När man känner den där doften från kombuchan när man kliver in i köket, den där när man bara vet att nu är det äntligen dags att smaksätta 💛 (ni som pysslar med såna här grejer vet nog vad vi menar) När den är sådär bubbligt kolsyrad och fantastisk god när man tar ett glas (både lillkillen och jag svepte varsitt glas direkt) 🙌😃




Såklart behövs ingen smaksättning om du inte vill, men det är något roligt över att faktiskt göra det 😍
Vill du också göra din egen kombucha – kika in på våra recept https://nojunk.se/recept/
Och okej, här kommer lite snabb info om varför kombucha är fantastiskt och kul 😃👌👇
Kombuchan kommer från Asien, där den har druckits i tusentals år. Där har den hyllats som avgiftande och styrkegivande. Kombucha är en kolsyrad dryck som är god och nyttig på samma gång. Uppfriskande som läsk, men med låg sockerhalt, och helt fri från tillsatser.
Kombucha tillverkas av svart eller grönt te i vilket man tillsätter socker och en mikrobiell kultur, en så kallad kombuchamoder (kallas för Volga/Scooby). Mikroorganismerna i kulturen bryter ner teet och sockret och omvandlar det till organiska syror, vitaminer och enzymer. Det är det som kallas fermentering. Resultatet blir en syrlig dryck som är rik på B-vitaminer, antioxidanter och enzymer. I fermenteringsprocessen bildas goda bakterier som stärker vår tarmflora och vårt immunförsvar.
Kombuchan bör inte pastöriseras, då finns alla nyttigheter från fermenteringsprocessen kvar när du dricker den.
Källa:
www.rootskombucha.se, www.halsasomlivsstil.se
Ha en fin höstdag 🍂💛