Om du är sugen på nåt gott så är kaffeost ett hett tips som passar bra i både te, kaffe och varm mjölk och det blir ett bra mellanmål tillsammans med en smörgås som ex fröknäcke med pålägg. Finns även enkla mjuka bröd som är bra- se recept på tunnbröd, frölimpa och fröknäcke.

En kall apelsin efter en skidtur är så sjukt gott! Lägg till en mörk chokladbit (minst 70%- helst 85% eller över) och varmt te eller kaffe så blir det ännu bättre! Även torkad mango, nötter eller torkat renkött är gott som snacks. Om du vill festa till det ytterligare gör du en sockernål nöt eller chokladboll hemma och tar med. Att peta ner mörk choklad i en banan och grilla den på halster över elden är som en efterrätt när du toppar med lite vispad grädde! Och om du inte provat våra vårkakor ännu så är det dags!

Som lunch gillar vi

 • Souvas med frysta wokgrönsaker som steks över öppen eld.
 • Hamburgare gjord på köttfärs som vi gör direkt på plats eller som vi fryst in och har med oss med tillbehör som tomat, lök, ost, gärna hemmagjord hamburger dressing och detta äts i salladsblad eller i matkåsa- se recept nedan.
 • Kolbulle som är en slags fläskpannkaka som görs över öppen eld och blir hur god som helst- se recept nedan.
 • Stekt halloumi med stekta grönsaker så har du fått en salt och god vegetarisk rätt, halloumi funkar även som alternativ till hamburgare och funkar med samma tillbehör.
 • OM du har sån tur (eller är så skicklig) att du får en fisk när du pimplar så steker du eller grillar du såklart den med smör och äter tillsammans med kalla potatisar och grönsaker eller på ett fröknäcke!

Bra saker att ha inför utflykter är salt och peppar, kniv, spork eller bestick, kåsa, matkåsa, mattermos, en djup stekpanna som du kan ha på elden och en termos för varm dryck sen packar du med dig härlig och bra mat så är det bara att tuta och köra.

Recept

Birgitta Höglunds Kolbulle- fläskpannkaka 2 port – Steks i stekpanna över eld

 • 2 st ekologiska Ägg
 • 1 dl grädde
 • 1 msk fiberhusk
 • ½ krm havssalt
 • smör till stekning
 • 150-200 gr rimmat, fett sidfläsk – svenskt gärna ekologiskt

Vispa äggen med grädde och salt. Strö ner fiberhusk under fortsatt vispning, låt smeten stå och svälla 10 minuter. Vispa om ordentligt innan stekning. Skär fläsket i tärningar och bryn väl i smör.Häll på smeten och låt kolbullen steka några minuter i stekpanna över eld, tills den stelnat på ytan och fått fin färg under. OBS! Stek inte för varmt den blir lätt bränd. Vänd försiktigt och stek några minuter till, den ska vara välstekt och riktigt knaprig. Ät med rårörda lingon.

Plättar med vårfeeling 4 port

 • 6 ägg
 • 2 dl creme fraiche – funkar även med kokosgrädde
 • 1 dl mandelmjölk eller havremjölk
 • 1,5 msk fiberhusk
 • 1 tsk salt
 • Smör eller ghee till stekning

Vispa ihop allt och vispa tills det är ordentligt blandat. Smält smör i stekpanna och gör plättar av ca 1/2 dl smet som du brer ut. Stek tills de fått färg på båda sidor.

Chiasylt

 • 5 dl frysta blåbär
 • 1/2 dl björksocker -xylitol
 • 1/2 dl chiafrön
 • 1 krm vaniljpulver

Värm bären tills de kokar och häll i resten. Rör om tills det tjocknat. Servera 

Grillspett

En annan rätt man kan förbereda hemma och ta med sig är grillspett. Trä på vad du gillar på spettet tex., kryddiga korvar, champinjoner, zucchini, aubergine, lök, paprika, lax, souvas, skinka, morötter, äpple m.m. Ett tips är att ha rökt eller gravat kött på spettet eftersom det kan vara svårt att få genomstekt utan att bränna grönsakerna. Gör gärna spettet kvällen före och marinera över natten – jättegott!

Choklad och banan i folie

Skär ett snitt längst efter en oskalad banan. Lägg in chokladbitar i skalet (minst 70 %). Lägg inuti folie och tillslut ordentligt. Lägg på glöden i eldstaden. När skalet är svart är bananen färdig. Servera med grädde.

Souvas/renskav

Om du har tillgång till en stekpanna eller murikka så kan du göra souvas eller renskav. Om du vill göra souvas så steker du den och äter i en matkåsa tillsammans med grönsaker och någon sås/dressing.

Renskavet/souvas bryner man i smör tillsammans med lök och champinjoner (färska el på burk). Häll sedan på grädde och salta eller peppra. När den är varm är det färdigt att servera i matkåsa med grönsaker.

Korv/hamburgare

Korv är inte så tokigt om du väljer en korv med hög proteinhalt. Starka korvar har ofta högt protein innehåll. Det ska helst vara över 80 % kött.
Köpta hamburgare innehåller ofta mycket tillsatser men om de har en hög kötthalt är de oftast bättre. Man kan också väldigt lätt göra egna och frysa in.

 • 500 g köttfärs
 • 1 ägg
 • 1 riven lök
 • ½.1 dl riven parmesanost
 • persilja, salt, peppar, torkade örtkryddor

Blanda ihop allt, krydda och smaka av. Gör 12-15 st platta hamburgare (lite större än ett bröd) frys in på en plåt i frysen och när de stelnat packar du in dom i påsar.  Om du vill kan du försteka hamburgarna och bara värma dem över brasan. Jättelätta att ta med sig och jättegoda. Grilla på halster och servera med tillbehör utan bröd i ett salladsblad.

Hamburger dressing
 • 1 dl crèmefraiche
 • 1 dl majonnäs- egen eller en köpt ekologisk
 • ½ dl kimchi eller bostongurka
 • 3 msk tomatpuré eller ajvar

Blanda ihop och sätt i en burk och ta med.

Varm dryck
 • Varmt te
 • Kaffe – koka gärna över öppen eld. Prova Lemmelkaffe om du inte gjort det!
 • Varm mjölk (eller havre/mandelmjölk) ev. smaksatt med kakao eller ekologiskt vaniljpulver
 • Guldmjölk – se recept
 • Äggmjölk – se recept
Varm mat i mattermos
 • Varm kycklingsoppa, grönsakssoppa
 • Varm buljong
 • Nikkalouktasoppa
 • Tacosoppa
 • Tomatsoppa – Keldas är helt ok om du vill köpa en och du kan lägga i några stekta halloumitärningar så blir den ännu godare.
Övrig utomhusmat
 • Ägg eller ägghalvor med räkor, kaviar eller majonnäs
 • Naturell Keso eller 10% kesella och frön och bär
 • Pålägg som ost och skinkrullar
 • Naturell Yoghurt eller fil med bär, frön och nötter
 • Makrill och avokado
 • Köttbullar, prinskorvar med hög kötthalt
 • Frukt, bär, mörk choklad (minst 70%)

3 svar till “Inspiration till matsäcken under våren”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Skapa en webbplats eller blogg på WordPress.com

%d bloggare gillar detta: